HN/Peter Mayer
StoryEditor

Igor Rattaj: Bezpečná lyžovačka je možná. Ľudia to chápu

07.12.2020, 16:30
Covid 19 tu je, netvárme sa, že nie.

Napriek tomu, že cez víkend naozaj nebolo ideálne počasie, pokus otvoriť aspoň čiastočne lyžiarske stredisko Jasná dopadol dobre. A nemyslím tým nejaké rekordné tržby.

Od tých sme skutočne veľmi ďaleko. Skôr chcem upozorniť na fakt, že ľudia prejavujú vysokú mieru disciplíny a ochoty plniť všetky nastavené hygienické pravidlá. Skrátka – ľudia chcú lyžovať a zároveň sa chrániť pred covidom.

Určite je každému jasné, že pravidlá, podľa ktorých budeme alebo nebudeme v krátkej budúcnosti tráviť prázdniny a dovolenky, v konečnom dôsledku určí vláda alebo stanovená epidemiologická autorita. Covid 19 tu je, netvárme sa, že nie. A musíme sa s ním naučiť nielen žiť, ale aj pracovať, tráviť voľné chvíle, športovať a vôbec kultúrne a spoločensky fungovať.

Aby sme to mohli urobiť, musíme mať k dispozícii práve spomínané pravidlá. Tie musia byť nielen jasné, ale aj zrozumiteľné, pochopiteľné a najmä vykonateľné. Inak povedané – musia byť nielen prísne, ale musia obsahovať aj to, čo poznáme pod pojmom „zdravý sedliacky rozum“. Práve vtedy je najväčšia šanca, že rozumní ľudia budú takéto nariadenia rešpektovať a najmä dodržiavať.

A poviem to na príklade lyžiarskeho strediska, kde sme si to cez víkend vyskúšali. Pravidlo jedna – dodržiavanie odstupov pri radoch na vleky. Pravidlo dva – pravidelná a v podstate nepretržitá dezinfekcia tých miest, ktorých sa ľudia dotýkajú. Pravidlo tri – na sedačku môže nastúpiť len polovičný počet ľudí. V prípade, ak chce ísť niekto iba sám alebo rodina spolu, je mu to umožnené.

Pravidlo štyri – občerstvenie je možné len vonku, zábava v apres ski je zakázaná. Pravidlo päť – prekrytie tváre. Väčšina má takzvané „bufky“, ale ak náhodou niekto nemá, predáme mu za symbolické dve eurá jednu priamo na pokladni.

Takéto a podobné pravidlá sa samozrejme dajú upresňovať s príslušným hygienikom, epidemiológom alebo nejakým iným zborom expertov a dajú sa aj priebežne vyhodnocovať, meniť, zlepšovať a zdokonaľovať.

Na opačnej strane je potom už len úplne iné riešenie, ktoré vám bez okolkov oznámi – lyžovačka je zakázaná.

A teraz späť ku tej víkendovej „skúške“ u nás v Jasnej. Bol som tam osobne, pozoroval som situáciu celý deň a rozprával sa s desiatkami ľudí, ktorí si napriek fujavici zalyžovať prišli.

A myslím si, že môžem zodpovedne povedať, že ľudia sú absolútne ochotní uprednostniť dodržiavanie pravidiel, vedia byť veľmi disciplinovaní a vedia veľmi dobre porozumieť faktu, že pravidlá platiť musia.

Nikto tam nevykrikuje a nikto sa neháda. A viete prečo? Pretože ľudia si skrátka zalyžovať chcú. Chcú si vyvetrať hlavy, zabudnúť na chvíľu na tie množiace sa covid depresie a chcú si aspoň čiastočne užiť to, čo majú radi. A aby si túto možnosť uchránili, sú ochotní byť disciplinovaní. To je naše zistenie z víkendovej lyžovačky v Jasnej.

Igor Rattaj, predseda predstavenstva TMR.

01 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety 02 - Modified: 2024-03-08 14:38:31 - Feat.: - Title: Tragédia v Jasnej. Malý chlapec zomrel po zrážke s lyžiarkou 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 18:24