StoryEditor

Motorom ekonomiky musí byť podnikateľský sektor

08.12.2009, 23:00

Minulý týždeň Slovensko zaznamenalo dobrú správu. Taiwanský investor AU Optronics Corporation, ktorý je tretím najväčším výrobcom televíznych obrazoviek a displejov, sa rozhodol tu investovať takmer 1 mld. eur. Rozhodol sa pre našu krajinu po dôkladnom zvažovaní výhod investovania u našich susedov. Jedným z efektov tohto vstupu priamej zahraničnej investície je zhruba 3 000 pracovných príležitostí pre trenčiansky región. Každá takáto investícia prináša so sebou ďalších subdodávateľov a ďalšie nové pracovné príležitostí. Po rozhodnutí Volkswagenu o rozbehnutí výroby nového typu vozidla je to teda v krátkom čase už druhá takáto pozitívna správa. Je tiež dobré, že táto nová investície na "zelenej lúke" bude o inom ako o automobilovom priemysle, pretože diverzifikácia odvetví je ochranným prvkom proti negatívnym výkyvom v jednotlivých priemyselných odvetviach.
Investičné stimuly sú najmä pri rozbehu ekonomiku a v čase krízy mimoriadne dôležité. Aj v tejto oblasti však platí, že je potrebné sa zamerať na také aktivity, ktoré prinesú predpoklady pre udržateľný ekonomický rast, založený na znalostnej ekonomike. Preto vláda prišla s legislatívnym návrhom na rozšírenie poskytovania investičných stimulov práve pre oblasť vedy, výskumu a inovácií. S týmto návrhom sa stotožnil aj parlament a dnes ministerstvo školstva už posudzuje konkrétne projekty, ktoré by boli byť prvými lastovičkami v napredovaní aplikovaného výskumu. Práve prepojenie výskumu s praxou je jednou z tém, ktoré si vyžadujú dnes mimoriadnu pozornosť a investičné stimuly pre túto oblasť môžu byť významným impulzom pre udržateľný rozvoj Slovenska.
Celkom nepochybne najdôležitejším predpokladom pre rozvoj podnikania je pokračovať v opatreniach, ktoré skvalitňujú podnikateľské prostredie. Postupné zavádzanie informatizácie verejnej správy, jednotné kontaktné miesta pre registráciu podnikateľov, ale aj úspešné riešenie procesu zjednotenia odvodov, ciel a daní sú ďalšími z nástrojov, ako zatraktívňovať podmienky pre rozvoj podnikania. Doznievanie fiškálnych impulzov si bude vyžadovať zaktivizovanie privátnej podnikateľskej zložky na ekonomickom raste. Investičné stimuly zmysluplného charakteru a pokračovanie skvalitňovania podnikateľského prostredia v podmienkach nastolenia makroekonomickej stability sú potrebnými nástrojmi, ako túto zmenu pri tvorbe HDP zvládnuť.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 03:31