StoryEditor

Chce to vážne rozhodnutia

23.06.2010, 00:00

Nastávajúce obdobie bude z pohľadu ekonomiky nesmierne náročné. Zďaleka nemožno povedať, že globálna ekonomická kríza je históriou. Spamätávať sa s jej následkami bude sizyfovská práca. V prípade Slovenska to platí minimálne dvojnásobne. Sme veľmi zraniteľnou ekonomikou, čo sa prejavuje v štruktúre hrubého domáceho produktu, ktorého gro tvorí práve export. Závislosť od vonkajšieho ekonomického prostredia výrazne limituje domáce prostredie možnosťou vyrovnať sa s krízou.

Je preto dôležité vyvinúť maximálne úsilie na zmenu štruktúry hrubého domáceho produktu tak, aby domáca spotreba hrala čoraz dôležitejšiu úlohu. Chce to pracovať na vytváraní efektívneho podnikateľského prostredia jednak z hľadiska zabezpečenia podmienok pre príliv investícií, ale aj skvalitňovať domáce prostredie odbúravaním administratívnej záťaže pre podnikateľov.

Významné bude tiež urobiť vážne rozhodnutie v jednotlivých výdavkových politikách, a to v dvoch rovinách. Po prvé, vykonať dôležité štrukturálne zmeny v sociálnej oblasti, školstve, živnom prostredí a v ďalších oblastiach, a po druhé, znížiť mieru mandatórnych výdavkov tak, aby výdavková politika mohla byť viac pružnejšia pri alokácii zdrojov do oblastí, ktoré sú z hľadiska udržateľnosti ekonomického rastu významné.

Nepochybne vážnou výzvou na udržateľnosť verejných financií bude reforma penzijného systému tak, aby bol nielen finančne udržateľný, ale aj stabilný a pre občanov konformný. Rovnako tak zjednotenie výberu daní a odvodov bude kľúčové pri zabezpečení efektívnosti daňového a odvodového systému.

Veľkou výzvou je skutočné zreorganizovanie verejnej správy, hlavne na úrovni ústredných štátnych orgánov tak, aby bolo možné poskytovať služby občanom kvalitnejšie a pritom lacnejšie. Množstvo štátnych orgánov je už dnes prežitkom, preto je nevyhnutné zamerať sa na optimalizáciu procesov, ktoré sú dnes často ťažkopádne a niekedy aj duplicitné, preto aj zbytočne drahé.

Spomínané výzvy sú len zlomkom toho, čo Slovensko potrebuje, aby bolo krajinou, ktorá bude viac konkurencieschopná a zaujímavá pre podnikateľov a občanov. Samozrejme, všetky opatrenia sa budú musieť udiať v podmienkach fiškálnej konsolidácie, ktorá je pre nastolenie makroekonomickej rovnováhy nevyhnutná.
Autor je štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 05:44