StoryEditor

Stop čiernej práci

10.11.2009, 23:00

Čierna alebo lepšie povedané nelegálna práca je fenomén, ktorý je prítomný v každej krajine, nevynímajúc Slovensko. V čase ekonomickej krízy tento neduh ešte viac znásobuje problémy v podobe neodvedených daní či odvodov, ktoré potom nie je možné použiť na opatrenia, ktoré by smerovali na eliminovanie dosahov nepriaznivého ekonomického vývoja. Tento fakt má aj morálnu rovinu. Totiž nie je možné tolerovať, aby slušní podnikatelia a riadni zamestnanci, ktorí riadne a včas platia dane a odvody, boli oproti nečestným "zamestnávateľom" a ľuďom, ktorí pre nich načierno pracujú, v nevýhode. Je preto nevyhnutné sa zamerať nielen na odhaľovanie nelegálnej práce, ale aj na veľmi tvrdé trestanie tých, ktorí porušujú nielen zákonom stanovené pravidlá, ale aj pravidlá slušnosti a korektnosti fungovania v ekonomickom systéme.

Vláda SR vyslala na svojom mimoriadnom rokovaní tento pondelok jasný signál všetkým tým, ktorí tieto pravidlá porušujú. Opatrenia budú smerovať k sprísneniu posudzovania tohto nelegálneho činu, ako aj sťaženiu ďalšieho pôsobenia týchto ekonomických parazitov v ich ďalšom ekonomickom pôsobení. Čierna práca bude totiž posudzovaná ako obzvlášť závažné zákonné porušenie, z čoho vyplynie aj to, že takýto živnostník príde o svoje živnostenské povolenie, čo znamená, že skončil. Takýto pseudopodnikateľ bude musieť tiež oželieť účasť na výberových konaniach, ktorých vyhlasovateľom bude verejná správa, rovnako tak nebude môcť byť prijímateľom prostriedkov z fondov Európskej únie či dotácií z rozpočtu verejnej správy.

Účinnosť týchto opatrení si, samozrejme, vyžiada aj posilnenie kompetencií inšpektorov z inšpektorátov práce, ako aj zefektívnenie a rozšírenie výmeny informácií o týchto previnilcoch medzi orgánmi verejnej správy, vrátane daňových a colných orgánov. Účasť občanov, ktorí pracujú na čierno, je tiež postihnuteľná, navyše sami sa ochudobňujú o výšku starobného dôchodku v čase, keď sa stanú penzisti, pretože príjem z "čiernej" práce sa, samozrejme, do vymeriavacieho základu pre výpočet dôchodku nedostáva. Je nevyhnutné, aby boj proti čiernej práci nadobudol razanciu a rozhodnosť.

František Palko je štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 03:41