StoryEditor

Sociálnosť sa stala hitom

14.04.2010, 00:00

Voľby sa blížia a do popredia sa začínajú dostávať aj ekonomické témy, ktoré zrejme budú čoraz bližšie k 12. júnu naberať na intenzite. Naprieč politickým spektrom sa ústrednou ekonomickou volebnou témou stáva sociálna politika. Čoraz častejšie počúvame o politike pre rodiny, o podpore mladých ľudí, o dôchodcoch, o príspevkoch na deti. Politici sa pri skloňovaní týchto slov na nás všetkých milo usmievajú a hovoria o benefitoch pre občanov tejto krajiny.
Úsmev im zamrzne vtedy, ak majú odpovedať na otázku, odkiaľ zobrať peniaze na financovanie týchto ušľachtilých cieľov. Zamrznutý úsmev pri zopakovaní tejto otázky prechádza postupne do nervozity. Nie div, veď hovoriť o zvyšovaní sociálneho štandardu a zároveň jedným dychom o znižovaní deficitu verejných financií je veľmi náročná téma a odpovede vôbec nie sú jednoduché.
To, že téma sociálnych aktivít štátu bude dominantou volebnou témou nie je nič zvláštne. Po kríze v reálnej ekonomike musí nasledovať kríza sociálna a pre Slovensko to platí dvojnásobne vďaka proexportnej orientácii a veľkosti ekonomiky. Aspekt sociálnej politiky je kľúčový pri definovaní úlohy štátu v ekonomike a je preto dobré, že práve táto téma je stredom ekonomickej pozornosti politických strán, ktoré sa uchádzajú v parlamentných voľbách o priazeň voličov.
Zároveň je však dôležité, aby pomenované ciele v tejto politike boli naozaj úprimné. A také môžu byť vtedy, keď zároveň vieme, že je ich možné financovať aj vzhľadom na to, že nasledujúce mesiace a roky budú časom pomalého oživovania ekonomiky, a to nielen slovenskej, ale globálnej, a teda aj slovenskej.
Financovanie sociálnych aktivít má rovnaké pravidlá ako jednoduchá rovnica, kde jej obidve strany musia byť v rovnováhe. To znamená, že každá služba v sociálnej politike je výdavkom rozpočtu verejnej správy, a tá musí byť krytá príjmami a deficitom verejných financií, ktorý treba následne dofinancovať z verejného dlhu, prípadne úsporami na iných výdavkových tituloch. Iné pravidlo neplatí a nemôže ho pokriviť žiadne politické gesto.

Autor je štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 03:41