StoryEditor

Teoretizovať o eure je cool

02.03.2010, 23:00

Problémy Grécka ako člena eurozóny otvorili diskusiu o opodstatnenosti jednotnej meny. Teoretici, ktorí sa chcú na tejto vlne zviditeľniť, predpovedajú katastrofické scenáre. Je dobré si preto pripomenúť, prečo vlastne euro vzniklo. Nebol to len krach vtedajšieho brettonwoodského menového systému, ale prirodzený vývoj ekonomickej integrácie v rámci vtedajších Európskych spoločenstiev. Tieto ekonomiky sa začali prepájať, spoločný trh uhlia a ocele a neskôr výsledkov atómovej energie na mierové účely sa začal rozširovať na jednotný trh tovarov, služieb, práce a kapitálu.

Európska únia začala ako celok hrať výraznú úlohu na medzinárodnej obchodnej scéne. Jednotný trh so sebou prinášal aj pohyb kapitálu medzi členských krajinami a rozvoj medzinárodných finančných transakcií. Jednotná mena bola preto prirodzeným vyústením vysokého stupňa ekonomickej integrácie, avšak aj so značným politickým podtextom. Ruka v ruke s menovou úniou začalo dochádzať k vyššej integrácii zahraničnej a bezpečnostnej politiky členských krajín.

Svetový obchod s tovarmi a službami úzko súvisí aj so svetovým obchodom na poli kapitálu. Úspešne konkurovať svetu s 27 menami členských krajín je len smiešna fantazmagória bez reálneho základu. To, čo treba riešiť, sa netýka otázky opodstatnenosti jednotnej meny v rámci EÚ, ale vytvoriť primeraný základ pre jednotné fiškálne pravidlá. Dnes sa ukázalo, že Pakt stability a rastu nie je dostatočný nástroj na koordinovanie fiškálnych politík členských krajín. Nie náhodou už 5 rokov po jeho prijatí došlo v roku 2005 k jeho revízii. Je nevyhnutné prijať systémové účinné pravidlá pre riadenie verejných financií tak, aby členovia eurozóny nemohli vykonávať ľúbivú a pritom nezodpovednú fiškálnu politiku a robiť tak problémy ďalším členom eurozóny, ktorí sú zodpovední.

Je tiež faktom, že otázka rôznej ekonomickej vyspelosti členov eurozóny nie je silnou stránkou jednotnej meny. Opäť je potrebné intenzívnejšie sa zamerať na to, aby menej vyspelé ekonomiky čo najrýchlejšie dobiehali tie viac vyspelé. Efektívna kohézna a štrukturálna politika v priestore EÚ preto musí mať vysokú váhu.

Summa summarum: EÚ bez jednotnej meny nikdy nebude schopná zohrávať aktívnu úlohu v kreovaní svetového obchodu. Je nevyhnutné sprísniť fiškálne pravidlá a vykonávať účinnejšiu politiku z hľadiska prekonávania regionálnych rozdielov. Iné riešenie je len teoretizovaním s cieľom byť cool.

Autor je štátny tajomník Ministerstva financií SR

01 - Modified: 2005-01-17 08:10:00 - Feat.: 0 - Title: Hokej-Super Six: Najproduktívnejším hráčom turnaja útočník Avangardu Sušinskij 02 - Modified: 2005-01-17 08:43:00 - Feat.: 0 - Title: Colníci zaistili v istom obchodnom reťazci 1228 fliaš neoznačeného liehu 03 - Modified: 2005-01-17 08:46:32 - Feat.: 0 - Title: Kauza divadlo: Na scéne je ďalší investor 04 - Modified: 2005-01-17 08:49:52 - Feat.: 0 - Title: Bugár zmierňoval napätie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. máj 2024 20:04