StoryEditor

Správna diagnóza je kľúčová

16.02.2010, 23:00

Hlavnú úlohu na ekonomickej scéne eurozóny, ale aj sveta, v poslednom období má nepochybne Grécko. Problémy v makroekonomickej stabilite tejto krajiny zamestnávajú hlavy lídrov EÚ, médií, ale, žiaľ, aj špekulantov na finančnom trhu. Stretávame sa aj so senzáciami typu: "Vylúči eurozóna Grécko zo svojich radov?" Je veľmi dobré, že skôr, ako lídri EÚ a predtým Európska centrálna banka či Európska komisia zhodnotili situáciu a navrhli odporúčania, venovali sa príčinám vzniknutej situácie. Prečo vlastne stojí Grécko dnes pred takou náročnou úlohou, akou je akýsi reštart jej ekonomiky?

Odpoveď je jednoduchá, a tou je nezodpovedná rozpočtová politika. Vysoké platy vo verejnom sektore, vysoká zadlženosť verejného sektora, nad mieru štedrý systém v dôchodkoch a tak ďalej. V podstate od začiatku tohto tisícročia Grécko neplnilo fiškálne kritérium Maastrichtu v oblasti deficitu verejných financií. Navyše schované verejné dlhy, ktoré deformovali štatistické údaje o skutočnom hospodárení verejného sektora. Mimochodom, výhrada Eurostatu z jesene minulého roka o hodnovernosti gréckeho štátneho výkazníctva ešte stále trvá.

Aj v oblasti ekonómie platí to, čo v medicíne, že správna diagnóza je nevyhnutná pri nastavení správnej liečby. Je potrebné totiž odstrániť príčiny a neriešiť iba následky. Grécka vláda predložila plán, ako konsolidovať verejné financie. V ich balíčku objavíme výzvy, ako napríklad reorganizáciu verejnej správy, zmrazenie platov vo verejnom sektore, reformu v sektora zdravotníctva či sociálneho systému, ale aj sprísnenie dohľadu nad finančným trhom a štatistikou. Lídri EÚ vyjadrili podporu tomuto záchrannému balíčku opatrení a požiadali Grécko, aby do roku 2012 stlačilo deficit verejných financií na hranicu Maastrichtu. Zároveň rozhodli, že táto krajina bude pod veľkým drobnohľadom pri napĺňaní záväzkov, ktoré grécka vláda prijala.

Zabezpečovanie menovej a fiškálnej stability v rámci eurozóny je totiž spoluzodpovednosťou všetkých jej členov, preto bolo nevyhnutné, aby EÚ zdvihla prst voči Grécku, a zároveň je tiež nevyhnutné, aby sa Grécko začalo správať zodpovedne. Tí, ktorí rozhodujú v eurozóne, zároveň jasne naznačili, že eurozóna si s neposlušným členom poradí sama. Senzácie o zužovaní počtu členov eurozóny nie sú na programe dňa. Posolstvo je jasné, správať sa zodpovedne a nerobiť problémy sebe a ďalším.

František Palko

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 02:19