profimedia
StoryEditor

Adela Vinczeová: Všetci sme vlastne „tuční“

25.06.2021, 00:00
Keď sa najbližšie na kupku zadívame na cudzie faldy, predstavme si svoje vlastné problémy zhmotnené.

Nemám vo svojom okolí ženy s výraznou nadváhou, s ktorými by som mohla otvorene hovoriť o živote v ich „skafandri“. Citujem výraz dámy, ktorá ma k takému rozhovoru vyzvala. Aby sme si ujasnili veci hneď na začiatku, sama o sebe hovorí ako o tučnej. Takže keď toto slovo použijem ďalej v texte, nejde o hanlivý výraz, ale stručnejšie pomenovanie nesúdenej, ale predsa reality.

Spomínaná dáma sa venuje vo vlogoch chudnutiu, osvete a povzbudeniu ženám s nadváhou. Chcela vedieť, ako to vidíme my – chudé. Priznám sa, že vďaka tomuto rozhovoru sa mi otvorilo veľa horizontov. Nesúdila som priestorovo výrazných ľudí, ale vždy som si kládla otázku – prečo to nechali zájsť tak ďaleko? Sympatická moderátorka na mňa vybalila rozmotané klbko spletitých súvislostí.

Ak vyrastáte v rodine, kde vás vykrmujú a to, že keď ako päťročná zjete viac než otec, sa považuje za veselú príhodu, nemáte veľmi na výber. Návyky odovzdané rodičmi vás dostanú tak ďaleko, že sa vám jedného dňa vypne signalizácia, ktorou telo oznamuje, že už je dosť. Na druhej strane však v tej istej rodine dostávate narážky na svoju váhu, hoc práve toto prostredie je jej príčinou. Keď sa psychika a telo dostanú do podobnej slučky, telo naberie veľmi rýchlo desiatky kíl, ktoré sa potom zhadzujú, naopak, pomaly a ťažko. Až v dospelosti zisťujete, že vaša detská realita nebola všeobecná. V iných rodinách sa je menej, zdravo, nemuselo to tak skrátka byť. No nadváha už je na svete. Sympatické je, že ona ako matka zdedené „zlozvyky“ ďalej neprenáša na svoje deti. Stále sa snaží schudnúť. Nie preto, aby mala rachitické rozmery a vyhovovala pominuteľnému ideálu, ale hlavne pre zdravie.

Prišli sme na to, že aj chudí ľudia sa vlastne zaoberajú svojím telom. Kilo navyše na tele štíhlej ženy vie byť stredom osobného vesmíru tak ako 50 zbytočných kíl na tele obéznej ženy. Hovoríme len o ženách, lebo pivné pupky ešte stále ostali v akejsi zvláštnej rovine „milého ujka“, alebo až „správneho chlapa“.

„Vieš, naša nadváha je výsledkom nejakého zlyhania. Len toto zlyhanie na ulici vidno. Nevidíš na človeku, že sa tretíkrát rozvádza alebo že zlyhal v práci. V tomto máme nevýhodu.“ Príbehy za každým človekom sú skrátka rôzne. Nie všetko je o lenivosti, a ak sa to na prvý pohľad môže zdať, tak aj lenivosť je len výsledkom skrytej frustrácie z konkrétneho dôvodu. Keď sa najbližšie na kupku zadívame na cudzie faldy, predstavme si svoje vlastné problémy zhmotnené. Úprimne, zmestili by sa vám do plaviek?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 08:52