StoryEditor

Nepredvídateľný prezident Miloš Zeman

19.01.2014, 23:03
Česká vláda

Prezident republiky Miloš Zeman vymenoval premiéra. Bolo to síce takmer tri mesiace po voľbách, ale každému, nielen v ČSSD, tým spadol kameň zo srdca. Pri samotnom oficiálnom vymenúvaní bolo zrejmé, že obaja politici, zachovávajúci v tejto chvíli chladnú zdvorilosť, majú úplne opačné záujmy.

Premiér Bohuslav Sobotka hovoril o rýchlosti a netajil sa tým, že sa s vymenovaním vlády poponáhľa, zatiaľ čo Miloš Zeman znova vzýval odbornosť ako kritérium na výkon funkcie ministra. Napokon, chystá sa so všetkými kandidátmi osobne stretnúť, aby overil ich kompetenciu. Nie je preto úplne nepravdepodobné, že ani do konca mesiaca legitímnu českú vládu mať nemusíme.

Pánovi Sobotkovi musia v tomto čase priať úspech nielen koaliční poslanci, ale aj opozícia. Ani nie tak preto, že by rezignovala zo svojej prirodzenej povinnosti vládu tvrdo kritizovať, ale preto, že nestabilita vlády znamená mocenské posilnenie Miloša Zemana a oslabenie parlamentu práve v prospech prezidenta. A ako si pán Zeman predstavuje vládu, bohužiaľ, zakúšame už dlhšie ako pol roka.

V pondelok dostane prezident zoznam ministrov a čerstvému premiérovi vraj nedal „žiadne konkrétne negatívne signály, že by nechcel niektorého z ministrov vymenovať“. Dúfajme, že to tak bude, nemožno však vylúčiť, že celý proces bude do značnej miery závisieť od toho, ako sa hlava štátu práve vyspí.

Najrôznejší znalci sa už rok predháňajú v predikcii, čo urobí a neurobí nepredvídateľný Miloš. Avšak ani únava, ani zdravotné hendikepy, prezidenta Zemana nepripravili o jednu vlastnosť – húževnatosť. Naozaj nemá vo zvyku vzdávať sa, kým existuje aspoň hypotetická šanca na úspech.

Preto si môže byť premiér istý, že jedného z najväčších vládnych kritikov bude mať zo svojho úradu na dohľad, a že pozvánky na konzultácie na Hrad na seba nenechajú dlho čakať. Poprajme mu veľa šťastia.

Martin Zvěřina, Lidové noviny

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
29. apríl 2024 12:59