StoryEditor

Stavebník verzus štát

17.08.2015, 00:00

Po desaťročiach sa Slovensko dočká nového stavebného zákona. Prečo nový zákon, prečo nestačí novela? Nuž, noviel bolo za tých vyše 50 rokov jeho platnosti viac ako dosť a niektoré ustanovenia sa úplne minuli nielen zámeru, ale aj účinku.

Nikto nie je dokonalý

Európske štáty regulujú výstavbu už stáročia. Niektoré viac, iné menej úspešne. Závisí to nielen od legislatívy, ale aj od ľudí. Žiaden zákon nedokáže postihnúť všetky procesy výstavby, vždy musí zohrať časť rozhodovania aj zdravý rozum. Veď to, o čom sa píše v stavebnom zákone, tvorí náš každodenný svet: od prvého prebudenia – či mám v izbe svetlo, či funguje elektrika, či v kúpeľni tečie a aj odteká voda, či viem prejsť cez cestu, do práce, či sa chodník nekončí v múre, či mám možnosť zaparkovať a otočiť auto. A vo voľnom čase: či nájdem lesné cestičky, lavičky, parky, športoviská.

To všetko vzniklo na základe viac či menej fungujúceho stavebného zákona. Ale aj na základe viac či menej zdravého rozumu – veď školu hneď pri hlavnej ceste, otočku autobusov, na ktorú sa nezmestí ani škodovka, nefunkčnú kanalizáciu a iné chyby nespôsobil stavebný zákon, ale my, ľudia. Či už obídením jeho ustanovení, nevedomosťou a niekedy aj ľudskou hlúposťou.

Vidíme to inak

Nový stavebný zákon opisuje procesy od prvého plánu až po kolaudáciu diela a reguluje konanie všetkých účastníkov tak, aby bol výsledok rýchlejší a lepší ako pred rokom. Prevzal veľa rozumných nápadov zo zahraničia, najmä v oblasti skrátenia a zjednodušenia konaní aj kontrol. Vnímajúc ľudskú nedokonalosť a pohodlnosť, autori do zákona zakomponovali aj veľa povinností a sankcií. Či už ide o kvalifikovaný stavebný dozor, kvalifikovanosť úradníkov, ale aj postihy za čierne stavby alebo o nedodržanie projektov a noriem.

Možno sa zdajú prísne, možno nie. Uhol pohľadu je rôzny. Niekto sa poteší novému hotelu na Lomnickom štíte pre 150 turistov, pre väčšinu je to neprijateľná predstava. Rovnako je neprijateľná predstava, aby človek, ktorý platí dane a chce niečo postaviť pre seba, rodinu či firmu, čakal na rozhodnutie, ktoré neprichádza rýchlo a kvalifikovane. Za zdržovanie a prieťahy štátu však sankcia v zákone nie je. Iste, rozhodnúť o umiestnení stavby a povoliť jej výstavbu je veľmi zodpovedná úloha. Každý z nás má však právo získať súhlas alebo kvalifikovaný nesúhlas tak, aby sa výsledku svojho úsilia dožil. Nezabudli tvorcovia zákona na tento detail?

01 - Modified: 2007-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OTÁZKA DŇA
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
07. máj 2024 01:25