StoryEditor

Európska únia bojuje na troch frontoch

09.07.2015, 00:00
Situácia v Európe volá po štátnikoch schopných preniesť sa cez názorové konflikty

Na Európu sa valia nesmierne ťažké časy. Po rokoch mieru, stability, pokoja, ekonomického rozmachu, zavádzania jednotnej meny euro a prijímania nových členov stojí pred vážnymi problémami, ktorým musí čeliť. Je otázne, ako sa s nimi vysporiada a či vôbec nájde silu eliminovať riziká, ktoré z nich vyplývajú. Riešenia pre Európu však stále existujú, len ich netreba prepásť. A to mierim najmä k politickým elitám. Európa si totiž zaslúži, aby sa pálčivé problémy riešili a aj vyriešili v prospech jej obyvateľov.

Po prvé – konflikt na Ukrajine. Konflikt, ktorý môže prerásť do obludných rozmerov a my všetci budeme musieť čeliť imigračnej vlne z východu. Konflikt, ktorý môže destabilizovať Európu a ukončiť sedemdesiat rokov relatívneho mieru na starom kontinente. My si ho uvedomujeme o to viac, že je veľmi blízko našich hraníc.

Po druhé – problémy Grécka. V plnej nahote odhalili slabé stránky mechanizmu prijímania nových členov do Európskej menovej únie, následnú kontrolu a v podstate aj nedokonalosť procesov pri prípadnom odchode štátu z únie a eurozóny.

Grécka Syriza si robí zo všetkých dobrý deň. Systémom „požičať – neručiť – nevrátiť – nereformovať a mať sa dobre“ priniesli Atény – ako kolíska demokracie – celej demokracii situáciu s nejasným koncom. Vypísanie referenda bol len akýsi zastierací manéver a odhalenie populizmu v maximálnej miere. Faktom však je, že populizmus takéhoto druhu je nebezpečný pre každý štát a jeho obyvateľov, Grékov nevynímajúc. Grécky premiér sa nehanbí pýtať ďalšie peniaze od veriteľov a čaká na ďalší záchranný balík. A my čakáme na verdikt. Mám však pocit, že svetielko na konci tunela pomaly zhasína.

A tretí otvorený front? Nepochybne prílev utečencov. Zatiaľ ho nezvládame a nie sme naň pripravení tak z ekonomickej ani z mentálnej stránky. Čoraz silnejšie platí rovnica: nekontrolovaný prílev imigrantov rovná sa islamizácia Európy. Pokiaľ nezabezpečíme vojenskú ochranu Stredozemného mora, ktoré je aktuálne najvýznamnejším prienikom pre imigrantov a nebudeme vracať ich masívne vlny späť, dostaneme sa do historickej pasce, ktorá sa Európanom a ich kultúre môže v budúcnosti škaredo vypomstiť. V rukách to majú do veľkej miery zase len politici.

A tieto otvorené bojiská si vyžadujú naozaj zodpovedných politikov, dokonca štátnikov v celej Európe. Takých, ktorí nebudú riešiť svoje pravicovo-ľavicové názorové konflikty, ktorí sa nebudú zaoberať nepodstatnými banalitami, ale zaujmú jednoznačné postoje k problémom. Ich cieľ musí byť jednoznačný – zabezpečiť ďalším generáciám mier, pokoj a ekonomický blahobyt celého starého kontinentu. Aby sa naše deti mali aspoň tak dobre, ako sa mala naša generácia.

01 - Modified: 2007-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 19:08