StoryEditor

Vráťme 19-percentnú daň

24.03.2014, 23:03
HN blog

Aj keď Slovensko dnes žije najmä prezidentskými voľbami (a svet ruskou agresiou na Kryme), netreba zabúdať na podstatné ekonomické opatrenia, s ktorými sa ako keby už mnohí zmierili. Považujem stále za podstatné, aby sme tlačili osobitne na zmeny v priamych daniach, odvodoch a v pracovnom práve. To sú oblasti, ktoré najviac zhoršila súčasná vláda jednej strany a ktoré sa negatívne prejavili v zhoršení konkurencieschopnosti Slovenska a v stále neradostnej úrovni nezamestnanosti.

Zrušenie rovnej dane a dramatické zvýšenie priamych daní na 23 percent nielenže zhoršilo podnikanie na Slovensku, ale zďaleka ani nenaplnilo očakávania štátnej kasy. Je preto načase priznať si chybu, o ktorej svojho času minister financií hovoril. Ten si ju aj čiastočne začal priznávať, ale určite nie dostatočne. Začiatkom tohto roka sa síce znížila firemná daň o 1 percento, ale zavedením nezmyselnej „daňovej licencie“, teda dane zo straty, sa daňové zaťaženie skomplikovalo a u malých podnikateľov aj zvýšilo.

Pritom naša 22-percentná úroveň je stále najvyššou zo všetkých postkomunistických krajín. Nielenže sme ďaleko najdrahší z porovnateľných krajín, ale priame firemné dane v nedávnom čase znížili i mnohé vyspelejšie krajiny, ako Veľká Británia, Švédsko či Dánsko. Kým takmer celý svet jasne dokazuje, že najlepšou cestou z pokrízového vývoja je podpora aktivity, u nás je to presne naopak. Je preto načase priznať si chybu a vrátiť priame dane na 19-percentnú úroveň. Je to, mimochodom, výška, ktorú dnes majú Česi či Poliaci.

Aj keď sme dnes zahltení prezidentskými sľubmi, nezabúdajme na ekonomické fundamenty, ktoré nás môžu posunúť dopredu. Len ak posilníme aktivitu, môžeme očakávať rast pracovných miest.

Ivan Štefanec, poslanec SDKÚ-DS

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
29. apríl 2024 13:55