StoryEditor

Varoufakis ukázal Nemcom zdvihnutý prostredník

30.03.2015, 00:00

Vo Francúzsku sa konali regionálne voľby, v ktorých vyhrala s 32,5 percenta hlasov stredopravá UMP bývalého prezidenta Sarkozyho. Všetky oči však boli upreté na výsledkoch Národného frontu Marine Le Penovej. Ten s 25 percentami dosiahol historický úspech a porazil 21-percentných Hollandeho socialistov. V poslednú marcovú nedeľu sa bude konať ešte aj druhé kolo, no Marine Le Penová už teraz nemusí šetriť odvážnymi vyhláseniami. A nešetrí:„Ak ma ľudia (v roku 2017) zvolia za prezidentku, o šesť mesiacov neskôr bude referendum o vystúpení z EÚ,“ zaznelo z jej úst v televíznom interview. Britské referendum tak môže dostať konkurenta.

Naopak, v andalúzskych regionálnych voľbách príliš neuspela antieurová strana Podemos, keď získala len 15 kresiel zo 109. Môžeme hádať, či na španielskych voličov zaberá odstrašujúci efekt Grécka, v ktorý dúfajú španielski konzervatívci aj socialisti.

Úsmevy a silácke reči

Grécko je zatiaľ optimistické, že v posledný marcový týždeň dosiahne dohodu s eurozónou, čo sa týka uvoľnenia ďalšej tranže pomoci, ktorá ostala zaseknutá po zmene vlády na prelome rokov.

Do tejto vety by sa dalo zhrnúť dianie posledných 5 až 6 týždňov ohľadne Grécka a eurozóny. Nekonečné núdzové stretnutia premiéra Tsiprasa či ministra financií Varoufakisa raz s Merkelovou, inokedy so šéfom euroskupiny Dijsselbloemom, potom so Schäublem, alebo rovno so všetkými naraz.

Výsledok je vždy rovnaký. Eurozóna vyhlási, že Gréci na tom ešte musia popracovať. Grécki politici doma vyhlásia, že Trojke neustúpia už ani o piaď. Z gréckych bánk odíde zase pár sto miliónov eur (podľa čerstvých štatistík vo februári odišlo 7,8 miliardy eur, teda asi 5 percent vkladov). Grécka centrálna banka príde s prosíkom za ECB, aby jej dovolila používať núdzové poskytovanie likvidity (ELA) vo väčšom rozsahu. ECB to vždy povolí, hoci v menšej miere, ako Gréci chceli (najnovšie ECB zvýšila limit ELA pre Grécko o miliardu na 71 miliárd eur, ešte v novembri bol limit 60 miliárd).

Kanibalizovanie štátnych rezerv

Štátna pokladnica každý týždeň zúfalo povymetá všetky kúty, aby našla peniaze na aktuálnu výplatu dôchodkov či splátok dlhu Medzinárodnému menovému fondu (dlh voči dočasnému eurovalu sa začne splácať až o niekoľko rokov). Vláda kanibalizuje hotovostné rezervy štátnych podnikov, najnovšie požiadala už aj verejných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby na štát previedli rezervu 50 miliónov eur, ktorú majú na platy zdravotníkov.

Okrem uvoľnenia tranže pomoci sa tsiprasovci snažia získať peniaze z eurosystému aj inými spôsobmi. Skúšajú to zvýšením limitu pre krátkodobý dlh (nastavený na 15 miliárd eur, financujú ho takmer výlučne grécke banky), dosiaľ však opakovane neúspešne. Skúšajú to vrátením 1,2 miliardy z dočasného eurovalu, čo tam poslali vraj omylom minulý mesiac navyše, keď vracali eurovalu časť dlhopisov určených na rekapitalizáciu bánk. Opäť neúspešná žiadosť.

Médiá a inštitúcie zatiaľ pokračujú v tipovacej súťaži, kedy Grécku dôjdu peniaze. Kathimerini hlási 30. marec, Európska komisia to vidí na 9. apríl a Reuters na 20. apríla. Prvý apríl zatiaľ netipoval nikto.

Minister Varoufakeris

Najhorúcejšou a zároveň najbizarnejšou kauzou minulého týždňa bol zdvihnutý prostredník ministra financií Varoufakisa, ktorého niektorí pri tejto príležitosti premenovali na Varoufakerisa. Ten údajne pred vyše rokom, ešte ako politický kandidát, ukázal známe hanlivé gesto smerom k nemeckým požiadavkám počas príhovoru. Pár dní po vypuknutí nemeckej mediálnej búrky rozhorčenia nemecký komik Jan Böhmermann vyhlásil, že video účelovo zostrihal, aby kauzu vyvolal. Úplná komédia nastala o pár dní, keď ten istý človek povedal, že si zostrihanie vymyslel a Varoufakis gesto skutočne ukázal. Vcelku bizarné problémy vzhľadom na to, že sa bavíme o ekonomickom kolapse členského štátu EÚ, čo poviete?

01 - Modified: 2007-04-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mladých je treba na školách učiť tvorivosti
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 10:27