StoryEditor

„Britská“ reforma únie pomôže všetkým

15.12.2015, 23:00
Autor:
Andy GarthAndy Garth

Britský premiér David Cameron v novembri predstavil štyri oblasti, v ktorých žiada zreformovať EÚ a zároveň tak vyhovieť nespokojnosti občanov Británie s členstvom v nej. Okrem toho by však navrhované zmeny priniesli výhody aj ďalším štátom. Myslím, že oblasti, ktoré chceme zreformovať, sú dobre známe – posilňovanie konkurencieschopnosti, ochrana štátov stojacich mimo eurozóny, postavenie národných parlamentov a imigrácia. Británia chce z únie prosperujúcu, konkurencieschopnú, bezpečnú a flexibilnú skupinu.

Na premiérov návrh zareagoval predseda európskej komisie Donald Tusk, ktorý potvrdil, že cíti silnú vôľu zo všetkých zainteresovaných strán nájsť riešenia na britské požiadavky. Pri rozvíjaní únie Británia vždy hrala a hrá dôležitú a konštruktívnu úlohu a Tusk vyjadril silnú vieru, že to tak zostane. Jeho slová potvrdzujú, že konkrétne reformy sa črtajú vo všetkých štyroch oblastiach. Európsky summit lídrov v Bruseli koncom tohto týždňa bude preto príležitosťou sústrediť sa na najproblematickejšiu oblasť, ktorou je bezpochyby vyplácanie sociálnych dávok občanom z iných štátov EÚ. Môj premiér s týmto postupom súhlasí. Na nájdenie riešenia v tejto otázke potrebujeme širokú politickú diskusiu. Veríme, že naši partneri, vrátane slovenských, budú s nami na tejto agende konštruktívne spolupracovať.

Vieme, že naše návrhy v oblasti imigrácie sú citlivé. Aj tu na Slovensku. Súčasné čísla sú však neudržateľné a Británia potrebuje znížiť počet ľudí, ktorí k nám prichádzajú zo štátov EÚ. Ročne je to viac ako tristotisíc prisťahovalcov. Toľko obyvateľov majú Košice a Martin dohromady. To predstavuje obrovský tlak na verejné služby, akými sú školy, nemocnice a verejné služby. Preto našich európskych partnerov žiadame o pochopenie. Myslíme si, že ľudia, ktorí k nám prichádzajú, musia pred čerpaním dávok do systému najprv prispieť. A že by sa mala zrušiť prax vyplácania detských prídavkov do zahraničia.

EÚ prežíva náročné obdobie. Dôvera v úniu klesá a v nedávnom hlasovaní v Dánsku sme videli voľbu „proti“ ďalšiemu zblíženiu s EÚ a registrujeme aj vzostup populistických nálad naprieč Európou. Aktuálny prieskum verejnej mienky v Británii ukázal klesajúcu podporu pre zachovanie britského členstva v únii. Nepodceňujme fakt, že toto rozhodnutie je veľmi dôležité pre všetkých členov únie. Nielen pre ľudí v Británii.

Vítame ambíciu prezidenta Tuska dosiahnuť vo februári dohodu na reforme únie. Máme príležitosť urobiť zmeny, ktoré jednak odpovedia na obavy ľudí v Británii a zároveň budú na prospech všetkých členov únie. Som presvedčený, že s dostatočnou politickou vôľou budeme schopní nájsť riešenia. Príležitosť tu je a musíme sa jej chopiť.

01 - Modified: 2022-03-21 08:20:14 - Feat.: - Title: Kráľovná Alžbeta II. hľadá niekoho, kto vymaľuje Buckinghamský palác. Ponúka však smiešny plat 02 - Modified: 2021-11-27 10:05:23 - Feat.: - Title: Európa posilňuje obmedzenia, Briti idú opačným smerom. Chodia do divadiel aj na pivo 03 - Modified: 2021-07-22 13:37:33 - Feat.: - Title: Škandál firmy Greensill je viac ako len špinavosť 04 - Modified: 2021-04-25 09:29:25 - Feat.: - Title: Britský expremiér to skúšal ako lobista. Kontakty neúspešnej firmy siahali extrémne vysoko 05 - Modified: 2021-01-15 10:08:49 - Feat.: - Title: Preč s angličtinou, žiada Francúzsko. Tá zostáva aj po brexite hlavným jazykom Únie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
29. apríl 2024 02:36