StoryEditor

Možné pozitíva kauzy Váhostav

17.04.2015, 00:00

Kauza Váhostav hýbe slovenskou spoločnosťou a politikou. Konečne. Malí dodávatelia dlhé mesiace až roky bezvýsledne upozorňovali na problém neplatenia faktúr veľkými firmami, ktoré z peňazí daňových poplatníkov stavali diaľnice. Zodpovední nepočúvali ani podnikateľské a zamestnávateľské organizácie, ktoré im informáciu o vážnej situácii opakovane tlmočili. Prirodzeným dôsledkom bola radikalizácia, výzvy na rozhodnejšiu obhajobu záujmov podnikateľov, ktorí vytvárajú hodnoty a sú nespokojní s neustálym okliešťovaním ich podnikateľských slobôd.

Státisíce živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, boli doteraz skôr v pozícii pasívnych pozorovateľov negatívnych zmien,„mlčiacou väčšinou“, ktorá len trpne znášala dôsledky, ale nepokúšala sa im aktívne zabrániť. Kauza Váhostav ukázala, že za určitých okolností sa podnikatelia môžu zaktivizovať a svojím hlasom bezprostredne ovplyvniť vládne rozhodnutia. Na to je však potrebná situácia existenčného ohrozenia.

Nie je však realistické očakávať, že podnikatelia sa „zobudili“ a odteraz budú masovo využívať možnosti pripomienkovania legislatívy a snažiť sa o predchádzanie problémom už v zárodku. Absolútna väčšina podnikateľov totiž na to nemá čas, lebo podnikajú. A ani motiváciu ich využiť. Negatívne zásahy do podnikateľského prostredia sú však permanentné a dejú sa takmer denne – v podobe schvaľovania zákonov, ktoré podnikateľom zhoršujú podmienky na podnikanie.

Jeden príklad za všetky: Hospodárske noviny tento týždeň informovali, že od januára je tu opäť pracovná zdravotná služba. Ako povinnosť pre každého zamestnávateľa zabezpečiť na vlastné náklady svojim zamestnancom lekárske prehliadky prakticky pre všetkých zamestnancov. Pracovnú zdravotnú službu musí pre zamestnanca zabezpečiť napríklad aj živnostník, ktorý ho zamestnáva. Týka sa to aj samotného živnostníka, ak zamestnáva sám seba. Len toto jediné opatrenie „okradne“ podnikateľov celkovo o vyššiu sumu, než je objem všetkých nevyplatených faktúr pri výstavbe diaľnic.

Kauza Váhostav tak môže mať aj nečakané pozitíva. Ak si podnikatelia uvedomia, že ich hlas má potenciál skutočne zmeniť vládnu politiku a existujúce či navrhované zákony. S dôvetkom, že niečo iné je jednorazová mobilizácia a niečo iné zasa permanentná aktivizácia podnikateľov. A nebolo by zlé, keby si pri riešení problémov Váhostavu aj vláda uvedomila obrovský vlastný dlh, ktorý má voči všetkým podnikateľom. A začala ho konečne odstraňovať.

01 - Modified: 2007-05-13 07:23:38 - Feat.: 0 - Title: Finále Kanada - Fínsko, Rusi a Švédi o bronz
01 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 02 - Modified: 2023-10-19 13:19:29 - Feat.: - Title: Znalec Kočner údajne zobral 15-tisíc od Bödöra za posudok chrániaci Širokých. Stále je v ministerskom zozname 03 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 04 - Modified: 2022-11-13 10:45:53 - Feat.: - Title: Cintorín stavebných firiem sa tento rok rekordne rozšíril. Nevládzu drahé materiály a energie 05 - Modified: 2022-09-17 22:07:18 - Feat.: - Title: Diaľničné obchvaty Ružomberka a Prešova. Najprv bitka o výstavbu, teraz straty
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 07:28