StoryEditor

Vojny Západu. Kto seje vietor, žne búrku

24.06.2015, 00:00
Arabská jar a akcie proti Líbyi a Iraku sa nám vracajú ako bumerang.

V ostatnom čase nič tak nerozvírilo spoločenskú a politickú hladinu nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, ako kvóty pre imigrantov. Denne prúdia hlavne cez Stredozemné more tisíce utečencov, ktorí veria v lepší život v zatiaľ pomerne bezpečnej Európe.

Export demokracie

Mnohí sa čudujú, prečo ich je toľko a prečo práve teraz. Komplexná odpoveď je ťažká, ale dá sa pomerne jednoducho naformulovať. Tajné služby Spojených štátov a Severoatlantickej aliancie vyhodnotili situáciu v mnohých krajinách Blízkeho východu, Iraku, Afganistanu aj severnej Afrike ako zrelú na export demokracie podľa ich predstáv. Do cudzích kultúr a diktátorských režimov sa rozhodli implantovať demokraciu amerického typu vojenským zásahom, často aj na základe nepreverených informácií spravodajských služieb. Správnosť takéhoto konania história ani súčasnosť v mnohých prípadoch nepotvrdili. Arabská jar aj iniciatívy na Blízkom východe sa nám vracajú ako bumerang.

Islamistická hrozba

Zasiali sme a teraz žneme politické dôsledky. Nie Američania, ale my Európania. Názory sa rôznia, ale faktom je, že čoraz viac utečencov je pred našimi bránami. Jedni argumentujú historickou skutočnosťou nedávnej minulosti, keď naši občania z politických dôvodov utekali na Západ. Bolo ich zopár tisíc v rôznych vlnách, a poväčšine inteligencia, ktorá si v novom svete našla uplatnenie. Druhá skupina sa bojí chorôb, kriminality, možného terorizmu, islamizácie Európy a ekonomických dôsledkov prívalovej vlny imigrantov. Faktom ostáva aspoň to, že je prakticky nemožné odfiltrovať hrozbu bojovníkov Islamského štátu v tejto mase utečencov. To je asi najvážnejšia hrozba. Ako ľudia sme však povinní pomôcť slabším. Na druhej strane je to politické, ekonomické aj spoločenské riziko.

Šťastie v nešťastí

My, malé Slovensko, máme jedno šťastie v nešťastí iných. Nie sme krajinou, ktorá by bola cieľovou stanicou pre imigrantov. Mnohí z nich ani netušia, že Slovensko existuje. A ak vedia, tak sa rýchlo dozvedia, že dostať na Slovensku azyl je prakticky nemožné.

Faktom je, že utečenci sú pred bránami, nevyhneme sa im. V rámci možností im pomôžme. Poväčšine sú to ľudia, ktorí nesprávnym vyhodnotením situácie politikov Spojených štátov a predstaviteľov Severoatlantickej aliancie začali žiť v krajinách, v ktorých sme zaviedli chaos, biedu, hlad, vojnu a pod pláštikom exportu demokracie sme im zničili životy. Naša spoločenská zodpovednosť za budúce životy utečencov je nepopierateľná.

01 - Modified: 2007-07-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšina ľudí podporuje štrajk zdravotníkov
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
06. máj 2024 20:18