Podpis koaličnej dohody - Procházka, Danko, Fico, BugárPeter Mayer
StoryEditor

Čo budeme žiadať od novej vlády

29.03.2016, 00:00

O zostavovaní vlády sa toho v rôznych súvislostiach už popísalo veľa. Dôležitým faktom však je, že vláda je už vytvorená a môže sa prejsť od sľubov k činom. To bude žiadať aj združenie Česmad Slovakia. A tak aj predstavitelia novej vlády a pracovníci ministerstiev budú pre združenie kľúčovými partnermi pri riešení závažných problémov, ktoré sa týkajú komerčnej cestnej dopravy. A bude toho dosť, pretože situácia pre podnikanie v doprave nie je priaznivá.

Najzákladnejším problémom je daňové zaťaženie. V porovnaní s okolím sú slovenské kamióny vo vážnej nevýhode. Dopravné spoločnosti dostávajú zabrať daňou z motorových vozidiel, spotrebnou daňou, daňou z príjmu, aj odvodmi. Od ministerstva financií budeme žiadať zmeny. Ideálnym začiatkom tejto cesty je zvýšenie zliav pre ekologické vozidlá. Tak sa možno dopracujeme aj k celkovému zníženiu daňovej záťaže. Vážnym problémom je tiež vymožiteľnosť splatnosti faktúr a veríme, že v tomto smere budú vystupovať aj iné profesijne spolky. Budeme poukazovať aj na nelogickosť, keď si spoločnosti zažiadajú vratky DPH aj z ešte nezaplatených faktúr. To by mohol byť účinný nástroj na splácanie faktúr.

Už dlhšie upozorňujeme na slabú ochranu slovenských dopravných spoločností na domácom trhu. Zahraničné spoločnosti situáciu zneužívajú a často aj v rozpore so zákonom vykonávajú prepravy, ktoré mohli vykonať domáce spoločnosti živiace štátnu kasu. Budeme očakávať úpravu zákona, aby boli zavedené kontroly prepravných povolení už pri nakládkach tovaru.

Nedostatok vodičov je neprekonateľná prekážka rozvoja dopravných spoločností. Jedným z možných riešení by mohlo byť zníženie vekovej hranice pre vodičov nákladnej dopravy. Pri znížení hranice na 19 rokov pre vodičov na vnútroštátnej úrovni by mladí ľudia by nemuseli dlho čakať, ak by sa rozhodli pre toto povolanie. A v 21 rokoch by vodič získal dosť skúseností a poznatkov, aby sa stal plnohodnotným článkom medzinárodnej dopravy.

Pre úspešné podnikanie je, samozrejme, dôležitá aj cestná infraštruktúra. To však neznamená len rozvoj diaľnic, rýchlostných ciest, ale aj obchvatov. To urýchli dopravu a zvýši komfort ľudí v mestách trpiacich tranzitom kamiónov. Pri nových ani starých cestách nemôžu inštitúcie zabúdať na údržbu. Nespevnené a porušené krajnice sú častou príčinou tragických dopravných nehôd. Dúfame, že sa podarí splniť väčšinu úloh, ktoré stoja pred vytvorením kvalitného podnikateľského prostredia, aby bolo toto volebné obdobie míľnikom slovenskej dopravy.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
07. máj 2024 10:18