Kamión - Ilustračná snímkaStockExpert
StoryEditor

Vláda môže v boji s karuselmi pomôcť aj dopravcom

21.04.2016, 00:00

Nová vláda sa vo svojom programovom vyhlásení venuje aj podnikateľom v oblasti cestnej dopravy. Nanešťastie, nie v takej miere a hlavne nie v takých oblastiach, aké by slovenskí dopravcovia potrebovali. Jeden z bodov, ktorý sa venuje boju proti daňovým podvodom, má podľa dostupných informácií do praxe zaviesť kontrolu fiktívneho pohybu tovarov cez elektronický tranzitný systém.


Proti tomu, aby sa takýto systém zaviedol, nemáme žiadne výhrady. Poctivo a podľa legislatívy pracujúcim a zarábajúcim dopravcom by zavedenie takéhoto systému nemalo spôsobiť žiadne komplikácie. Je ešte ťažké polemizovať o tom, ako bude systém fungovať a ako bude mechanizmus činný v praxi. Je však pravdepodobné, že riešenie bude odvodené od mýtneho systému, pomocou ktorého sa dajú získať informácie o pohybe vozidla. Uvítali by sme však, keby systém nebol zameraný len na ochranu pred daňovými podvodmi. Ocenili by sme, ak by súčasťou systému bolo aj niečo, čo pomôže dopravcom, pretože sa ich táto novinka bezprostredne dotýka. A čo by najviac ocenili? Už dlhšie upozorňujeme na slabú ochranu na domácom trhu pred zahraničnou konkurenciou, ktorá zneužíva nedostatočnú kontrolu prepravných povolení. Aj keď dochádza k zlepšeniu, len „náhodné“ kontroly tento problém nevyriešia. Jediným možným riešením je systémová kontrola povolení.


Vidíme priestor, aby sa systém pohybu tovarov prepojil s týmto problémom. Ak by došlo k automatickej kontrole povolenia každého kamiónu, ktorý odváža tovar zo Slovenska, úplne by sa zamedzilo tomu, aby napríklad bieloruské kamióny odvážali tovar do Ruska, aj keď na to nemajú povolenie. Prepravu tovaru by tak zabezpečil slovenský dopravca, čo bude mať na slovenskú ekonomiku len pozitívne vplyvy. Hovoríme preto tomuto systému „áno“, ale bolo by pre obe strany – štát aj dopravcov – ideálne, ak by sa dal použiť aj v tomto smere. Až potom si budeme môcť povedať, že aj slovenskí podnikatelia v oblasti cestnej dopravy sú pre štát dôležití a existuje snaha im pomôcť.


Upozorňovali sme aj na vysoké daňové zaťaženie slovenských dopravcov. Tento problém má vláda podľa tvrdenia v programovom vyhlásení čiastočne vyriešiť znížením dane z príjmov o jedno percento. Určite sa to podnikateľom nepočúva zle, podnikaniu v cestnej doprave by však pomohla aj úľava v inom daňovom systéme. Naším hlavným cieľom v tejto oblasti sú zmeny v dani z motorových vozidiel. Zvýšenie zliav pre ekologické vozidlá by bol vydarený prvý krok.


Vítame tiež, že na cestách I. triedy by mala vláda klásť dôraz na odstraňovanie nehodových lokalít, havarijných stavov mostov či budovanie dôležitých obchvatov miest a obcí za účelom odklonu tranzitnej dopravy. Práve tranzitná doprava vedená stredom miest a obcí potom vytvára u obyvateľov negatívny obraz o kamiónovej doprave. Tieto kroky budú mať určite pozitívne vplyvy nielen na komfort obyvateľov, ale aj na ekológiu a, samozrejme, aj bezpečnosť a plynulosť premávky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
07. máj 2024 17:38