http://slovakia.usembassy.gov/ambassador.html
StoryEditor

USA ponúkajú liek na závislosť od ruského plynu

10.08.2016, 00:00
Predovšetkým Slovensko musí myslieť na svoju energetickú zraniteľnosť.

Májové zasadnutie Rady pre energetiku medzi USA a Európskou úniou zdôraznilo zásadnú spojitosť energetickej diverzifikácie a bezpečnosti. Rada predovšetkým podčiarkla význam transatlantickej spolupráce pre zlepšenie energetickej diverzifikácie v Európe a zaistenie adekvátnych alternatív energetických surovín, ich dodávateľov a trás. V roku 2013 približne štyridsať percent plynu spotrebovaného v EÚ pochádzalo z Ruska. Priveľa členských štátov Európskej únie, Slovensko nevynímajúc, je naďalej silne závislých od dodávok energie z Ruskej federácie.


Kvapalná alternatíva
Aby si Európa zaistila energetickú bezpečnosť do budúcnosti, potrebuje hľadať alternatívne zdroje energie a obmedziť tak závislosť od jediného dodávateľa. Skvapalnený zemný plyn, známy pod skratkou LNG, dokáže poskytnúť flexibilitu, bezpečnosť a výhodnú cenu, akú Európa potrebuje, a práve v tom môžu Spojené štáty Európe pomôcť. V apríli sme v meste Sabine Pass v Louisiane otvorili prvý americký terminál určený na export LNG a prvá dodávka amerického skvapalneného plynu nedávno dorazila do portugalského Lisabonu. Spojené štáty sú tak pripravené stať sa jedným z najväčších vývozcov LNG a sú pripravené dodávať ho krajinám, ktoré sú v súčasnosti závislé od jediného dodávateľa.


Európa si musí vybrať
Rozvíjaním projektov na báze skvapalneného plynu môžeme posilniť energetickú bezpečnosť Spojených štátov, ako aj našich partnerov a spojencov na celom svete. Európska únia sa musí rozhodnúť, či chce byť čoraz závislejšia od jedného zdroja plynu cez plánovaný baltský plynovod Nord Stream II z Ruska do Nemecka, alebo chce svoje energetické zdroje diverzifikovať. Projekty ako Nord Stream II nielenže maria snahu o diverzifikáciu zdrojov energie, ale navyše znižujú vyjednávaciu silu Európy pri rokovaniach o jej cenách.


Slovenská páka
Slovensko, predsedajúca krajina Rady Európskej únie, uvádza medzi prioritami svojho predsedníctva aj vytvorenie energetickej únie. Má tak jedinečnú príležitosť urobiť dôležité kroky smerom k vytvoreniu skutočne integrovaného energetického trhu v EÚ. Zvláštny vyslanec Ministerstva zahraničných vecí USA a koordinátor pre medzinárodné energetické vzťahy Amos Hochstein prvýkrát otvoril na Slovensku debatu o potenciáli LNG počas neformálneho zasadnutia európskych ministrov energetiky v Bratislave minulý mesiac. Dodávky LNG pomôžu Slovensku a Európe dosiahnuť väčšiu energetickú diverzifikáciu, obmedziť závislosť od jediného dodávateľa, zaistiť energetickú bezpečnosť, a zároveň posilniť solidaritu v rámci EÚ a americko-európsku spoluprácu v oblasti energetiky.

01 - Modified: 2024-05-07 17:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
08. máj 2024 00:59