Theresa MayováReuters
StoryEditor

Mayová prichádza do USA. Pokúsi sa očariť Trumpa

26.01.2017, 23:00
Autor:
John LloydJohn Lloyd
Zdá sa, že Británia sa ocitla skôr v pozícii žobráka než dôležitého spojenca.

Britská premiérka sa tento týždeň chystá do Washingtonu. Sotva by mohla byť povahou odlišnejšia od prezidenta, ktorého sa pokúsi očariť. No v duchu najlepších tradícií britského ministerstva zahraničia pôjde Mayová na stretnutie dôkladne pripravená – na svojho partnera v diskusii, na jeho politiky aj na to, čo zo stretnutia vyťažiť. Trump môže aj nemusí dostať brífing o nej.

Obaja lídri zastávajú diametrálne odlišné pohľady na globalizáciu a obchod. Zatiaľ čo prezident by rád videl Ameriku ako ekonomicky sebestačnú, premiérka by rada rozšírila prítomnosť Británie na celý svet. Zdá sa, že do Washingtonu neprichádza dôležitá spojenkyňa, ale žobráčka – v Európe izolovaná líderka, ktorá sa snaží o dohodu s prezidentom, ktorý kontinent tiež odpísal. Reagan a Thatcherová mali vzťah, v ktorom on bol ten silnejší a ona tá tvrdšia. Mohlo sa zdať, že sa navzájom potrebujú, hoc len psychologicky. Šance, že takúto chémiu medzi sebou objavia aj miliardár a farárova dcéra, sú vzdialené. No predpokladajme, že Mayová to má premyslené. Na ktoré silné stránky by to mala hrať?

Predovšetkým NATO. Prezident nazval alianciu „zastaranou“ a vyvolal obavy, že z nej vycúva. Nikto netuší, či bola jeho kritika seriózna, alebo to boli len poznámky vystrelené od boku. Británia bola tvorcom myšlienky NATO a dnes je po USA jej druhým najvýznamnejším členom. Jej armáda je vystavaná a vycvičená podľa vzoru NATO – a to platí aj pre všetkých európskych členov. Ak by aliancia padla, starý kontinent by čelil výzve na vytvorenie Európskych obranných síl. Často to bolo na stole, nikdy sa s tým nepohlo a vzhľadom na krívajúcu ekonomiku EÚ na to určite nie je vhodný čas.

Mayová to môže využiť. Británia môže byť mostom medzi EÚ a USA – a presviedčať Trumpa, že jeho krajina aj zvyšok sveta budú bezpečnejšie, ak NATO pretrvá. Európanom zas môže Mayová zdôrazniť, že ak nezvýšia svoje vojenské výdavky na dve percentá HDP – ktoré síce sľúbili všetci členovia, no málokto záväzok aj dodržal – budú čeliť omnoho väčším problémom pri vytváraní celkom nového obranného spolku a stratégie. No rovnako ako by bolo hlúpe zničiť NATO, bolo by hlúpe želať si kolaps EÚ – z bezpečnostného aj obchodného hľadiska. Británia má preto dobré dôvody presvedčiť Biely dom, aby aspoň zdráhavo uznal výhody pokračovania aliancie.

Je zrejmé, že Trump chce byť prívetivý. Za veľvyslanca v Británii vymenoval profesora Teda Mallocha, ktorý v rozhovore pre BBC nedávno vyhlásil, že Británia dostane obchodnú dohodu do roka. Británia po referende nemá inú možnosť, než zblížiť sa s USA, ktorých prezident by rád odkázal zvyšku sveta, nech sa mu stratí z očí. Mayová je zrejme jediná svetová líderka, ktorú prezident prijme ako úprimného priateľa a ktorej rady by mohol vypočuť. Ak uspeje – a dokáže pozmeniť Trumpovu politiku tak, aby k Amerike na prvom mieste pribudla Británia na druhom – sebe, Európe aj USA urobí veľkú službu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 11:36