Richard Sulík. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Richard Sulík: Za jedinú návštevu súdu zaplatil Smer viac ako stálo celé EXPO Dubaj

11.12.2023, 15:33

Najvyšší kontrolný úrad vo svoje správe konštatoval, že ide o ukážkové plytvanie verejnými zdrojmi a vec posunul orgánom činným v trestnom konaní.

Tesne po mojom nástupe na ministerstvo hospodárstva v máji 2020 vydal Najvyšší kontrolný úrad správu k hospodáreniu spoločnosti MH Manažment za roky 2016 a 2018. V tom čase bol členom predstavenstva terajší vedúci úradu vlády – Juraj Gedra, nominant pána Fica. 

Z bývalého manažéra Mladých sociálnych demokratov, mládežníckej odnože Smeru, sa stal totiž po nástupe Ficovej strany do vlády člen Výkonného výboru a riaditeľ sekcie výkonu akcionárskych práv Fondu národného majetku. Inštitúcia pritom k aprílu 2012 spravovala štátny majetok v hodnote takmer 2,3 mld. €! Gedra rok predtým doštudoval právo

V roku 2016 sa Fond národného majetku zmenil na MH Manažment a Gedra pokračoval ako člen predstavenstva, spolu s Rudolfom Šamajom a s exposlancom za Smer Bačíkom. Táto transformácia z FNM na MH Manažment mala tú obrovskú výhodu, že sa zrušila webová stránka Fondu národného majetku a s ňou všetky faktúry a objednávky. 

Po škandále s vyplatením odmien pre advokáta Bžána bolo celé predstavenstvo aj dozorná rada odvolané v roku 2017 vtedajším ministrom hospodárstva Petrom Žigom. Toto neuniklo pozornosti médií a ani samotnému Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKU). 

Kontrola NKU poukázala na takmer 90 percentný pokles disponibilných peňažných zdrojov v priebehu 3 rokov činnosti. Kým v januári 2016 mal MH Manažment na účte vyše 39 miliónov eur, koncom roka 2018 to už boli len štyri milióny. Celkovo až 30 miliónov eur tvorili výdavky spoločnosti na právne služby a zastupovanie v súdnych sporoch, z toho 19 miliónov boli uhradené advokátskej kancelárii JUDr. Radomír Bžán a ďalších 8 mil. kancelárii JUDr. Renáta Dvoreckého. 

Podľa vtedajšieho vedenia spoločnosti MH Manažment bola takáto novo vyrokovaná suma primeraná, „pretože MH Manažment vyhral pre Slovensko súdny spor o 705,6 miliónov“. Žiga zas tvrdil, že za primeranú odmenu pre Bžána by považoval sumu medzi 1 a 2 % zo spornej čiastky. To je od sedem do 14 miliónov eur. 

Avšak ako minister som zistil, že v spore s Gabčíkovom bolo okrem MH Manažment žalované aj samotné ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo zastupovala advokátska kancelária Martina Bednárika. Tá mala podpísané dve zmluvy s ministerstvom hospodárstva týkajúce sa tohto sporu v sume 220 tisíc eur. 

Takže samotné ministerstvo hospodárstva zaplatilo 220 tisíc eur a jemu podriadená spoločnosť zaplatila V TEJ ISTEJ VECI takmer stokrát vyššiu sumu (91 krát, aby som bol presný). Ešte raz: Ministerstvo si kúpi službu, za ktorú zaplatí x eur a jemu podriadená organizácia, s pánom Gedrom v predstavenstve, zaplatí za presne tú istú službu, v rovnakom rozsahu, v rovnakej kvalite a dokonca od toho istého dodávateľa, sumu 90 x.

Totiž, Bednárikova kancelária doteraz sídli na rovnakej adrese ako Bžánova a mailová adresa pána Bednárika bola Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Denník N sa v roku 2017 pokúšal telefonicky spojiť s Bžánom a sekretárka odvetila, že nie je v kancelárii. Na otázku, či je v kancelárii Bednárik, odpovedala, že ani on. 

Ďalších viac ako 8 miliónov eur bolo vyplatených právnej kancelárii Dvorecký za dokončenie sporu o veľmi pochybnú pohľadávku firmy Port Service/Sonmazi, ktorá patrila Pavlisovi zo Smeru a Andrejovi Babišovi. 

Port Service žaloval štát a žiadal náhradu škody za privatizáciu podniku Slovenské plavby a prístavy. Firma Port Service podala žalobu na FNM ešte v roku 2002, keď bol predsedom predstavenstva Pavol Pavlis, dnes nominant Smeru na Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS). 

V roku 2008 Fond národného majetku (FNM) tento spor vyhral na Najvyššom súde SR. Následne podal generálny prokurátor Dobroslav Trnka v spolupráci s námestníkom Ladislavom Tichým proti záujmom štátu mimoriadne dovolanie a znovu sa rozbehli súdne spory. V rokoch 2012 – 2016 sa nanovo konali súdy, ktoré FNM opätovne vyhrával a zastupovala ho advokátska kancelária Ecker-Kán, ktorá mala za štyri roky zastupovania dohodnutú tiež veľmi veľkorysú sumu 6 miliónov eur. V prospech štátu v júli 2015 opäť rozhodol krajský súd, zastupovala ho advokátska kancelária Ecker-Kán a následne pripravila aj dovolanie na najvyšší súd. 

Po voľbách 2016 pán Gedra osobne zrušil zmluvu s advokátskou kanceláriou Ecker-Kán a podpísal novú objednávku na zastupovanie v tomto spore pre AK Dvorecký. Advokát Dvorecký prevzal zastupovanie v spore, keď už sa čakalo len na vynesenie rozsudku na Najvyššom súde. Na Najvyšší súd prišiel jeden jediný krát, vypočul si rozsudok a za „úspech  v súdnom spore “ inkasoval neuveriteľných 7,9 miliónov eur – podielová odmena 12 % z 64 miliónov eur. 

A tak vďaka pánovi Gedrovi, terajšiemu šéfovi úradu vlády, zaplatil štát za jednu jedinú návštevu Najvyššieho súdu právnikovi Dvoreckému viac, ako stálo komplet celé EXPO Dubaj (7,75 mil. eur). K tomuto Najvyšší kontrolný úrad vo svoje správe konštatoval, že ide o ukážkové plytvanie verejnými zdrojmi a vec posunul orgánom činným v trestnom konaní. Tu však prekvapivo smeráci žiadnu mimoriadnu schôdzu nezvolali. Takto sa to robí, do psej matere.

 

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 00:37