Argentínsky prezident Javier Milei. FOTO: Reuters
StoryEditor

Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé

31.01.2024, 15:40
Autor:
Karol WolfKarol Wolf

Pre argentínskeho prezidenta je každý podnikateľ dobrodinec, hrdina a tvorca prosperity. Čo je podnikateľ v našom hodnotovom rebríčku?

Krajný pravičiar, extrémista, ničiteľ prírody, poloblázon, alebo skrátka exot. Takto a podobne označujú svetové médiá nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. Tento libertarián, bezvýhradný stúpenec kapitalizmu a voľného trhu, sa na politickej mape zjavil ako kométa. A skutočne – v porovnaní so svetovým „politickým mainstreamom“ pôsobí ako exot. Je to však skôr vizitka tých, ktorí ho tak označujú.

image

U Pellegriniho si môžu vydýchnuť. Korčok musí vyriešiť otázku za prezidentské kreslo (komentár)

Nedávno predniesol prejav na svetovom ekonomickom fóre v Davose. U nás doma (ale nielen) sme sa o tom veľa nedočítali.

Milei v Davose predniesol vynikajúcu esej o slobode, demokracii a voľnom trhu v tej najčistejšej možnej podobe. A vmietol ju do tváre ekonomickej „šľachte“ západného sveta, ktorá sa v Davose každý rok schádza a dišputuje o strastiach a slastiach zemegule. Milei im vášnivo, ale kultivovane a s patričnou dávkou historickej empírie samotnej Argentíny (úspechy a krachy pred sto rokmi) vysvetlil, že žiadny kolektivistický experiment ešte nikdy nevyriešil žiadny problém. Naopak, vyrábal ich. A mnoho iných dôležitých vecí. Autor nevidí šancu napísať to lepšie a úprimne odporúča radšej si to celé prečítať.

Na pôde Hospodárskych novín sa však predsa len žiada jedna vec špeciálne vypichnúť. Po skvelej analýze príčin postupného úpadku Západu, straty konkurencieschopnosti a plazivého trendu obmedzovania slobody v najširšom zmysle slova (naozaj si to treba prečítať) sa Milei prihovoril špeciálne podnikateľom. Globálne a všetkým. Malým, stredným, veľkým aj najväčším.

Citujeme malú časť: „Nenechajte sa zastrašiť politickou kastou alebo parazitmi, ktorí žijú zo štátu. Nevzdávajte sa politickej triede, ktorá chce len zostať pri moci a udržať si svoje privilégiá. Nech vám nikto nehovorí, že vaša ambícia je nemorálna. Ak zarábate peniaze, je to preto, že ponúkate lepší produkt za lepšiu cenu, čím prispievate k všeobecnému blahobytu.“

Úprimne. Kedy naposledy niečo takéto počul slovenský podnikateľ? Možno to občas niekto na akademickej pôde zašepká, ale v lavíne zákazov, príkazov, nariadení, noriem a najmä daní a poplatkov, ktoré gniavia podnikateľskú aktivitu, to zaručene zanikne.

Pre Mileia je každý podnikateľ na celej planéte dobrodinec, hrdina a tvorca prosperity. Čo je podnikateľ v našom hodnotovom rebríčku? V lepšom prípade šikovný jedinec, ktorý sa dokázal presadiť. Väčšinou je to však ten, kto má väčší dom, lepšie auto a robia na neho tí druhí. Ďalej – na stupnici úspechu sa to iba zosilňuje a škálu uzatvárajú tí najúspešnejší – po slovensky oligarchovia. O titul dobrodinec, hrdina alebo tvorca prosperity sa nemôžu uchádzať ani náhodou. Naopak, oslavujú chvíle, keď si ich nikto nevšíma, a verejne svoj názor prejavujú iba výnimočne a spravidla pod tlakom a pri donútení. Česť výnimkám.

Verejný priestor, naopak, ovládla (a nemyslíme teraz politikov a novinárov – tí to majú v náplni práce) mohutná armáda mudrlantov, ktorí síce nikdy v živote nič nedokázali, ale zato úplne presne vedia, ako máme žiť. A najmä, čo môžeme a nemôžeme robiť.

Isteže, Milei nemá a nemusí mať vo všetkom pravdu. Veď kto ju má? Ale v jadre jeho politicko-ekonomického konceptu sú zakopané všetky známe piliere, na ktorých vyrástla moderná a úspešná západná civilizácia. Tá, ktorej dosahy a vplyvy dodnes v rôznej miere ovplyvňujú dianie takmer v celom známom svete. A tá, ktorá je podľa nového argentínskeho prezidenta už dlhodobo v nebezpečenstve a ohrození, pretože si sama ničí piliere, na ktorých vyrástla.

Keď o niekom, kto považuje sebapoškodzovanie za deviáciu, povieme, že je exot, extrémista alebo poloblázon, niečo asi nie je v poriadku. Ale určite nie s ním.

01 - Modified: 2024-01-23 14:04:13 - Feat.: 1 - Title: Argentínsky prezident zmiernil rozsiahly návrh reforiem, stále obsahuje vyše 500 opatrení 02 - Modified: 2024-01-22 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Palec hore pre prezidenta Argentíny 03 - Modified: 2024-01-03 21:54:33 - Feat.: 1 - Title: Argentínsky súd zastavil reformu pracovného práva prezidenta Mileia, obmedzuje štrajky a uľahčuje prepúšťanie
01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 08:38