StoryEditor

Američania na kolenách. Slováci sa postarali o hokejovú senzáciu

10.05.2019, 19:30
Slovenskí hokejisti vyhrali po fantastickom výkone nad Američanmi 4:1.

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase A-skupiny domácich majstrovstiev sveta nad favorizovanými hráčmi USA 4:1.

Výborným výkonom zatienili hviezdy súpera a po góloch Matúša Sukeľa, Erika Černáka, Tomáša Tatara a Michala Krištofa si zaslúžene pripísali prvé tri body na šampionáte.

​Zverenci trénera Craiga Ramsayho nastúpia už o necelých 22 hodín na druhý skupinový duel, s Fínskom sa stretnú v sobotu opäť o 20.15 h. Američania si zahrajú v nedeľu o 12.15 h s Francúzskom.

Slováci naposledy zdolali USA na majstrovstvách sveta v roku 2016, v záverečnom zápase A-skupiny v Petrohrade triumfovali 3:2 po predĺžení.

1. zápas A-skupiny:
USA - Slovensko 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly: 13. DeBrincat (Kane, Eichel) - 5. Sukeľ (Studenič), 22. Černák (Sekera), 25. Tatar (Pánik), 56. Krištof. Rozhodovali: Gouin (Kan.), Romasko (Rus.) - Lazarev (Rus.), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 7430 divákov.
USA: Schneider - Martinez, Suter, Skjei, Hanifin, Fox, Q. Hughes, - Keller, Eichel, Kreider - DeBrincat, Larkin, Gaudreau - Kane, J. Hughes, Van Riemsdyk - Ryan, Glendening, White - Vatrano
Slovensko: Rybár - Černák, Sekera, Jaroš, Marinčin, Ďaloga, Fehérváry, Čajkovský, Koch - Pánik, Krištof, Tatar - Nagy, Sukeľ, Studenič - Lantoši, Zigo, Daňo - Liška, Buc, Lunter

​Pred piatkovým večerným duelom v Košiciach prebehol otvárací ceremoniál 83. MS, niesol sa v znamení vzdania pocty hokejovým legendám i celej krajine organizátora. Počas neho sa divákom v Steel Aréne prihovoril prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút, ktorý oficiálne otvoril šampionát.

Duel odštartoval vo vysokom tempe a hra sa v úvodnej tretine prelievala zo strany na stranu. Hráči USA si vypracovali tutovku už po niekoľkých sekundách, keď sa znenazdajky dostali do prečíslenia 2 na 1. DeBrincat však po Gaudreauovej prihrávke netrafil odkrytú časť Rybárovej bránky.

Zo Slovákov preveril Schneidera ako prvý Lantoši, strela spoza obrancu nenarobila brankárovi USA väčšie problémy. V 5. minúte už košická Steel Aréna jasala od radosti. Domáci zatlačili súpera pred bránku, Schneider iba zrazil Sukeľovu strelu, Studenič vydoloval puk a potiahol za bránku, prihral späť Sukeľovi a jeho strelu z prvej nezastavili už ani cloniaci obrancovia - 0:1.

Strelený gól nabudil Ramsayho zverencov, v ďalšom priebehu neustále hrozili. V 9. minúte napriahol medzi kruhmi Tatar a americký brankár mal čo robiť, aby jeho delovkou skrotil. V 11. minúte však prišla prvá presilovka USA a bolo 1:1. Po sérii rýchlych prihrávok sa dostal puk medzi kruhy k DeBrincatovi a ten prestrelil Rybára.

V 14. minúte mohli ísť hostia aj do vedenia, svoje umenie predviedol mladík J. Hughes, prihral pred bránku voľnému Van Riemsdykovi, jeho strelu zrazil v poslednej chvíli jeden z obrancov tesne vedľa pravej žŕdky. V 17. minúte vypálil od modrej Marinčin, Schneider zrazil puk do bránkoviska, no Studenič ho v rozhodujúcej chvíli stratil z dohľadu a tak prišiel o šancu na gól.

Slováci odštartovali druhú časť náporom, ktorý priniesol minútu a 46 sekúnd dlhú presilovku o dvoch hráčov. Už po 16 sekundách ju premenil na druhý gól Černák, ktorý si na modrej vymenil puk so Sekerom a príklepom rozvlnil sieť - 1:2. Schneider mal zakrytý výhľad a na delovku nestihol zareagovať. V dohrávanej výhode o jedného hráča prišili ešte ďalšie šance domácich hokejistov, tretí gól ale padol až po nej.

Pánik poslal v 25. minúte krížnu prihrávku pred bránku na Tatara, ten si puk spracoval korčuľou a zblízka zvýšil na 3:1. Ramsayho zverenci súpera zaskočili a aj v ďalších minútach mu robili veľké problémy. Vyhrávali osobné súboje, s ľahkosťou sa dostávali cez stredné pásmo a neustále sa tlačili pred bránku na dorážky. Každá strela aj z uhla tak predstavovala veľké nebezpečenstvo.

Hráči USA mali v týchto minútach problém vôbec sa dostať do útočného pásma a hviezdnych Kanea, Gaudreaua či Eichela nebolo takmer vidieť. Ukázali len dva náznaky dobrých šancí, no bez koncovky. V 32. minúte mohlo byť už 4:1, keď sa na Schneidera rútil Lantoši, no tiesnený ho neprekonal a neujali sa ani následné dorážky jeho spoluhráčov. V 36. minúte išla Krištofova strela tesne vedľa žŕdky.

Hokejisti USA sa v úvode tretej časti opreli do súpera a ten mal pri ich troch šanciach aj kus šťastia. Najprv stihol Rybár pohotovo vysunúť betón do strely DeBrincata, pri následnej tutovke Van Riemsdyka mu pomohol Černák, keďže puk "lizol" jeho korčuľu a namiesto do prázdnej bránky išiel tesne mimo a v 45. minúte zachránila slovenských hokejistov žŕdka, do ktorej napálil puk J. Hughes. Na druhej strane sa ocitol v dobrej šanci Buc, ale zblízka minul.

Američania dostali veľkú šancu na zdramatizovanie duelu sedem minút pred koncom, keď išiel na trestnú Lantoši, ale vďaka výbornému Rybárovi ju nedokázali využiť. V 56. minúte prešiel rýchlonohý Lantoši pomedzi dvojicu obrancov, no jeho nájazd zastavil lapačkou Schneider.

Krátko potom sa však opäť presadila prvá lajna SR, Krištof si potiahol puk medzi kruhy a cez dvojicu cloniacich hráčov upravil na konečných 4:1. Ramsayho zverenci si v závere dokázali udržať trojgólový náskok a zaslúžene sa tešili z troch bodov.

hlasy po zápase (zdroj: TASR/RTVS):
Craig Ramsay, tréner SR: "Hlavný dôvod, prečo sme vyhrali bol ten, že sme hrali ako tím, vyzerali sme ako tím už od úvodu zápasu. Mali sme poriadny bekčeking, o ktorom sa rozprávame už dva roky, dobrú hru bez puku, dobrú prácu s hokejkami, prihrávky, žiadne medzery v prechode a protiútoky. Robili sme to dobre a robili sme to ako celá skupina. Všetci hráči bojovali, nepoľavili a keď niekto urobil chybu, vždy tam bol niekto iný, kto mu pomohol. Takto musí hrať tím. Stále je to však len jeden krok a čaká nás ešte dlhá cesta."

Matúš Sukeľ, útočník vyhlásený za najlepšieho hráča SR: "Boli sme správne namotivovaní. Diváci boli úžasní, hnali nás vpred, boli náš šiesty hráč. Môžeme sa radovať, ale iba do polnoci. Potom už bude potrebné sústrediť sa na Fínov."

Róbert Lantoši, útočník SR: "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom zápase, špeciálne proti USA. Do bodky sme plnili to, čo sme mali. Máme korčuliarsky výborne pripravení tím a vedeli sme, že to chceme využiť."
Michal Krištof, útočník SR: "Vedeli sme, čo budú hrať. Majú skvelých hráčov, hviezdy NHL. My sme si vraveli, že musíme hrať tímovo a to sme robili. Oni možno mali puk často na hokejkách, ale bolo to najmä v rohoch klziska. Výborne nás podržal 'Rybka'."

Erik Černák, obranca SR, strelec gólu na 2:1: "Úžasný zápas. Diváci boli neskutoční, pomáhali nám po celý duel. Hrali sme to, čo sme mali hrať a preto sme vyhrali. Hrali sme našu hru, nepustili sme Američanov do veľkých šancí. Boli sme k nim natesno, nedali sme im veľa priestoru. Budeme sa tešiť do polnoci, ale zajtra je nový deň. Druhý zápas chceme zahrať rovnako ako dnešný."

Patrik Rybár, brankár SR: "Každý sa chcel ukázať a každý chcel dokázať trénerom, že si zaslúžil nomináciu. Bola to pre nás veľká škola a som veľmi šťastný, že sme získali tri body."

Dávid Buc, útočník: "Je to fantázia, zdolali sme Ameriku. Ak plníme to čo máme, tak sme veľmi silní. Podali sme výborný výkon."
Andrej Sekera, kapitán SR: "Dosiahli sme to, čo sme chceli. Paťo Rybár mal niekoľko výborných zákrokov, my sme udržali americké hviezdy. Musíme hrať to, na čo máme a myslieť na to, akí sme hokejisti. Musíme zostať pokojní, zajtra nás čaká ďalší ťažký zápas."

Ladislav Nagy, útočník SR: "Podali sme dobrý výkon. S každým sa dá hrať, ak drieme všetci na sto percent. Diváci nás hnali dopredu, boli fantastickí."

Marko Daňo, útočník SR: "Snažili sme sa hrať od prvých sekúnd agresívne. Mali nejaký tlak, ale my sme dali góly a tímovým výkonom sme ich zdolali. Každý tam išiel s tým, že Američania budú kvalitný a budú nás tlačiť, ale spravil sme si svoju robotu a odviedli sme ju na 100 percent."

Kompletný program MS v hokeji 2019 v Bratislave a v Košiciach 

Pozrite sa, s kým budú hrať Slováci

Program skupiny A na MS v hokeji 2019

Program skupiny B na MS v hokeji 2019

Online prenos: Slovensko – USA 22:38 Zajtra proti Fínsku O necelých 24 hodín nastúpi Slovensko proti Fínsku. Obidve mužstvá dnes vyhrali, porazili zámorské tímy.  Dovidenia.  22:33 Najlepší hráči Za najlepšieho hráča USA vyhlásili Jacka Eichela  Najlepším Slovákom Matuš Sukeľ 22:31 Ďakujeme, ďakujeme kričia fanúšikovia Slovensko vyhralo proti USA v otváracom zápase na MS 2019 4:1.  Po skvelom výkone, úplne zaslúžene.  22:30 Steel Aréna oslavuje. Diváci stoja, tlieskajú a spievajú.  22:28 Posledná minúta Slovensko Ameriku porazí. Zrejme 4:1.  22:27 Famózny Rybár! Náš brankár chytil čistú šancu Martineza. Čistejšia už ani nemohla byť.  Hrá sa posledná minúta, ale Američania ani neodvolávajú brankára.  22:24 Po rozohraní skúsil nájsť priestor medzi nohami Schneidera Zigo. Nenašiel a po odpískaní sa hokejisti držali v náznaku šarvátky.  Nevylučuje sa, diváci zato kričia My sme tu doma. Aj keď im súperi nerozumejú.   22:22 Góoool 4:1 !!!! Michak Krištof rozhoduje dnešný zápas!  Už Tomáš Tatar mal obrovskú šancu, no skĺzol mu puk po hokejke. Následne ho Američania pri rozohrávke stratili a Michal Krištof strelou k tyčke zvyšuje na 4:1 štyri minúty pred koncom.  Tento zápas už nemôžeme prehrať!  22:19 Presne päť minút do konca Lantoši prekorčuľoval obrancov USA a šiel sám na brankára, Schneider nájazd zlikvidoval.  22:16 Rybár chytil Kreidera, lepšie povedané puk z jeho hokejky.  22:15 Šanca v oslabení Buc vybojoval puk pri bránke USA, jeden z obrancov sa pokúsil o dobrú strelu. Škoda, bol by to klinec do rakvy, ako sa hovorí v hokejovom žargóne.  22:14 Lantoši fauloval Po ďalšom skvelom zákroku Rybára zabudol nohu v súboji pri mantineli Robert Lantoši. Rozhodca ho poslal na trestnú lavicu a Američania majú šancu znižiť náskok.  22:12 Macejkó spieva celý štadión aj bez nápovedy od maskota, alebo diskdžokeja.  22:09 Marinčinova strela pripomenula, že by sme radi náskok udržali, prípadne zvýšili. Spoliehať sa na obranu sa nám v otváracom zápase MS neoplatilo naposledy pred rokom.  22:08 Ešte 10 minút Stále to je 3:1 pre Slovensko.  22:05 7 430 divákov Nemala mať Steel Aréna kapacitu o tisícku vyššiu? Lebo ja tu tisíc voľných miest rozhodne nevidím.  22:02 Sekera krúžil s pukom ako kedysi Žigo Pálfy, Buc pred sebou mal ale brankára Schneidera, ktorého neprekonal. Boli sme ale po čase v útočnom pásme.  22:00 Dobíjanie Rybárovej bránky pokračuje Šťastie stojí na výstroji slovenského brankára. Zatiaľ.  Ešte 15 minút.  21:55 Obrovská šanca Ameriky Van Riemsdyk stál hoci tiesnený na bránkovisku pred prázdnou bránkou, no nestačil posunúť puk do bránky. Chvalabohu!  21:54 Tretinu začal DeBrincat, zabrnkal Rybárovi pukom po betóne.  21:53 Hráči sú na ľade pred 3. tretinou Piva znova ubudlo, niektorí diváci pri výstupe strmými schodmi Steel Arény používajú na pomoc zábradlie. Verme, že sa nikomu nič zlé nestane. Ale veď, sme na východe, báť sa netreba.  21:39 Po 2. tretine 3:1 pre Slovensko Skončila sa najlepšia tretina hokeja pod Craigom Ramsaym. Strely po 2. tretine? 22:12 pre Slovensko.  Steel Aréna vyprevádza reprezentantov do kabín potleskom po stojačky.  21:34 Ďalšie dobré šance mali Nagy s Krištofom, Slováci hrajú skvelú tretinu.  21:30 Šance na oboch stranách Hra sa prelieva hore-dole, znížiť mohol mladý Hughes, zvýšiť skúsený Nagy.  Až Patrik Rybár prikryl puk po dlhšej pasáži bez prerušenia.  21:26 Polovica zápasu je za nami V Košiciach je po polovici zápasu stav zápasu 3:1 pre Slovensko. Nedá sa povedať, že nezaslúžene.  Atmosféra na zaplnenom štadióne tomu zodpovedá.  21:23 Lantoši si dovolil, ako keby hral v Košiciach ligu za Nitru. Krásnou zadovkou uvoľnil spoluhráča, štvrtý gól ale zatiaľ iba visí vo vzduchu.  21:20 Rybár si zachytal Američania z protiútoku chceli znížiť, Patrik Rybár ale šancu súpera zmaril.  21:16 Skvelé, 3:1 Pánik našiel Tatara krížnou prihrávkou od mantinelu a kanonier Montrealu poslal puk nekompromisne do siete.  Skvelé, 3:1!  Steel Aréna je, nebojím sa napísať, vo vare.  21:15 Druhú časť presilovky sme nevyužili Šance boli, ale po druhýkrát to tam už nepadlo.  21:12 Góóól 2:1 pre Slovensko Erik Černák po prihrávke Andreja Sekeru prestrelil Schneidera. Vyhrávame!  21:11 Ideme hrať presilovku Nagya faulovali za bráínkou a Skjei si to pôjde odsedieť. Rozhodcovi sa podarilo do píšťalky fúknuť až na tretíkrát, verdikt ale platí.  A ešte jeden von! Suter podrazil Daňa a 1:46 budeme mať výhodu o dvoch hráčov.  21:10 Prvý sa o druhý gól pokúsil Ladislav Nagy. Typická strela švihom Schneiderovi vypadla, slovenskú hokejku sa pod neho dať nepodarilo.  21:09 Hráme 2. tretinu Slováci v modrých zľava doprava Amerika v bielom oproti. Rozhodcovia v pruhovaných dresoch pomedzi nich.  21:07 O chvíľu sa začne druhá tretina Cez prestávku ubudlo zo zásob piva v stánkoch na štadióne. Na niektorých fanúšikoch je zjavné, kto si z nich doprial viac.  20:53 Prestávka, 1:1 Do šatne sme už gól dostať nestihli, aj keď sa Američania snažili. Po prvej tretine máme dobrý výsledok aj pocit z videného.  20:51 Steel Aréna píska Rozhodcovia nevideli faul na Líšku. Naposledy sa tak na zimnom štadióne Ladislava Trojáka pískalo, keď tu hral pred rokmi bratislavský Slovan.  20:50 Druhý útok Slovenska mal po čase dobré striedanie. Strela Kocha padla pod brankára, no útočníci ju nedorazili, Čajkovského strieľanú prihrávku Sukeľ netečoval.  Diváci nič nekomplikujú, povzbudzujú "Slovensko, Slovensko. " 20:44 Američania pridali Po góle preberajú súperi kontrolu nad zápasom. Pred chvíľkou Rybár chytil dorážku len so šťastím.  Nedarí sa rozohrávka, tri-štyri prihrávky buď preleteli na zakázané uvoľnenie, alebo ich zachytili hráči USA ešte v našej tretine.  20:40 1:1, využitá presilovka Kane prihral medzi kruhy DeBrincatovi a Rybár nemal šancu. Vyrovnané.  Pritom minútu sa Slováci bránili príkladne, Američanom dlho trvalo, aby sa vôbec usadili v našej tretine. Potom to ale išlo rýchlo, Kane ukázal prehľad a DeBrincat chladnokrvne zavesil.  20:39 Vylúčený Lunter Rozhodca videl narazenie, Slovák si odišiel posedieť na trestnú lavicu. Prvú presilovku USA začali brániť Liška so Sukeľom, vzadu Sekera s Čermákom. Vystriedali ich Lantoši s Bucom a druhá obrana Marinčin, Jaroš. 20:35 10 minút za nami Slovensko sa prvého súpera na MS rozhodne nezľaklo. Hráči držia s rýchlymi Američanmi krok, útočia a v obrane im zatiaľ dovoľujú len strely z diaľky, ktoré sa im darí tečovať mimo bránky.  20:33 Dobrá strela Tatara Schneider chytil rýchly puk nad svojim betónom do lapačky.  20:30 Maskot Macejko tancuje medzi divákmi na zrýchlenú verziu pesničky Macejkó ako divý.  20:30 Marinčin vs Hughes Martin Marinčin privítal mladíka Hughesa na majstrovstvách sveta tvrdým pritlačením na mantinel.  Následne čiaroví rozhodcovia zareagovali na mohutné "ofsajd!" z publika a postavenie mimo hry Američanom aj odpískali.  20:27 Sekera zakázane uvoľňoval Tatara, museli si to po odpskaní chlapci vydiskutovať.  Po vhadzovaní skrotil tečovanú strelu od modrej čiary Patrik Rybár.  20:24 Steel Aréna spieva.  20:24 Góóóól! 1:0 Slovensko Nagyov útok roztočil v obrannom pásme USA kolotoč a Matúš Sukeľ otvára skóre!  20:22 Aj Pánik poslal po prihrávke Tatara puk do lapačky Coreyho Schneidera.  20:21 Prvá strela našich Lantoši si pekne prebral Daňovu prihrávku a vystrelil zo strednej vzdialenosti. Americký brankár nezostal dlho bez zákroku.  20:19 Prvá šanca súpera Prečíslenie dvoch na jedného po pol minúte nevyužil Gaudreau, mali sme šťastie, že netrafil bránku.  Aj v druhom striedaní Američania točili puk pred Rybárom.  20:17 USA sú favoritom dnešného zápasu Američania sú náročným súperom. Podľa viacerých odborníkov majú dokonca na MS 2019 mužstvo, schopné hrať o medaily a dokonca aj o najcennejší kov.  Hlavnou hviezdou je Patrick Kane, okrem neho Johny Gaudreau, Dylan Larkin, či mladý len 18-ročný John Hughes.  20:13 Tak presa len hymna Jaroslav Dvorský z košickej opery ju dnes zaspieva.  20:12 Slovensko na ľade Steel Arény Naši hráči budú dnes hrať v modrých dresoch. Diváci ich privítali ohlušujúcim potleskom.  20:12 Zaobišlo sa to bez hymny. Na ľad nastupujú Američania.  20:08 Martin Kohút a René Fasel otvoria MS 2019 20:07 Ondrej Kandráč spieva Macejkó A maskot Macejko korčuľuje v Steel Aréne.  20:06 Pocta legendám Na ľade premietali najväčšie legendy slovenského hokeja. Golonku, Rusnáka, no najväčšie emócie vyvolala fotografia Igora Libu.   20:04 Na ľade premietajú zlatý gól Petra Bondru.  20:01 Začína sa ceremoniál Zápasu predchádza slávnostné otvorenie. Keď boli na Slovensku MS naposledy, hymna v podaní Sisy Sklovskej sa stala virálnou.  19:58 Zostava Slovenska V bránke Rybár, v prvom útoku Pánik - Krištof - Tatar.  19:51 Chystá sa slávnostné otvorenie šampionátu Najprv ale musia ľad pozametať rolby.  19:48 Dobrá nálada už pri rozcvičke Fanúšikovia pomaly zapĺňajú tribúny, hráči sa rozcvičujú. Nie je pochýb, že dnes bude vypredané. Navyše to vyzerá, ako keby zakázali vstup bez hokejového dresu. Väčšina prítomných ho na sebe dnes večer bude mať.   19:42 Plno už hodinu pred zápasom Brány košického štadióna sa otvorili hodinu pred zápasom, pred nimi sa už tlačili tisícky fanúšikov. Chodby zimného štadióna sa okamžite zaplnili a rady pred bufetmi s občerstvením narástli.  19:33 Vitajte pri online prenose zo Steel Arény. Slovensko otvára domáci šampionát zápasom proti Spojeným štátom Americkým. 19:32 Vitajte pri online prenose zo Steel Arény. Slovensko otvára domáci šampionát zápasom proti Spojeným štátom Americkým.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-26 09:38:42 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-26 09:42:27 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = ms-v-hokeji-2019, menuAlias = ms-v-hokeji-2019, menuRouteLevel0 = ms-v-hokeji-2019, homepage = false
27. apríl 2024 08:56