Erik Kaliňák v ČT 24.
StoryEditor

Erik Kaliňák v ČT obhajoval stopku pre štyri médiá. Vy ste mediálny analytik alebo vám to len tak napadlo? Pýtal sa ho moderátor

28.11.2023, 14:47
Autor:
redred

"Ja som moderátor a vy respondent, u nás je zvykom, že moderátor sa pýta a respondent odpovedá, nedávajte mi otázky," upozornil Ľuboš Rosí Kaliňáka, ktorý ho konfrontoval s tým, či informovali o vypínaní alternatívnych médií na Slovensku. 

Predseda zboru poradcov premiéra Roberta Fica Erik Kaliňák sa dostal do potýčky s moderátorom relácie Newsroom ČT24 Ľubošom Rosí. Ten sa ho hneď v úvode rozhovoru pýtal či práve on poradil predsedovi vlády, aby prestal komunikovať so štyrmi médiami - Televíziou Markíza, portálom Aktuality.sk, Denníkom N a Sme.  

"Áno, jedna z prvých rád, ktoré som dal premiérovi, bola smerom k médiám. Keď som mal možnosť vidieť ich reportáže zo zahraničnej cesty, tak boli tendenčné, manipulatívne a jednostranné," odpovedal mu Kaliňák. 

"Vy ste mediálny analytik, robili ste si čiarky vrámci kvantitatívnej či kvalitatívnej analýzy alebo je to váš subjektívny názor?" kontroval mu moderátor. 

"Nemusíte si robiť čiarky, ak je to 4 až 6:0," odpovedal Kaliňák. Ako k tomuto číslu prišiel, už nedokázal vysvetliť iba zdôraznil, že médiá sa na Slovensku zradikalizovali.

"To si na Slovensku myslia všetci. Aj samotní novinári deklarovali pred voľbami, že ak vyhráme voľby, tak nevyjde slnko, vyhrá mafia či fašizmus. Prehru niesli ťažko a povedali, že budú robiť zle tejto vláde." 

 

Celý rozhovor Erika Kalilňáka si môžete pozrieť v ČT24. 

 

Kaliňák dostal aj otázku, kde prišiel na nápad umlčať štyri médiá a čím sa inšpiroval. "Pre slovenské médiá sme "bad boys" a nebolo by na škodu, keby sme sa poučili od predchádzajúcej vlády a pani prezidentky. V očiach týchto médií sú to tí najspravodlivejší, najobjektívnejší a najlepší politici. My sme na druhej strane spektra. Keď sme videli, že pani prezidentka nekomunikuje s médiami a nedáva všetkým priestor na otázky, tak sme si povedali, že až tam nevieme ísť. Vyberá si konkrétne médiá, ktoré môžu ísť do Prezidentského paláca a myslím, že aj Úrad vlády má na to právo, lebo nastavuje akreditačné podmienky. Väčšina vystúpení prezidentky sú stanoviská bez možnosti klásť otázky." 

Hovorca prezidentky Martin Strižinec pre Aktuality.sk zareagoval, že to nie je pravda. Do Prezidentského paláca mali a majú prístup všetci akreditovaní novinári. " Žiadne médiá neuprednostňujeme,“ uviedol.

Kaliňák niekoľkokrát v rozhovore spomenul vypínanie podľa neho občianskych médií za čias minulej vlády. Odmietol, že by sa inšpirovali podobným krokom, ktorý v roku 2021 urobil český prezident Miloš Zeman. Ten prerušil komunikáciu s médiami ako Respekt, Seznam zprávy, Denník N a programy ČT 168 hodín a Reportéri. 

"Nebrali sme si od neho príklad. Ale je to signál, že tento symptóm a problém nie je na strane politikov, ale na strane médií. Opierame sa o viaceré výroky novinárov, ktorí potvrdzujú, že ambíciou je robiť vláde zle, chcú s nami bojovať a zvíťaziť nad nami. V druhej vete sa odvolávajú na to, že majú právo na informovanosť a myslia to úprimne."  

Kaliňák sa snažil spochybniť moderátora, že je nezorientovaný v slovenskej politike. On sa ho naopak pýtal, či považuje Infovojnu za seriózny web, ktorý má na Slovensku fungovať a ktorému bude vláda odpovedať. 

"Infovojna je občianske médium. My komunikujeme so všetkými. Komunikujeme s každým, kto má záujem o normálnu a férovú komunikáciu a ktorého deklarovanou úlohou nie je nám robiť zle." 

V rozhovore prešiel Kaliňák aj do ofenzívy, keď nazval moderátora nezorientovaným v slovenskej problematike a snažil sa mu tiež položiť viacero otázok, hlavne ohľadom vypínania alternatívnych médií. Rosí zdôraznil, že otázky dáva moderátor a respondent, v tomto prípade Kaliňák, odpovedá.

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. máj 2024 14:55