StoryEditor

Budaj štát ochudobnil o pol milióna, vyčíta Raši exministrovi. Hlas volá po záchrane krachujúcich obcí

20.06.2023, 12:29
20.06.2023, 14:24
Autor:
prutprut
  • Hlas kritizuje exministrov Jána Budaja a Mareka Krajčího, pričom volá po osobnej zodpovednosti za chyby, ktoré stáli štát státisíce.
  • Michal Kaliňák z Hlasu kritizuje novelu zákona o financovaní sociálnych služieb. Tvrdí, že obce finančne zruinuje. 
  • Denisa Saková upozorňuje, že migrácia sa zrýchľuje a tvrdí, že k nám príde šesťtisíc utečencov týždenne.

Strana Petra Pellegriniho Hlas-SD, ktorá sa v prieskumoch obsadzuje popredné priečky, kritizuje bývalé vlády Eduarda Hegera a Igora Matoviča. 

Mimoparlamentná strana volá po záchrane obcí, pričom vládu dôrazne vyzýva na zmenu situácie a upozorňuje, že "obce sú pred krachom".

Hmotná zodpovednosť pre Budaja

Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši vytiahol predvolebné sľuby Matovičovej a Hegerovej vlády a kritizoval bývalého ministra životného prostredia Jána Budaja za jeho pôsobenie počas Hegerovej vlády.

"Svojou nekompetentnosťou pripravil Slovensko o viac ako pol milióna eur," hovorí Raši. Poukázal na kauzu, ktoré sprevádzala začiatok ministrovania bývalého politického väzňa a predstaviteľa Nežnej revolúcie Jána Budaja, kedy poradca premiéra Hegera Pavol Kalinský obdržal dve dotácie z eurofondov. Na skutočnosť vtedy upozornili Hospodárske noviny. Ten sa bránil s tým, že projekty, ktoré dotácie dostali "nie sú spojené s jeho pôsobením ako poradcu premiéra". 

image

Demokrati podržia úradnícku vládu. Fico "zmrvil" ústavu, prišli by o právomoci, povedal Heger

Bývalé Budajovo ministerstvo v rámci plánu obnovy z Európskej únie plnilo míľniky, ktoré sú pre poberanie európskych peňazí vyžadované. Raši upozornil na problém, ktorý skončil na súdnom pojednávaní.

Ministerstvo životného prostredia v čase Hegerovej vlády prestalo platiť po splnení šiestich míľnikov projektu dodávateľovi platby za stavebné práce. "Budaj sa rozhodol prestať faktúry platiť. Súd vyhovel dodávateľovi a Ministerstvo muselo platiť," dodal. 

Podpredseda Hlasu pripomenul, že súd nariadil rezortu zaplatiť okrem dlžnej sumy viac než 500-tisíc eur ako penále za oneskorenú platbu. "Ministerstvo zaplatilo zbytočne viac ako 507-tisíc eur, kvôli jeho (Budajovmu, pozn. red.) rozhodnutiu," povedal Raši. 

image

V poslednom čase to bola silná jazda a zmien bolo veľa. Firmy sa sťažujú na Budajov rezort

Raši vyzval nového ministra životného prostredia Milana Chrenka k osloveniu škodovej komisie, ktorá by mala túto sumu zosobniť menovite Budajovi. "Ak nie je len bábka," dodal Raši na adresu šéfa rezortu v úradníckej vláde. 

Kauza Rázsochy

Podobnú chybu vyčíta aj ministrovi Matovičovej vlády Marekovi Krajčímu. Ten taktiež nezaplatil faktúru pri stavebných prácach. Išlo sa o zbúranie starého skeletu nemocnice Rázsochy, ktorý vykonala stavebná firma. "Krajčí im faktúru nezaplatil a okradol občanov Slovenska v poplatkoch o 164-tisíc eur," vyčíta exministrovi jeho konanie Raši. "Nevedeli riadiť rezorty, mysleli si, že môžu len tak nezaplatiť. Nakoniec zaplatili viac," dodal. 

image

Podpredsedníčka vlády Vašáková pre HN: Máme tu alibizmus úradníkov. Ak neuvidia 10 pečiatok, nepodpíšu to

Upozornil na spory Krajčího a bývalého Minisra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Krajčího viackrát kritizoval. "Lengvarský zvolal škodovú komisiu a tá odhalila chyby osôb," povedal Raši. "Ak hovoria o hmotnej zodpovednosti, mali by to zaplatiť," dodal na adresu predvolebných sľubov Matovičovej vlády, ktorá žiadala hmotnú zodpovednosť pre politikov.

Zákon ničiaci samosprávy

Michal Kaliňák z Hlasu kritizuje novelu zákona o financovaní sociálnych služieb. "V praxi znamená povinnosť dofinancovať klienta súkromných neverejných sociálnych služieb z prostriedkov mesta alebo obce," hovorí. Nový zákon prešiel parlamentom len nedávno. "Mestám a obciam chodia neželané objednávky," dodáva. 

Upozorňuje na listy od právnikov, ktoré samosprávy dostávajú. "V roku schvaľovania mali samosprávy osem protestov," povedal Kaliňák. Varuje, že to môže obce a mestá výrazne ovplyvniť.  "Obec má 340 obyvateľov a má zaplatiť 7647 eur," upozorňuje na čiastky, ktoré obecné pokladnice nezvládnu pokryť. 

image

Viaceré samosprávy zvažujú vstup do sporu o akcie ThermalParku Nitrava. Ide o desiatky miliónov eur

"Sme svedkami toho, že bláznivo nachystaný zákon spravil z miest a obcí neplatičov," povedal Michal Kaliňák. Tvrdí, že obce to nemôžu zaplatiť a "o túto službu nepožiadali".

Spomína konkrétne prípady, kedy primátori a starostovia masovo platiť odmietajú a rušia objednávky u súkromníkov. "Malo by to katastrofálny vplyv na rozpočet obce," povedal Kaliňák a citoval jedeného zo starostov.

Vyzýva ministerku Soňu Gáborčákovú na dofinancovanie a "záchranu miest a obcí". "Chceme príspevok na klienta a nie na sociálne zariadenia," navrhuje za stranu Hlas-SD. 

Migrácia naberá na obrátkach

Denisa Saková z Hlasu-SD reaguje na policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že "politici by sa nemali vyjadrovať k takýmto témam," pričom informoval o probléme nelegálnej migrácie. 

"Politici nestrašia, na pôde parlamentu nemáme možnosť zvolať bezpečnostný výbor. Preto sme tému dali do Národnej rady," povedala Saková. Upozorňuje, že migrácia sa zrýchľuje a tvrdí, že k nám príde šesťtisíc utečencov týždenne. Tento údaj pochádza od ministra vnútra, ktorý správu predniesol na vyzvanie poslanca Republiky Milana Mazureka pred poslancami. 

image

Kto nechce prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za osobu. Čo mení nová reforma z Bruselu?

Saková tvrdí, že nejde o vojnových utečencov. "Sú to ekonomickí migranti," tvrdí politička z Hlasu-SD. Minister Ivan Šimko v parlamente povedal, že 92 percent migrantov sú Sýrčania, na ktorých sa vzťahuje kvôli vojnovému konfliktu medzinárodná ochrana a nie je možné ich poslať späť.

Saková tvrdí, že sú bez dokladov a o sýrskom pôvode klamú, pričom navrhuje ich zadržanie a preverenie. Saková taktiež upozornila na problém, kedy sa pasy podľa nej vydávajú oneskorene. "Neviem, či tlačovka nebola určená na prekrytie problému, že na Ministerstve vnútra sú problémy," dodáva.

01 - Modified: 2023-06-19 18:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kollárova ex o alimentoch, predražené elektronické náramky a sekta hlási koniec sveta (BrífingHN) 02 - Modified: 2023-06-19 14:33:08 - Feat.: 1 - Title: Odborník na komunikáciu Slovák: Politici vyprázdňujú slová, ak si vyberú nenávistnú kampaň, môžu prestreliť 03 - Modified: 2023-06-19 13:39:34 - Feat.: 1 - Title: Slosiarik z Focusu: Dankove rozhodnutia mu prinášajú ovocie. Smer už nerastie, ale strop má vyšší 04 - Modified: 2023-06-19 13:31:36 - Feat.: 1 - Title: Volebný model: Progresívci prvýkrát preskočili Hlas, Smer naberá na sile
01 - Modified: 2024-05-09 17:26:31 - Feat.: - Title: Vláda za Dolinkovou plne stojí, tvrdí Raši. Univerzitná nemocnica je podľa neho vizitkou bývalého vedenia 02 - Modified: 2024-05-09 14:23:14 - Feat.: - Title: Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej 03 - Modified: 2024-05-09 09:42:52 - Feat.: - Title: Vila poslanca Náhlika ožíva, stráži ju ochranka. Kde bude bývať zvolený prezident Pellegrini? 04 - Modified: 2024-05-08 11:10:27 - Feat.: - Title: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe, vyhlásil Pellegrini 05 - Modified: 2024-05-08 10:51:19 - Feat.: - Title: Vláda spresnila podmienky národných víz pre zamestnancov z tretích krajín
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
10. máj 2024 03:02