Michaela Pardubská, riaditeľka odboru produktového manažmentu ČSOBČSOB
StoryEditor

Máte chaos v povinnom zmluvnom poistení? Odborníčka poradí, čo by ste mali zvážiť pred jeho výberom

17.04.2023, 00:00

Povinné zmluvné poistenie musia platiť všetci majitelia vozidiel. Čo všetko však tento poplatok pokrýva a či to stačí na to, aby sme si poistili vlastné auto pre prípad nehody, sme sa opýtali odborníčky, Michaely Pardubskej, riaditeľky odboru produktového manažmentu ČSOB.

Pri poistení vozidla sa stretávame s dvoma termínmi – povinné zmluvné poistenia a havarijné poistenie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Ako už napovedá názov, povinné zmluvné poistenie je povinné. Havarijné nie a je už iba na každého individuálnom zvážení, či chce radšej platiť poistné, alebo riskovať vyššie finančné náklady v prípade havárie, živelnej udalosti, vandalizmu, krádeže ako aj poškodenie vozidla hlodavcami, ktoré naše havarijné poistenie kryje. PZP je teda taký základ, ktorý kryje nie samotného majiteľa vozidla, ale škody na majetku alebo zdraví druhej osoby, ktoré toto vozidlo zavinilo. Z havarijného poistenia sú kryté škody, ktoré vzniknú na samotnom poistenom vozidle.

 

 

Uzavrite k PZP v ČSOB aj havarijné pripoistenie a ušetrite

 

Začnime povinným zmluvným poistením (PZP). Čo presne teda pokrýva?

PZP je poistenie zodpovednosti za škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla. Ide teda o bežne zavinené dopravné nehody, kde dôjde k poškodeniu majetku alebo zdravia druhej strany. PZP však nekryje škody na samotnom poistenom vozidle. V ČSOB sú súčasťou PZP asistenčne služby vzťahujúce sa na poistené vozidlo, ktoré sa v ostatnom čase využívajú čoraz častejšie. Ide napríklad o vybitú batériu v zimnom období, defekt, či v prípade nehody odtiahnutie poisteného vozidla do najbližšieho servisu.

Povinné zmluvné poistenie možno uzavrieť vo viacerých poisťovniach. Na základe čoho by sa mali ľudia rozhodnúť, ktorú si vyberú?

Klienti by si mali všímať najmä výšky limitov poistného krytia. Minimálne poistné krytie je síce dane zákonom, no odporúčam si tieto limity overiť, pretože niektoré poisťovne ponúkajú limity krytia aj nad rámec zákona. Je teda užitočné naštudovať si a porovnať, ako to jednotlivé poisťovne majú nastavené. Okrem výšky poistného krytia však pri porovnávaní vezmite do úvahy aj referencie a reálne skúseností, ktoré majú klienti s danou poisťovňou a poskytovateľom asistenčných služieb.

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré robia ľudia pri výbere povinného zmluvného poistenia a ako sa im vyhnúť?

Týkajú sa presne toho, čo som práve spomenula. Klienti si často vyberajú najlacnejšiu ponuku PZP, bez zohľadnenia referencií na danú poisťovňu a tiež bez toho, aby vedeli, aké sú limity poistného krytia. Limit poistného krytia je dôležitý  hlavne pri škodách na zdraví. PZP totiž väčšina ľudí vníma častejšie ako prostriedok, ktorý kryje opravy vozidla poškodenému. Ľudia si však málokedy uvedomujú, že PZP kryje aj zodpovednosť za poškodenie zdravia, a to sa môže vyšplhať do astronomických súm, hlavne v zahraničí.

Má vplyv typ a značka vozidla na výšku poplatkov?

Áno, toto je jeden z parametrov, ktorý vstupuje do výpočtu poistného. Na výšku poplatkov má vplyv typ vozidla, značka a model, rok výroby, výkon aj hmotnosť vozidla. Teda môžeme povedať, že je dôležité to, v akom je vozidlo stave a aká je jeho hodnota.

 

 

Nechajte si vypočítať výšku poplatkov PZP v ČSOB

 

S akými poistnými udalosťami sa najčastejšie stretávate, pokrýva ich PZP, alebo sú vo väčšine prípadov dôležité aj pripoistenia?

Povinné zmluvné poistenie kryje škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla inému. No takmer pri každej dopravnej nehode dochádza aj k poškodeniu samotného vozidla, ktoré škodu spôsobilo, a toto PZP nekryje. Žiaľ, mnoho vodičov na to zabúda, nevie o tejto informácii alebo sa snaží ušetriť a dopláca na to – doslovne –  až keď je neskoro. Preto v ČSOB vždy odporúčame vodičom myslieť aj na havarijné poistenie – minimálne tie poistenia, ktoré sú pre nich relevantné.

A ako teda zistíme, ktoré havarijné poistenie budem potrebovať?

Na základe skúseností, ktoré s týmito udalosťami v ČSOB máme, by som nad tým ja osobne uvažovala takto: Ak mám staršie vozidlo, určite by som si pripoistila živelné pohromy, čo je základ, a ďalej stret zo zverou, pripadne riešila pripoistenie skiel a krádeže. Ak mám nové alebo zánovne vozidlo, tak by som určite zvážila plné havarijne poistenie, ktoré ponúka vyššie limity poistného krytia. A v prípade ciest do zahraničia má tiež význam uzatvoriť si pripoistenie asistenčných služieb s vyšším rozsahom krytia.

Viac o možnostiach a poplatkoch povinného zmluvného poistenia a havarijného poistenia nájdete na www.csob.sk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. apríl 2024 18:48