Shutterstock
StoryEditor

Zázraky za zónou komfortu alebo ako prežiť leto zmysluplne

13.07.2023, 00:00

V digitálnej dobe je čoraz ťažšie nájsť rovnováhu medzi životom prežitým v skutočnom svete a online priestore. Nie je to nič prekvapujúce, keďže práve v online svete sa vieme pohybovať tak, aby nám prinášal prevažne príjemné emócie a zážitky. Je to však tak trochu pasca a v skutočnosti sa tie dôležité veci s potenciálom zmeniť náš život k lepšiemu dejú úplne inde. Čas dovoleniek a odpočinku od práce je ideálnou príležitosťou sústrediť sa práve na ne.

AdvertisementV online priestore vieme príjemne stráviť nekonečné hodiny, ale s vysokým rizikom straty skutočného spojenia s ľuďmi okolo nás a so svetom vo všeobecnosti. Hovorí sa, že tie naozajstné zázraky sa dejú na hranici zóny komfortu, tú však treba hľadať v skutočnom, nie virtuálnom svete.

Stačí relatívne málo, a aj vaše leto sa môže premeniť na najzmysluplnejšie strávený čas roka. Treba len vedieť, na čo sa sústrediť. Máme pre vás niekoľko tipov.

1. Nadchnite sa pre niečo nové

V prvom rade myslite na svoj osobný rozvoj. Využite voľný čas na čítanie nových kníh, počúvanie zaujímavých podcastov alebo zvážte účasť na letnom workshope. Leto je tiež ideálnou príležitosťou na to, aby ste v sebe objavili aj celkom nové vášne. Nezáleží na tom, či je to šport, tvorba, záhradka alebo cestovanie – skúste niečo nové a urobte to s nadšením. Inšpirujte sa záľubami vašich priateľov a získajte úplne nové životné perspektívy.

2. Cvičte a starajte sa o svoje telo

Čoraz viac z nás má sedavý spôsob zamestnania a dostáva sa do bludného kruhu – čím menej sa v práci hýbem, tým menej sa mi chce po práci cvičiť. Keď necvičím, nemám energiu, a preto podvedome volím pasívnejšie trávenie času. A tak stále dokola. Nie, nie je treba tráviť každý deň dve hodiny v posilňovni. Začať stačí aj pravidelnou sériou drepov a postupne ich pridávať. Pravidelná fyzická aktivita sa pozitívne prejaví aj na vašej kondícii, fyzickom a duševnom zdraví, kvalite spánku a zníži riziko mnohých chorôb.

3. Viac času si vyhraďte pre ľudí, ktorých máte radi

Psychológovia hovoria, že mať dobré vzťahy, pracovať na nich a byť súčasťou komunity je jednou z najdôležitejších veci na ceste k šťastnému životu. Zorganizujte stretnutie, piknik, alebo malý výlet s rodinou či priateľmi, ktorých ste dlho nevideli.

Dôležité je tiež nezmiznúť úplne z radaru tých, ktorým na vás záleží, hoci sú práve niekde veľmi ďaleko. Pošlite im vydarenú rodinnú fotografiu, najkrajšie zábery z výletu, alebo sa s nimi spojte cez video hovor a dajte im vedieť, že na nich myslíte. Stačí na to mať toho správneho operátora. Orange teraz do svojich nových Paušálov Plus pridal veľké množstvo voľných dát a ich nedostatok pre spojenie s najbližšími už nehrozí. Ako odmenu za vašu vernosť vám navyše bude každý rok objem dát v paušále zvyšovať. Operátor výrazne zjednodušil aj samotný výber – ponúka štyri prehľadné paušály, z ktorých si ľahko a rýchlo vyberiete a ostane vám tak viac času pre seba a vašich najbližších. Číslo si jednoducho môžete preniesť aj od konkurencie a ak si Paušál Plus objednáte cez eshop, môžete ho získať až na 4 mesiace zadarmo.

4. Buďte viac vonku a doprajte si zdravší vzduch

Milióny rokov sme žili v prírode a naše telo aj myseľ sa v nej stále cítia najlepšie. Zdá sa, že mnohí z nás na to úplne zabudli. Nemusíte sa vybrať do dažďového pralesa, slávneho národného parku ani cestovať príliš ďaleko – kus krásnej prírody máte pravdepodobne za chrbtom, len ste sa nikdy poriadne nepoobzerali okolo seba. Jednoducho si doprajte lepší vzduch mimo mesta a poriadnu dávku vitamínu D. Telo sa vám poďakuje.

5. Viac oddychujte a spite

Je to paradoxné, ale mnohí ľudia nevedia ani oddychovať a ešte aj k tomu sa musia donútiť. Zabúdajú na dôležitosť rovnováhy medzi aktivitou a odpočinkom. Doprajte si preto čas na relaxáciu, meditáciu a kvalitný spánok. Priemerná odporúčaná doba spánku je 7-8 hodín. Prespať tretinu svojho života sa zdá byť priveľa, ale práve táto zásada vám umožní prežiť jeho zvyšné dve tretiny naozaj naplno.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 20:24