StoryEditor

Kto zabil bossa? Veľké tajomstvo

14.12.2006, 23:00

Veľa vrážd vo vojne mafiánskych gangov, ktoré otriasali Slovenskom v druhej polovici 90. rokov, je stále neobjasnených. Ich objednávatelia, podľa policajných vyšetrovateľov najťažšie kalibre slovenského podsvetia, i profesionálni nájomní zabijaci, ktorí čistili podsvetie od konkurentov, sú na slobode a pravdepodobne pripravení na objednávku vraždiť ďalej... Bývalí policajní funkcionári z toho obdobia svorne tvrdia -- vraždy organizovaného zločinu páchali najhorší zloduchovia, všeobecne sa verilo, že sa navzájom vyvraždia a bude svätý pokoj.
Kam sa podeli brutálni vrahovia? Prepadli sa pod zem? Alebo sú len odložení na ďalšie použitie...


"Mafiánski bossovia tvrdo pracovali na likvidovaní svojich protivníkov a mysleli pritom aj na vlastnú smrť," tvrdí bývalý vysoký policajný funkcionár. Muž, ktorý z okresných podmienok boja proti gangu pápayovcov vhupol rovnými nohami do veľkého sveta organizovaného zločinu. Snažil sa presvedčiť, že proti organizovanému zločinu sa dá bojovať a na niekoľko rokov sa stal živou ikonou boja proti mafii. Nemal dokonca ani problém vysloviť podozrenie, že chápadlá slovenskej mafie siahajú až medzi politické špičky.
Podľa neho si začínajúci mafiáni vo veľkom kupovali policajtov, sudcov i prokurátorov a, samozrejme, aj nájomných vrahov, pričom cena za odstrel protivníka sa pohybovala od 300-tisíc až do milióna korún. Najsilnejší bossovia vďaka tomu vyhrávali vojny v podsvetí i vo vojne s policajtmi. "V tom období nahrávala zločincom do karát aj nedostatočná legislatíva, navyše podozriví príslušníci podsvetia, ktorých sme priškripli, si mohli dovoliť najlepších advokátov na okolí," vysvetľuje Spišiak.
Aj preto bola polícia v podstate vždy krok za mafiou. Aj preto sa v podsvetí mohlo "veselo" vraždiť. Podľa bývalého šéfa parlamentného bezpečnostného výboru Romana Vavríka však v mnohých prípadoch ani polícia nemala veľký záujem vyšetriť kauzy tak, ako by mala.

Požehnanie vyvražďovaniu
Nech organizovaný zločin rozkladá sám seba -- s týmto heslom si v roku 2002 KDH razilo cestu do parlamentných lavíc. Niektorí ľudia to mohli vnímať aj ako požehnanie vyvražďovaniu sa mafiánskych špičiek i radových vojakov na Slovensku.
Keď však na tenisovom kurte na bratislavských Zlatých pieskoch vybuchla bomba pod nohami bossa bratislavského podsvetia Eduarda Diniča, mohla explodovať aj pod nohami obyčajného smrteľníka. Aj keď o pol roka neskoršie rozstrieľali na sídlisku Dlhé diely Diničovho brata Róberta spoločne s ochrankárom, smrtiace guľky zo samopalu mohli ľahko zasiahnuť i nevinných ľudí. Našťastie nájomný vrah mieril presne. Tieto vraždy neboli doteraz objasnené.
Odsúdení neboli ani vrahovia, ktorí chladnokrvne vystrieľali desať členov pápayovského gangu v Dunajskej Strede. Údajný objednávateľ masakra Ľudovít Sátor, boss regiónu ešte pred Tiborom Pápayom, je na slobode, bratia Atila a Csaba R., obvinení so spoluúčasti na vraždách, sa ocitli po piatich rokoch väzby na slobode. Rusky hovoriaci strelec sa pohybuje bohvie kde.

Prípad Borža
Dve vraždy, dva pokusy o vraždu, nedovolené ozbrojovanie, lúpežné prepadnutie -- to je skutočne len stručný výpočet rozsiahlej činnosti bossa košického podsvetia Dušana Borženského. Vyšetrovací spis "východniarskeho hromotĺka a sprostáka" (tak ho miestni mafiáni a policajti nazývali -- pozn. red.) má úctyhodných 5-tisíc hárkov. Šéf špecializovaného tímu košických policajtov, ktorý dva roky trpezlivo zbieral a neustále rozširoval Boržovú zbierku trestných činov, tvrdí, že ak budú súdy také rýchle ako policajti, do konca roka môžu poslať Borženského na doživotie.
V prípade Borženského policajtom zaspieval 24-ročný chránený svedok Marián T., bývalý boržovec, ktorý za to dostal prezidentskú milosť. Šéf vyšetrovateľov ho považoval za najinteligentnejšieho člena Boržovho gangu, vďaka nemu sa polícii podarilo objasniť aj vraždu šéfa skupiny kosovských Albáncov Fadila Pasjachu. Podľa chráneného svedka mal byť objednávateľom jeho vraždy Borženský, vykonal ju však neznámy Bratislavčan.
Chránený svedok z dedinky pri Košiciach, ktorý začal svoju kariéru v zločineckej bande Boržu ako radový vojak už vo svojich dvadsiatich troch rokoch, nepatril v bande medzi žiadne neviniatka. Polícia má o všetkých jeho trestných činoch informácie od A po Z. Momentálne žije polepšený boržovec s novou legendou na neznámom mieste. Ako človek bez minulosti dostal za dôležité svedectvo šancu začať odznova.
Borža, ktorý sa mal podieľať na mnohých nájomných vraždách, medzi inými aj na vražde svojho bývalého priateľa a neskôr konkurenta v podsvetí Karola Kolárika, si v Ilave odpykáva 14-ročný trest. Podľa polície je jeho asi 20-člený gang boržovcov v rozklade. Ide však skôr o zbožné želanie -- ôsmi členovia sú totiž na úteku.

Boss bossov
Samostatnú kapitolu v dedinách slovenskej mafie predstavuje údajný šéf šéfov Mikuláš Černák, tohto času vo vyšetrovacej väzby. Ak by bol odsúdený za šesť vrážd v podsvetí, z ktorých ho viní polícia, naplnilo by sa želanie expremiéra Mikuláša Dzurindu: Černák z basy von nevyjde!
Svoju interpretáciu podozrení z trestnej činnosti voči Černákovi má aj jeho advokát. "Ak by vo väzení zaspieval proti niektorým politikom, mohol by sa dostať okamžite na slobodu," tvrdí jeho obhajca Ľubomír Samuel.
Černák žije v cele dvakrát tri metre a podľa obhajcu Samuela sa ho nepodarilo zlomiť ani tajným návštevám. Podľa našich informácií sa však bývalý najsilnejší muž v slovenskom podsvetí chystá "zaspievať". Vypovedať by mal na hlavnom pojednávaní, ktoré zatiaľ nie je vytýčené, niekedy po Novom roku. "Ak prehovorí, Slovensko sa bude čudovať," tvrdí obhajca Samuel.

Zločin a trest
Na Špeciálnom súde ani Špeciálnej prokuratúre neexistuje zoznam odsúdených nájomných vrahov v podsvetí. Prokurátorka Generálnej prokuratúry Eva Mišíková je však presvedčená, že boj proti organizovanému zločinu sa v poslednom období zintenzívnil.
"Prispeli k tomu predovšetkým legislatívne zmeny v oblasti procesného trestného práva," hovorí.
"Ide najmä o inštitúty ako sledovanie osôb, vyhotovenie obrazových alebo zvukových záznamov, odpočúvanie, inštitút agenta a mnohé iné," vyratúva prokurátorka. Podľa jej slov sa vďaka spomínaným inštitútom podarilo odsúdiť legendárneho vraha v podsvetí Alojza Kromku na doživotný trest odňatia slobody, na rovnaký trest boli odsúdení aj vrahovia bielych koní v kauze tunelovania Devín banky v konkurze Marián Jánošík a Ondreja Neupauer, vrahovia, ktorí na príkaz bossa dubnického podsvetia Jozefa Kucmerku vykonali popravu konkurenčného bosa Ladislava Chromiaka a vo väzení si odsedia odsedia 10, resp. 13 rokov...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 21:33