StoryEditor

Nasdaq sa nevzdáva myšlienky na ovládnutie londýnskej burzy

05.09.2006, 00:00

Americká burzová spoločnosť Nasdaq Stock Market sa podľa britského týždenníka The Observer opäť snaží ovládnuť Londýnsku akciovú burzu (LSE). Nasdaq už v európskej burze vlastní 25-percentný podiel a je jej najväčším akcionárom. Pokus o prevzatie celej firmy podnikla v marci tohto roka, keď za zostávajúce akcie LSE ponúkla 4,2 miliardy dolárov, vedenie britskej burzovej spoločnosti však ponuku odmietlo ako prinízku. Američania sa potom úplne stiahli, podľa pozorovateľov preto, aby sa vyhli cenovej vojne. Začalo sa totiž špekulovať, že o londýnsku burzu by mohla mať záujem aj newyorská burza NYSE, hlavný konkurent Nasdaqu.
Američania nie sú jediní záujemcovia
Okrem anerických spoločností sa o londýnsku burzu uchádzala aj austrálska banka Macquarie Bank a európski burzoví operátori Deutsche Börse a Euronext. Burza v britskej metropole v júli vyhlásila, že nebude akceptovať žiadnu ponuku na prevzatie, ktorá by mohla potenciálne oslabiť pozíciu Londýna ako finančného centra. Podľa britských zákonov musí Nasdaq čakať po poslednej neúspešnej ponuke na prevzatie šesť mesiacov, kým môže podať novú ponuku. Prípadným spojením Nasdaq a LSE by vznikla už druhá transatlantická burzová spoločnosť.

Burzy vidia budúcnosť v zlučovaní
Snaha o spájanie je medzi burzovými operátormi v posledných mesiacoch silnejšia ako kedykoľvek predtým. Hlavný prínos fúzií vidia v úspore nákladov. Zatiaľ najväčším zlúčením bola dohoda medzi americkou NYSE Group, ktorá prevádzkuje newyorskú akciovú burzu, a paneurópskou burzovou spoločnosťou Euronext. NYSE sa na kúpe Euronextu dohodla v júni a stáť ju to bude 7,78 miliardy eur. Podľa odhadov by sa celý obchod mal uzavrieť začiatkom budúceho roka. Pokiaľ sa na tom nič nezmení, mala by vzniknúť spoločnosť s trhovou hodnotou 15 miliárd eur. O kúpu Euronextu sa však zaujíma aj nemecká burzová spoločnosť Deutsche Börse, ktorá zaň ponúkla 8,6 miliardy eur. Na elektronickej platforme Nasdaq sa obchoduje asi 3 200 akciových emisií v trhovej hodnote približne 3,6 bilióna dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. jún 2024 05:17