StoryEditor

Čína sa tlačí na pozíciu lídra vo svetovom obchode

28.12.2005, 23:00

Fenomén Číny nepozná hraníc. Nielenže stihla do roka ovládnuť európske a americké trhy s textilom, hračkami, obuvou a na smrť vystrašila ešte aj výrobcov rakiev, najnovšie šokovala Američanov vo sfére, ktorá bola doteraz americkou doménou. Stala sa šampiónom aj pri uzatváraní dvojstranných dohôd o voľnom obchode. Tým ešte donedávna znepokojovali Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) len Spojené štáty, ktoré sa takto vyhýbali záväzkom v rámci WTO.
Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, využívajúc vojenskú, ale hlavne rastúcu ekonomickú silu, Čína sa postupne tlačí na pozíciu lídra v celosvetovom obchode a investíciách, čo bola kedysi záležitosť výlučne USA. Zatiaľ čo čínska vláda ešte stále kontroluje väčšinu ekonomiky krajiny, za dva roky dokázala otvoriť alebo už podpísať dohody o voľnom obchode s 25 štátmi sveta. Pred dvoma rokmi bola pritom ešte na nule.
Štvrtá najväčšia ekonomika
Čínske hospodárstvo, ktoré je siedme najväčšie na svete, sa chce skokom dostať na 4. miesto a vytlačiť z neho Veľkú Britániu.
Podľa údajov oficiálnych čínskych médií má štatistický úrad krajiny k dispozícii nové zistenia, podľa ktorých sa výkonnosť čínskeho hospodárstva bude musieť dodatočne korigovať smerom nahor o 20 percent. Tento rozdiel spolu s viac ako deväťpercentným rastom v v tomto roku by mohol viesť k tomu, že Čína by sa už v roku 2006 stala 4. najväčšou globálnou ekonomickou mocnosťou po USA, Japonsku a Nemecku. Preskočila by Francúzsko, Taliansko a Britániu.
Šéf centrálnej banky Čou Siao-čchuan považuje výsledky za "veľkú výzvu" pre finančnú a hospodársku politiku krajiny, ako aj pre prognózy jej hospodárskeho rozvoja, informoval finančný denník China Business News. Aj preto sa Čou rozhodol zmeniť štatistický systém. "Naša štatistika a náš systém prognóz vychádzali zo starého vzoru plánovaného hospodárstva. Nehodia sa už viac k trhovej ekonomike," citovala Čou Siao-čchuana agentúra Reuters.
Tŕň v oku USA
Rozmach Číny sa stal terčom útokov viacerých amerických politikov, ktorí práve ju obviňujú z úbytku pracovných miest v krajine a zo spomalenia obnovy na pracovnom trhu. Čína totiž disponuje nielen lacnou pracovnou silou, ale aj obrovskou populáciou.
Obe ekonomiky - čínska aj americká - dnes bohatnú nielen rastom produktivity, ale hlavne zvyšovaním jej efektivity a vďaka medzinárodnému obchodu. A práve integrácia Číny do svetového hospodárstva priniesla krajine bohatstvo a prosperitu. Zároveň sa však v rámci presadzovania na svetových trhoch nevyhla viacerým sporom s Európskou úniou alebo s USA. Do centra pozornosti sa tak dostal textil, hračky, obuv, ale aj napríklad jahody.
Čína čoraz viac dopĺňa USA v pozícii hnacieho motora svetového hospodárstva. Vysoký vnútorný dopyt v krajine predstavuje rozsiahly impulz na globálny ekonomický rast, pretože Čína sa stala hnacou silou v niektorých oblastiach ekonomickej aktivity, kde je vplyv USA relatívne obmedzený. Vzhľadom na to, že spracovateľský priemysel hrá v USA menej dôležitú úlohu a krajina má obmedzený dosah na dopyt po surovinách, majú USA oveľa väčší vplyv na obchod so spracovaným tovarom. Rastúci dopyt Číny po surovinách pre svoj rozvíjajúci sa priemysel zas výraznou mierou prispel k zastaveniu poklesu cien niektorých neropných komodít, čím sa zlepšili vyhliadky krajín, ktoré týmito komoditami disponujú.

Kľúčové kroky Číny v roku 2005
- Január: Čína umožní prieskum a ťažbu ropy a zemného plynu na svojom území aj súkromným spoločnostiam
- Máj: Krajina sa rozhodla od roku 2007 zrušiť úľavy pre zahraničné firmy
- Jún: Európska únia sa dostala do sporu s Čínou kvôli obuvi
- August: Krajina ohlásila spustenie hlavných reforiem devízového trhu
- September: EÚ dosiahla s Čínou dohodu o dovoze textilu
- November: USA a Čína urovnali spor kvôli textilu
- December: Kazachstan otvoril prvý ropovod do Číny, Čína sa stala najväčším vývozcom IT na svete

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 10:27