StoryEditor

Predčasný starobný dôchodok a pracovné kategórie

24.06.2005, 00:00
Predčasný starobný dôchodok a pracovné kategórie

Zmena dĺžky obdobia, ktoré je rozhodujúce pre výpočet dôchodku, vyvolala nebývalú vlnu záujmu o odchod do starobného dôchodku. Uvažujú o tom nielen tí, ktorí už dôchodkový vek dovŕšili, či už v súčasnom období alebo aj skôr a napriek tomu stále majú možnosť ďalej pracovať, ale aj tí, ktorým do dovŕšenia dôchodkového veku chýba ešte nejaký ten rôčik. Práve títo zvažujú, či nie je pre nich výhodnejšie:
-- odísť do predčasného starobného dôchodku ešte do konca júna, keď sa za rozhodujúce obdobie pre výpočet dôchodku považuje obdobie od roku 1994,
-- alebo odísť do starobného dôchodku neskôr, až po 1. júli 2005, keď už rozhodujúcim obdobím pre výpočet starobného dôchodku bude obdobie od roku 1984.
Okrem základnej otázky -- kedy urobiť toto závažné rozhodnutie -- sa pred niektorými vynára aj ďalšia otázka, a to, či môžu ísť do predčasného dôchodku aj tí, ktorí pracovali v zamestnaniach I. a II. pracovnej kategórie a či tým pádom neprídu o istú časť dôchodku alebo zvýhodnenia vyplývajúceho z tohto zaradenia.
Dôchodok a kategórie (MT=Medzititul)
Podľa právnych predpisov neexistujú žiadne obmedzenia, čo sa týka nároku na predčasný starobný dôchodok osôb, ktoré získali za určité obdobie vo zvýhodnenej pracovnej kategórii.
Nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne tomu, kto ešte nedosiahol dôchodkový vek, ale
-- získal aspoň desať rokov obdobia dôchodkového poistenia, a zároveň
-- suma jeho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok životného minima.

Názor Sociálnej poisťovne (MT)
Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení nestanovuje iný spôsob výpočtu dôchodku osobám, ktoré získali určitý počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. alebo II. pracovnej kategórie. Poistencom sa vypočítavajú dôchodky bez ohľadu na to, či pracovali v zamestnaní zaradenom do zvýhodnenej pracovnej kategórie, alebo nie.
V záujme zachovania už získaných dôchodkových nárokov stanovuje § 274 zákona č. 461/2003 Z. z., ako ustanovenie prechodného charakteru, že nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31. decembra 2023.
Ide najmä o nárok na:
-- iný, výhodnejší výpočet podľa právnych predpisov účinných pred 1. januárom 2004 a
-- iný, znížený dôchodkový vek, ak poistenec, ktorý celkovo získal 25 rokov doby zamestnania, získal potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie.
Keďže právne predpisy účinné pred 1. januárom 2004 nepoznali druh dôchodku "predčasný starobný dôchodok", nemohli určiť spôsob výpočtu predčasného starobného dôchodku. Poistencovi pred 1. januárom 2004 nemohol vzniknúť nárok na predčasný starobný dôchodok, preto takýto nárok nevznikol ani poistencovi, ktorý získal určitý počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. alebo II. pracovnej kategórie. V takejto situácii preto nemožno hovoriť ani o zachovaní nárokov, keďže tieto pred 1. januárom 2004 nevznikli. Z uvedeného dôvodu, ak poistenec požiada o priznanie predčasného starobného dôchodku, suma predčasného starobného dôchodku sa môže vypočítať výlučne podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.

Výhodnejší výpočet (MT)
Poistenec, ktorý získal určitý počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. alebo II. pracovnej kategórie, získal nárok na iný, výhodnejší výpočet starobného alebo invalidného dôchodku podľa zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení. Ak by takýto poistenec nepožiadal o priznanie predčasného starobného dôchodku, ale o priznanie starobného dôchodku, v záujme zachovania nárokov by sa mu vypočítal dôchodok aj podľa zákona č. 100/1988 Zb. Starobný dôchodok by sa priznal v sume vypočítanej podľa toho zákona, podľa ktorého by bola suma dôchodku vyššia. V niektorých situáciách je vyššia suma vypočítaná podľa zákona č. 100/1988 Zb. a niekedy podľa zákona č. 461/2003 Z. z. Tvrdenie, že každý, kto získal určitý počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. alebo II. pracovnej kategórie, by sa pripravil o istú časť dôchodku, preto nezodpovedá skutočnosti.

Znížený dôchodkový vek (MT)
Poistencovi, ktorý z celkovej doby zamestnania 25 rokov získal v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie potrebný počet rokov (20, 15 alebo 10 -- podľa druhu vykonávanej práce), sa však aj na účely určenia sumy predčasného starobného dôchodku zachová nárok na zníženie dôchodkového veku.
Uvedenému poistencovi sa preto suma predčasného starobného dôchodku znižuje len za obdobie od dátumu jeho priznania do dosiahnutia zníženého dôchodkového veku. Zníženým dôchodkovým vekom v tejto situácii je najmä vek 55 alebo 58 rokov, resp. v právnych predpisoch špeciálne určených situáciách to môže byť vek od 56 do 59 rokov (§ 174 zákona č. 100/1988 Zb.). Poistencovi, ktorý z celkovej doby zamestnania 25 rokov získal v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie potrebný počet rokov, sa teda môže predčasný starobný dôchodok vypočítať výhodnejšie, pretože sa suma dôchodku neznižuje za také dlhé obdobie ako iným poistencom. Poistencovi, ktorý nezískal z celkovej doby zamestnania 25 rokov potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie, sa predčasný starobný dôchodok znižuje od dátumu priznania predčasného starobného dôchodku do dosiahnutia dôchodkového veku, ktorý je u mužov narodených v roku 1944 -- 60 rokov a 9 mesiacov, u mužov narodených v roku 1945 -- 61 rokov a 6 mesiacov a u mužov narodených po roku 1945 je to vek 62 rokov).
Vzhľadom na uvedené možno konštatovať, že iný, výhodnejší výpočet dôchodku týchto poistencov sa v tomto zmysle vykoná, aj keď pôjde o predčasný starobný dôchodok.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 23:19