StoryEditor

Koniec prázdnin, nech žije Shakespeare!

14.07.2006, 00:00

Aj keď je tradíciou, že v horúcich letných mesiacoch sú hľadiská prázdne a reflektory na javiskách zhasnuté, tento divadelný zvyk začína meniť nová tradícia. Divadlo je v lete ešte väčšou udalosťou, ešte krajším sviatkom a čoraz častejšie narúša pokojné prázdninové ničnerobenie.

Shakespeare na hrade
Na bratislavský hrad vtrhol Shakespeare. V rámci šiesteho ročníka Letných Shakespearovských slávností sa na bratislavskom hrade odohralo niekoľko repríz úspešnej inscenácie z minulého roka Kupec benátsky v réžii Romana Poláka v hlavnej úlohe s Bolkom Polívkom a Mariánom Zednikovičom. Naopak, novinkami tohto roka budú lahôdky tragického a komického žánru -- príbeh osudovej lásky v Othellovi a bláznivá komédia prevlekov Ako sa vám páči. Táto komédia sa v réžii maďarskej režisérky Enikö Eszényi a v hlavnej úlohe s Dianou Mórovou stala kultovou inscenáciou Slovenského národného divadla pre niekoľkými rokmi. Na hrad ju prinesie v novej interpretácii režisér Emil Horváth ml.

Ťahákom Labuda i Dejdar
Shakespeare tak aj počas hradných slávností na Slovensku ponúka poéziu jazyka, krásne metaforické prirovnania života a trošku mravného ponaučenia. A okrem toho aj perfektné herecké obsadenie Jednu z najkrajších shakespearovských ženských postáv, Rosalindu, stvárni v komédii Ako sa vám páči Soňa Norisová, v postave Jacqua uvidíme Martina Dejdara a dvojúlohu si zahrá Marián Labuda. Záverečný čas slávností, posledný júlový týždeň, bude patriť Othellovi. V hlavných úlohách osudovej trojice Othello -- Jago -- Desdemona sa predstavia Michal Dlouhý, Oldřich Navrátil a Lucie Vondráčková a nemenej dôležitou suitou okolo bude herecká špička súčasného českého divadla.

Divadlo aj na hudobných festivaloch?
No nielen Letné Shakespearovské slávnosti porušia tabu divadelných prázdnin. Bratislava ožije dobrým divadlom aj v rámci Kultúrneho leta. Divadelné predstavenia sa budú hrať aj pre tých najmenších divákov v pravidelnom cykle Rozprávková radnica či v rámci programu bratislavskej Bibiany. Špeciálnym bonusom Kultúrneho leta bude Divadelný týždeň, keď sa v poslednom letnom augustovom týždni predstaví to najlepšie z tvorby Radošinského naivného divadla, divadla Ludus a Túlavého divadla.
Divadlo začína prenikať aj na veľké hudobné festivaly.
Už tento víkend mu na Pohode budú patriť až dva hracie priestory, pričom každý festivalový deň sa bude hrať viacero predstavení. Počas predĺženého víkendu budú mať účastníci možnosť vidieť cenami ovenčeného Tisa (Divadlo Aréna) s Mariánom Labudom v hlavnej úlohe, Desatoro z pera Stana Štepku, Proroka Ilju potulného Teatra Tatra, ktoré hrá v netradičnom šapitó, legendárny Kontrabas Martina Hubu a Štúdia L + S a inscenáciu La Musica prešovského Divadla Alexandra Duchnoviča, ktoré hrá v rusínskom jazyku.

Cirkus na Hodokvase
Na piešťanskom Hodokvase na konci augusta budú zasa divadelníci improvizovať v známom Literárnom cirkuse. A v neposlednom rade treba spomenúť Kremnické gagy, festival humoru a satiry, ktorým v auguste ožije pomyselný stred Európy.
Divadelný rok má síce len desať mesiacov, no zdá sa, že mu pomaly pribudnú zvyšné dva. Vďačného diváka si určite nájde. Veď pouličné divadlo pod holým nebom k peknému letu patrí.

Shakespeare na Slovensku
Večný dramatik Shakespeare oslovuje divadelných tvorcov stáročia. Veľkí svetoví režiséri hľadali, hľadajú a budú hľadať tie najrôznejšie odtiene večných tém v jeho hrách. Mnohí z nich sa práve odvážnym "čítaním" tragédií a komédií Williama Shakespeara navždy zapísali do divadelných dejín (Peter Brook, Ariane Mnouchkine, Peter Stein, Peter Zadek...). Režisérske osobnosti na Slovensku inklinovali skôr k ruskej klasike, ale počas posledných rokov nás potešili či šokovali práve najslávnejším dramatikom sveta. Roman Polák Kupcom benátskym s výborných hereckým ansámblom divadla Astorka, ale i nejednoznačne prijatým Šokspearom na Novej scéne, poslucháči Vysokej školy múzických umení s hravým Snom noci svätojánskej v réžii Juraja Šulíka, enfant terrible maďarského divadla Róbert Alföldi kontroverzným Hamletom v nitrianskom Divadle Andreja Bagara či azda najslávnejšou hrou Ako sa vám páči s Dianou Mórovou v hlavnej úlohe Rosalindy.

Program Letných Shakespearovských slávností
9.7 -- 25. 7. 2006 -- Ako sa vám páči
27. 7. -- 1. 8. 2006 -- Othello

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 05:34