StoryEditor

Výhľad je optimistický

17.12.2006, 23:00
Na sledovanie inflácie v členských krajinách EÚ slúži harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP). Podľa tohto ukazovateľa sa spotrebiteľské ceny na Slovensku v novembri medziročne zvýšili o 3,7 percenta.

Na sledovanie inflácie v členských krajinách Európskej únie (EÚ) slúži harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP). Podľa tohto ukazovateľa sa spotrebiteľské ceny na Slovensku v novembri medziročne zvýšili o 3,7 percenta. Celková inflácia bez energií a nespracovaných potravín dosiahla 2,5 percenta. "Inflácia meraná harmonizovaným indexom zaznamenala v novembri hodnotu v súlade s očakávaniami Národnej banky Slovenska (NBS)," informoval hovorca centrálnej banky Igor Barát. Spotrebiteľské ceny v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli o 0,5 percenta, pričom jadrová inflácia sa zvýšila o 0,2 percenta. Od januára však máme byť svedkami otočenia nepriaznivého vývoja.
V novom roku bude lepšie
V rámci základnej štruktúry inflácie sa v novembri zvýšilo medziročné tempo rastu cien tovarov, pričom medziročná dynamika cien služieb stagnovala. "Pod medzimesačné zvýšenie harmonizovaného indexu spotrebiteľských cien v novembri sa podpísalo hlavne zvýšenie cien plynu pre domácnosti. Ďalším proinflačným faktorom boli drahšie potraviny, ktoré na konci roka už tradične rastú. K tomu sa pridal drahší alkohol a tabak nasledovaný sezónnym zdražením obuvi a oblečenia. Na druhej strane bol rast cenovej hladiny do určitej miery tlmený poklesom cien pohonných látok," vysvetľuje analytička ČSOB Sylvia Čechovičová.
Podľa centrálnej banky by v decembri mal pokračovať medziročný rast cien spracovaných, ako aj nespracovaných potravín. Zrýchlenie dynamiky by mali zaznamenať aj ceny služieb. "Na základe aktuálneho vývoja cien ropy, ako aj výmenného kurzu slovenskej koruny oproti americkému doláru možno očakávať mierne spomalenie medziročného poklesu cien pohonných látok," predpokladá NBS. Podľa Čechovičovej je výhľad pre vývoj inflácie na budúci rok priaznivý. "V januári príde k zníženiu cien plynu a nebudú sa meniť ceny elektrickej energie. Podľa našich odhadov by sa index HICP na konci roku 2007 mal nachádzať na dvoch percentách. Riziko vidím najmä vo vývoji cien ropy na svetových trhoch a cien potravín," myslí si analytička "Inflácia by v decembri mala zotrvať blízko novembrovej úrovne. V januári poklesne na 3 percentá a na konci roku 2007 na 2 percentá," dopĺňa analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.
Harmonizovaný index a inflačné kritérium
Pre krajiny vstupujúce do eurozóny je jedným z kritérií približovania mať ročnú priemernú mieru inflácie, ktorá nepresiahne 1,5 percentuálneho bodu miery inflácie troch najvýkonnejších členských štátov EÚ. Inflácia má byť meraná indexom spotrebiteľských cien na porovnateľnej báze, berúc do úvahy rozdiely v národných definíciách. Takéto merania inflácie členských štátov majú poskytovať harmonizované indexy spotrebiteľských cien. Pre Slovensko bude dôležitý index za rok 2007. Centrálna banka bude musieť infláciu ostro sledovať a prípadne sprísňovať menovú politiku. V súčasnosti by sme inflačné kritérium, ktoré je 2,8 percenta, nesplnili. Z krajín V4 sa v tomto ukazovateli najlepšie darí Poľsku a Česku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 17:23