StoryEditor

EK sa zaujíma o postup poľskej vlády pri fúzii UniCredito-HVB

16.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) si vyžiadala od poľskej vlády informácie o uplatnení protimonopolných opatrení v súvislosti s prevzatím nemeckej banky HVB talianskou bankou UniCredito. "Riaditeľ úseku hospodárskej súťaže Philip Lowe v liste žiada poľské ministerstvo štátneho pokladu o poskytnutie informácií do 23. januára. Zaujíma nás, prečo sa ministerstvo rozhodlo použiť protimonopolné opatrenia," uviedol hovorca EK Jonathan Todd. EK ešte v októbri minulého roka schválila prevzatie nemeckej banky HVB talianskou bankou UniCredito, najväčšiu cezhraničnú bankovú fúziu v histórii Európskej únie (EÚ). Poľské bankové regulačné úrady však túto fúziu stále prešetrujú, čo môže celú transakciu zdržať. V Poľsku by sa totiž fúziou spojili Pekao -- druhá najväčšia banka v krajine vo vlastníctve UniCredita -- a BPH, tretia najväčšia poľská banka, ktorá je súčasťou HVB.
Proti takejto fúzii vystúpila poľská vláda, ktorá sa obáva straty pracovných miest a narušenia hospodárskej súťaže v poľskom bankovom sektore. Spojenie dvojky a trojky na poľskom bankovom trhu tiež priamo ohrozí vedúcu pozíciu PKO Bank Polski, ktorá je stále pod kontrolou štátu. Vláda argumentuje privatizačnou zmluvou z roku 1999, v ktorej sa banka UniCredito pri privatizácii Pekao zaviazala zdržať sa kúpy akejkoľvek inej banky v krajine. Poľská vláda požaduje od UniCredita, aby banku BPH predala.
Poľsko je posledným členským štátom Európskej únie, ktorý ešte neschválil svoju časť fúzie UniCredito -- HVB. Banky očakávajú rozhodnutie poľského bankového regulátora do konca marca.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 06:57