StoryEditor

Vlaňajšok prelomom v nezamestnanosti

18.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nezamestnanosť dosiahla vlani 11,64 percenta, to znamená, že v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesla o 2,62 bodu. "Bol to historicky prelomový rok, najmä v septembri, októbri a novembri, keď sme zaznamenali najväčší pokles disponibilnej miery nezamestnanosti pod 11 percent," uviedol riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) Rudolf Sokol.
Úradom práce sa podarilo umiestniť 92,5 tisíca nezamestnaných, čo je až o 85,3 percenta ľudí viac ako predvlani. Podľa Sokola k tomu prispelo hlavne využívanie aktívnych nástrojov politiky zamestnanosti. "Určitý vplyv mal aj príchod investorov do regiónov, v ktorých sa predtým nezamestnanosť zvyšovala alebo stabilizovala," poznamenal Sokol.
Medzi znepokojujúce faktory zaradil výraznú regionálnu polarizáciu. "Ľudský potenciál sa neúmerne koncentruje do väčších miest a v určitých regiónoch tak zostávajú tí najslabší, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní," pokračoval. So statusom dlhodobo nezamestnaného na Slovensku v súčasnosti žije viac ako 170-tisíc ľudí. Na aktívnu politiku zamestnanosti vynaložili úrady práce (so spolufinancovaním Európskeho sociálneho fondu) spolu 2,55 miliardy korún a vytvorili 16,3 tisíca pracovných miest.
Sokol očakáva v tomto roku ďalší pokles nezamestnanosti. "Veríme, že po skončení roka sa dostaneme v priemere minimálne na hranicu 10,5 percenta," odhadol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 23:40