StoryEditor

Eurofondy do školstva

21.11.2006, 23:00
Autor:
Ján KlčJán Klč

V programovom období, ktoré sa končí tento rok, bolo ministerstvo školstva len sprostredkovateľským orgánom pre vybrané opatrenia v rámci ľudských zdrojov a programu pre Bratislavský kraj. V novom programovacom období od 2007 do 2013 bude školstvo už riadiť dva programy -- Operačný program Výskum a vývoj a Operačný program Vzdelávanie.
Výskum a vývoj
Na tento program, z ktorého sa bude z Európskeho fondu regionálneho rozvoja podporovať výskum, vývoj a infraštruktúra vysokých škôl, by malo ísť 1,2 mld. eur.
Hlavným cieľom tohto operačného programu je modernizácia a zefektívnenie systému podpory výskumu a vývoja a skvalitnenie infraštruktúry vysokých škôl tak, aby prispievali k zvyšovaniu konkurencieschopnosti ekonomiky, znižovaniu regionálnych disparít, vzniku nových inovatívnych (high-tech) malých a stredných podnikov, tvorbe nových pracovných miest a zlepšeniu podmienok vzdelávacieho procesu na vysokých školách.

Priority programu
výskum a vývoj
výskum a vývoj v Bratislavskom kraji
infraštruktúra vysokých škôl
infraštruktúra vysokých škôl v Bratislavskom kraji
technická pomoc
Vzdelávanie
Operačný program Vzdelávanie, na ktorý pôjde z Európskeho sociálneho fondu celkovo 617,8 mil. eur, je orientovaný na rozvoj ľudských zdrojov v oblasti rezortu školstva. Globálny cieľ operačného programu stanovuje "zabezpečenie dlhodobej konkurencieschopnosti SR prostredníctvom prispôsobenia vzdelávacieho systému potrebám znalostnej spoločnosti".

Priority programu
reforma systému vzdelávania a odbornej prípravy
celoživotné vzdelávanie ako základný princíp vedomostnej spoločnosti
podpora vzdelávania osôb s osobitými vzdelávacími potrebami
moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť pre Bratislavský kraj
Nová implementačná agentúra
Ministerstvo školstva zriadi sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom SO/RO -- Agentúra Ministerstva školstva Slovenskej republiky pre štrukturálne fondy. S agentúrou počíta aj pri implementácii OP Vzdelávanie a prepojí ňou zdroje Európskeho fondu regionálneho rozvoja v oblasti rezortu školstva.

Eurofondy v budúcnosti
Do konca novembra by malo Slovensko mať pripravených všetkých jedenásť operačných programov, s ktorými ráta Národný strategický referenčný rámec -- základný dokument na čerpanie eurofondov o rokoch 2007 až 2013.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 10:05