StoryEditor

Žiakov v triedach ubudne

16.05.2007, 00:00
Triedy na základných školách by mali byť od nového školského roka vzdušnejšie. V laviciach bude môcť sedieť najviac 28 detí. Zmenu pripravuje ministerstvo školstva, včera ju oznámil šéf rezortu Ján Mikolaj. Dnes nesmie pedagóg učiť naraz viac ako 29 prvákov, vo vyšších ročníkoch ZŠ môže byť maximálny počet žiakov v triede 34.

Triedy na základných školách by mali byť od nového školského roka vzdušnejšie. V laviciach bude môcť sedieť najviac 28 detí. Zmenu pripravuje ministerstvo školstva, včera ju oznámil šéf rezortu Ján Mikolaj. Dnes nesmie pedagóg učiť naraz viac ako 29 prvákov, vo vyšších ročníkoch ZŠ môže byť maximálny počet žiakov v triede 34. Minister súčasne ohlásil aj ďalšie znižovanie -- rezort prehodnotí počty žiakov v triedach aj v dlho očakávanom školskom zákone. Ten by mal prerokovať kabinet v lete budúceho roka.
Zastavia prepúšťanie
Nižšie kvóty na triedy podporujú aj školskí odborári. Okrem vyššej kvality výučby by to podľa nich zastavilo prepúšťanie pedagógov, ktoré kopíruje demografický pokles počtu školopovinných detí. "Od roku 1999 odišlo zo školstva 22-tisíc ľudí," tvrdí šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Ján Gašperan.
Odborári by však chceli ísť v znižovaní ďalej -- odvolávajú sa pritom na program vlády. "Chceme znížiť počet žiakov o štyri až šesť osôb na triedu aj na stredných školách," konštatuje Gašperan.
Šetrenie nervov
Zmena by priniesla lepšie pracovné prostredie učiteľom, menší nápor na ich nervy, aj viac času na osobný prístup k nadaným či, naopak, zaostávajúcim žiakom. "Nedá sa pracovať v triede, kde máte takmer 40 žiakov, nehovoriac o tom, že sa zmenilo správanie detí aj autorita učiteľa." Nižšie kvóty na žiakov by podľa neho viedli aj k prílevu žiakov na stredné odborné školy, ktoré v ostatných rokoch zaznamenali veľký pokles záujmu. Celkový počet záujemcov o stredné školy je totiž menší ako počet miest, ktoré školy ponúkajú. Väčšina deviatakov smeruje na gymnáziá, o stredné odborné školy a učilištia nie je veľký záujem.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 12:53