StoryEditor

Na čo by ste nemali zabudnúť, ak chcete pracovať v cudzine

23.08.2006, 00:00
Autor:
Ján KlčJán Klč

Znalosť cudzieho jazyka je významným predpokladom na prácu v inom členskom štáte únie. Cudzí jazyk budete potrebovať pri komunikácii so zamestnávateľom, s kolegami, pri vybavovaní a na rôznych úradoch. Ak nie ste si istý svojimi jazykovými schopnosťami, začnite v dostatočnom predstihu navštevovať jazykový kurz. Vaša šanca na pracovné uplatnenie závisí aj od dopytu po pracovnej sile a určitej kvalifikácii na tamojšom pracovnom trhu. Najjednoduchším ukazovateľom tohto dopytu sú ponuky voľných pracovných síl. Prehľad o voľných pracovných silách majú EURES poradcovia. Celoeurópsku databázu voľných pracovných síl nájdete na európskom portáli EURES www.europa.eu.
Nezáleží na tom, do akej krajiny sa chystáte odísť, vždy si však musíte pred odchodom vybaviť viacero dôležitých vecí.
Aké dokumenty si musíte zobrať so sebou:
-- cestovný pas
-- občiansky preukaz
-- rodný list
-- preukaz zdravotného poistenia
-- doklady o vzdelaní
-- doklady o ďalšej kvalifikácii (jazykové skúšky, dokumenty o odbornej spôsobilosti)
-- vodičský preukaz
-- bankové informácie
Pracovné povolenie
Ak chcete pracovať v niektorom z členských štátov únie, Európskeho hospodárskeho spoločenstva (patrí sem 25 štátov únie, Island, Lichtenštajnsko a Nórsko) alebo vo Švajčiarsku, v prvom rade by ste sa mali zaujímať o podmienky prístupu na trh práce, najmä na to, či budete potrebovať pracovné povolenie, pretože niektoré staré členské štáty naďalej chránia pracovný trh prechodnými opatreniami. Pracovné povolenie budete potrebovať v Belgicku, Dánsku, vo Francúzsku, v Taliansku, Lichtenštajnsku, Luxembursku, v Nemecku, Holandsku, Nórsku, Rakúsku a vo Švajčiarsku. V ostatných krajinách nepotrebujete pracovné povolenie. Vo Veľkej Británii sa musíte najneskôr mesiac po nástupe do práce registrovať do programu Worker Registration Scheme.
Povolenie na pobyt
Na občanov únie sa vzťahuje právo voľného pobytu (Zmluva o založení Európskeho spoločenstva), a preto na vstup do štátu nepotrebujete vstupné vízum alebo povolenie na pobyt. Ak sa v krajine únie nechcete zdržiavať dlhšie ako tri mesiace, potrebujete iba pas alebo občiansky preukaz vydaný po roku 1993. Krajina má však právo od vás žiadať ohlásenie vášho pobytu na príslušných úradoch (väčšinou ide o oddelenie cudzineckej polície). Ak sa ubytujete v hoteli, ten vás automaticky prihlási. Ak v krajine zostanete dlhšie ako tri mesiace, ale menej ako rok, môžete požiadať o povolenie na pobyt na toto obdobie. V ostatných prípadoch môžete požiadať o povolenie na pobyt pre občana EÚ. Príslušné úrady od vás môžu vyžadovať potvrdenie o zamestnaní, štúdiu o tom, či máte dostatok finančných zdrojov a zdravotné poistenie. Povolenie vám vydajú úrady regionálne správne úrady alebo polícia.
Zdravotné a sociálne poistenie
Pracovník podlieha vo väčšine prípadov právnym predpisom o zdravotnom a sociálnom poistení iba jedného štátu. To znamená, že platí odvody do systému len v jednom štáte a podľa predpisov tohto štátu má tiež nárok čerpať dávky a zdravotnú starostlivosť. Podľa všeobecného pravidla podlieha pracovník právnym predpisom štátu, v ktorom je zamestnaný. Existujú však výnimky (pendleri, vyslaní pracovníci, osoby zamestnané v jednom štáte a podnikajúce v druhom), kde toto pravidlo neplatí. Pred odchodom do zahraničia sa kontaktujte so svojou zdravotnou poisťovňou a Sociálnou poisťovňou. Inštitúcie sociálneho a zdravotného poistenia v štátoch únie medzi sebou komunikujú prostredníctvom E-formulárov. Všetky tieto formuláre sú spracované v zrkadlovej podobe podľa dohodnutého vzoru a vo všetkých jazykoch únie. Pre potreby úradu práce je dôležité, aby ste si pred návratom na Slovensko dali potvrdiť formulár E 301, ktorý potvrdzuje odpracovaný čas a lehotu poistenia v inom členskom štáte a slúži na započítanie tohto pracovného pomeru na vznik nároku na podporu v nezamestnanosti. V niektorých krajinách to vybavujú úrady práce, vydanie formulára E 301 však môže trvať aj niekoľko týždňov, pričom o jeho vydanie môžete požiadať aj po návrate na Slovensko.
Ak pracujete v niektorej krajine dlhšie než rok, máte nárok na čerpanie pomernej sumy starobného dôchodku zo systému tohto štátu. Na priznanie tohto nároku musíte vyplniť formulár E 207, v ktorom musíte uviesť obdobie a zamestnávateľa v inom členskom štáte. Sociálna poisťovňa však toto rieši až pred dovŕšením vášho dôchodkového veku. Preto je potrebné, aby ste si odkladali všetky doklady, ktoré dokladajú vašu prácu v zahraničí (zápočtové listy, pracovné zmluvy, výplatné pásky...).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 05:43