11.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Súčasťou prijímacích skúšok do dievčenskej školy na juhu Japonska je aj preverenie schopnosti používať paličky. Podľa nových požiadaviek musia uchádzačky o štúdium na strednej dievčenskej škole Hisatagakuen Sasebo vedieť premiestniť paličkami guľôčky a koráliky z jedného taniera na druhý. Toto rozhodnutie prišlo ako reakcia na čoraz vyššiu neznalosť používania paličiek medzi japonskou mládežou. Jedenie paličkami je súčasťou tradičného japonského stolovania. Mladí ľudia čoraz častejšie uprednostňujú rýchle občerstvenie namiesto rýb, ryže a polievky miso. Medzi podmienkami prijatia na školu Hisatagakuen, založenú v roku 1902, je aj aranžovanie kvetov a znalosť obradu podávania čaju.

Britský fyzik Stephen Hawking plánuje let do vesmíru. Vedec, ktorý 8. januára oslávil 65. narodeniny, má tento rok v pláne let v nulovej gravitácii a do vesmíru sa chystá v roku 2009. Hawkingov výlet na orbitu závisí od pokroku vesmírneho programu Virgin Galactic britského finančníka a mecenáša Sira Richarda Bransona. Ten by mal za relatívne nízke náklady už na budúci rok dopravovať turistov na orbitu Zeme.

Až štyri roky vydržal istý Iránec v manželstve so ženou, o ktorej sa až po svadbe dozvedel, že bola v minulosti mužom. Muž, v súdnych dokumentoch uvedený iba ako Farhad, sa celý ten čas neúspešne snažil vyrovnať s faktom, že jeho žena Mina je vlastne transsexuál. Iránske zákony povoľujú transsexuálom operácie na zmenu pohlavia, ako aj legálnu zmenu identity, spoločnosť je však k osobám s nejasnou sexualitou veľmi nepriateľská.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 13:58