StoryEditor

Poľsko sa do eurozóny neponáhľa

07.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Poľsko by sa podľa ministra financií Jaceka Rostowského s prijímaním eura nemalo ponáhľať a musí najskôr zaistiť, aby bola ekonomika krajiny na tento krok dobre pripravená. Rostowski za veľký problém pri prijímaní eura označil nutnosť stráviť dva roky v pásme obmedzeného kolísania výmenného kurzu ERM II. "Toto obdobie by mohlo byť pre ekonomiku veľmi nebezpečné. Musíme sa veľmi dobre pripraviť a svetová ekonomika musí byť tiež stabilná," povedal Rostowski v rozhovore pre americký týždenník Newsweek.
Predchádzajúca poľská konzervatívna vláda odsunula prijatie eura zo zoznamu svojich priorít. Maastrichtské kritériá na vstup do eurozóny v čele s rozpočtovým deficitom sa však snažila plniť.
Rostowski nekonkretizoval, kedy presne by Poľsko mohlo vymeniť zlotý za euro. Povedal však, že by to malo byť pred rokom 2016.
Ešte menej, ako Poľsko, sa do eurozóny ponáhľa Česká republika. Guvernér Českej národnej banky Zdeněk Tůma v rozhovore pre týždenník Ekonom povedal, že Česká republika by mohla prijať euro v roku 2019. Ekonomika by sa podľa neho dovtedy dokázala vyrovnať so všetkými problémami a ťažiť z toho, čo zavedenie jednotnej európskej meny prinesie. Navyše by sa využilo to, že v roku 2019 bude mať česká mena sto rokov od zavedenia.
Konvergenčný program Českej republiky z marca 2007 počíta so vstupom do eurozóny v roku 2012. Český premiér Mirek Topolánek v tom čase povedal, že prijatie eura v Českej republike sa do roku 2012 nedá stihnúť.
Do eurozóny v najbližšom čase mieri Slovensko, ktoré sa snaží dodržať termín na prijatie spoločnej európskej meny na začiatku roka 2009. Prvou z desiatich krajín, ktoré sa stali členmi Európskej únie v roku 2004, ktorá prijala euro, bolo Slovinsko. Na začiatku tohto roka sa spoločná európska mena začala používať na Malte a Cypre.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 20:23