StoryEditor

Staré kolkové známky prestávajú platiť

18.12.2007, 23:00

Kolkové známky vydané podľa doterajšieho predpisu strácajú platnosť 1. januára 2008. Možno ich použiť najneskôr 31. decembra. Za podanie s platnou kolkovou známkou sa považujú aj podania, na ktorých je odtlačok poštovej pečiatky s dátumom 31. decembra 2007.
Nové kolkové známky
Ako vyzerajú nové kolkové známky, informuje internetový portál verejnej správy. Kolkové známky sa tlačia na krémovožltom papieri s viacstupňovým vodoznakom tvoriacim motív nekonečného radu tmavších a svetlejších oblúčikov s jedným druhom ochranného červeného vlákna. Kolkové známky sú dvojdielne; obidva diely delí čiarová perforácia. Výška obrazcov vrchnej tlače je na hornom diele 26 mm, na spodnom diele 12,5 mm a šírka obrazcov je 23 mm.
Obrázok vrchnej tlače horného dielu kolkovej známky má v strede vyobrazený štátny znak Slovenskej republiky a nad ním v strede horného okraja je svetlý obdĺžnik s číslicou označujúcou hodnotu kolkovej známky. Pod štátnym znakom Slovenskej republiky je tmavý dvojriadkový nápis KOLKOVÁ ZNÁMKA. Pozdĺž ľavej zvislej strany horného dielu je vodorovne šrafovaná plocha so svetlým nápisom SLOVENSKÁ a pozdĺž pravej zvislej strany horného dielu je vodorovne šrafovaná plocha so svetlým nápisom REPUBLIKA. V priestore medzi zvislými vodorovne šrafovanými pásmi je okrem priestoru vyplneného štátnym znakom Slovenskej republiky gilošová podtlač vo farbe kolku.
Obrázok vrchnej tlače spodného dielu kolkovej známky má v hornej časti svetlý obdĺžnik s číslicou hodnoty kolkovej známky. Pod obdĺžnikom je dvojriadkový nápis Slovenská republika. Po ľavej zvislej strane obdĺžnika je vodorovne šrafovaná plocha so svetlým nápisom KOLKOVÁ a po pravej zvislej strane obdĺžnika vodorovne šrafovaná plocha so svetlým nápisom ZNÁMKA. V priestore medzi zvislými vodorovne šrafovanými pásmi je okrem plochy obdĺžnika gilošová podtlač vo farbe kolku. Po celej ploche horného aj dolného dielu kolkovej známky je použitá podtlač zložená z viacnásobného vyobrazenia štátneho znaku Slovenskej republiky svetlosivej farby.
Ihličková perforácia okolo celej kolkovej známky je v hornej tretine kolkovej známky prerušená grafickým prvkom v tvare káro. V hornej časti kolkovej známky vľavo od hodnoty kolkovej známky je umiestnený perforačný ochranný prvok v tvare sedemcípej hviezdičky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 13:37