StoryEditor

Ropa klesla pod 90 dolárov za barel

02.12.2007, 23:00

Ropa klesla v piatok prvýkrát za posledný mesiac pod úroveň 90 dolárov za barel (159 litrov). Zapríčinilo to hlavne rýchle opravenie ropovodu z Kanady do USA, ktorý vybuchol deň predtým. Táto explózia sa vo štvrtok postarala o paniku na trhu s ropou, keď sa obchodníci obávali prerušenia dodávok do USA. Už počas dňa však prichádzali správy, že poškodenie nemusí byť výrazné a to sa potvrdilo aj v piatok, keď dorazili informácie o obnovení dodávok. Na trhu sa to prejavilo novou vlnou výpredajov, ktoré stlačili cenu výrazne nadol. Takisto pretrvávajú obavy z možného ďalšieho spomaľovanie americkej ekonomiky, ktoré analytici očakávajú v ďalších mesiacoch. To by znamenalo aj nižší dopyt po čiernom zlate.
Znovu sa nedarilo zlatu, keď mu neprospel ani jeden z externých faktorov. Prudký pokles ceny ropy znamená aj nižšie ceny energií a znižujúcu sa hrozbu inflácie. Zlato je vnímané práve ako prostriedok na zabezpečenie sa proti rastúcej cenovej hladine. Okrem toho sa posilnil aj americký dolár, čo pri negatívnej korelácii so zlatom znamená aj tlak na pokles ceny žltého kovu.
Výrazný nárast predviedlo kakao. Jeho cena stúpla po tom, ako Medzinárodná organizácia pre kakao informovala o zvýšení tohtoročného deficitu kakaa vo svete o viac ako 80-tisíc ton. To sa, samozrejme, prejaví aj v poklese celosvetových zásob tejto pochúťky, čo motivuje obchodníkov k nákupom. Výsledkom bol denný nárast ceny o 0,6 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 18:19