StoryEditor

Máte záujem o konsolidáciu úveru? Na toto nezabudnite

21.09.2014, 00:00
Autor:
macmac
Ak chcete zlúčiť úvery, nesmiete meškať so splátkami.

Viacero úverov s nevýhodnými splátkami sa dá zlúčiť do jedného s lepšou splátkou. Po takejto možnosti siaha čoraz viac záujemcov, ktorí okrem nižšieho úroku získajú aj lepší prehľad vo svojich financiách. Banky konsolidáciu úverov ponúkajú bežne, majú však podmienky.

Nesmiete meškať so splátkami

Banka si musí byť v prvom rade istá, že zlúčenie neponúka neplatičovi. „Podmienkou poskytnutia úveru je, aby klient nebol v omeškaní so splátkami úverov, ktoré chce zlúčiť. Teda refinancovanie je potrebné riešiť skôr, ako dlžník prestane splácať a stane sa z neho neplatič,“ hovorí pre HN Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. V prípade, že klient konsoliduje dlh na kreditnej karte či na povolenom prečerpaní, ktorý predtým nedokázal znížiť, mal by sa podľa nej radšej zamyslieť, či by nebolo vhodné kreditnú kartu či kontokorent po ich vyplatení zrušiť. Je to najmä preto, aby ho „nelákali“ na ďalšie zadlžovanie sa a aby sa potom nezamotal do úverovej slučky, keď bude splácať úvery ďalšími úvermi.

Dajte si pozor na dobu splatnosti

Jedným z najdôležitejších momentov pri konsolidácii je nastavenie doby splatnosti nového úveru. „Tá by mala byť primeraná finančným možnostiam dlžníka. Ide hlavne o to nenastaviť si ju zbytočne dlhú – dlhá doba splatnosti znamená síce menšiu mesačnú splátku, ale v konečnom dôsledku vyššiu sumu zaplatených úrokov,“ hovorí ďalej Walterová. Splatnosť by mala byť nastavená tak, aby klient na jednej strane úver dokázal splácať a na druhej strane aby úrokové náklady boli  čo najmenšie. Ak klientovi v priebehu splácania stúpnu príjmy a bude vedieť splácať viac, nie je problém si splatnosť ešte skrátiť. Príjemným výsledkom bude zníženie celkovej ceny úveru.

Pred bankou nič nezatajujte

Banky sú pri preverovaní klientov, ktorí žiadajú o úver, opatrné. Ľudia, ktorí sa rozhodnú požiadať banku o pôžičku, by preto nemali prikrášľovať svoju finančnú situáciu napríklad zamlčaním faktu, že už čerpajú úver od nebankovej spoločnosti. Nemusí sa im to vyplatiť, banky sa totiž všetky informácie o bonite klientov dozvedia z úverového registra. Žiadatelia o úver by si tak v prvom rade mali dať pozor na svoje podlžnosti z minulosti, ktoré sú veľkou prekážkou.

01 - Modified: 2006-10-19 06:20:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí lekárnici odmietajú obvinenia z nedostatku vakcín proti chrípke
01 - Modified: 2024-04-29 04:39:49 - Feat.: - Title: Varovanie pre slovenskú vládu: držme sa našich pravidiel, nie európskych. Inak si to odskáčeme na dôchodkoch 02 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 04 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 05 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 15:25