StoryEditor

Ako si úspešne vyžiadať vyšší plat

27.02.2015, 14:00
Prišiel čas na zvýšenie platu? Poradíme vám ako si ho správne vypýtať.

Ak sa každý mesiac pozeráte na výplatnú pásku so smútkom, tak svoju robotu nerobíte poriadne alebo nastal čas na zmenu. Buď si vypýtate zvýšenie alebo pouvažujte o zmene zamestnávateľa. Ak meniť nechcete, tak sa inšpirujte našimi radami a odporúčaniami ako si vypýtať vyšší plat.

Máte naozaj nárok na vyššiu mzdu?

Odpovedzte si pred žiadaním najprv na túto otázku. Plníte si úlohy poriadne a načas? Ste pre firmu prínosom? Nie vždy stačí totiž chodiť do práce.

Musíte presvedčiť argumentmi

Pred požiadaním šéfa si dobre premyslite, prečo práve vy by ste mali dostať pridané. Reči typu, že nestíhate platiť hypotéku alebo ste neboli roky na poriadnej dovolenke často neobstoja. Podľa psychológov najviac zaberie, ak šéfovi najprv vysvetlíte, prečo ste pre firmu dôležitý, podporíte to vašimi výsledkami v práci a doplníte tým, čím budete užitočný pre firmu aj naďalej.

Vašu dôležitosť vo firme môžete podporiť nie len dobrými hospodárskymi výsledkami, ale aj odozvou klientov.

Niečo za niečo

Pamätajte, že zamestnávateľa zaujíma, čo za zvýšenie platu dostane. Je to obojstranná dohoda.

Kedy a ako osloviť šéfa?

Ak je váš vzťah so šéfom formálny, žiadajte o zvýšenie mzdy písomne a s podrobne vypracovanými odôvodneniami. Ak ste v priateľskom vzťahu, buďte najmä úprimný.

Všeobecne platí, že zmena zamestnanca je pre nadriadeného často drahá komplikácia. Preto je lepšie pridať skúsenému pracantovi ako zaúčať nováčika.

Nepreháňajte to

Pozor na veľké oči! Obvyklé zvýšenie platu sa pohybuje okolo 10 %. Zvýšenie o 30 % je vo väčšine prípadov nereálne.Chybou je taktiež, ak sa správate ako trhovník, ktorý pýta nereálnu sumu v nádeji, že sa diskusiou dopracuje k požadovanej výške platu.

Nevydierajte

Používať odchod ku konkurencii ako páku na zamestnávateľa vám možno dnes pomôže k vyššiemu platu, ale u šéfa zostanete navždy zapísaný ako ten, kto ho vydieral a komu záleží najmä na peniazoch. Navyše by sa vám mohlo stať, že vám odporučia skutočne firmu opustiť.

Vychytajte náladu

Po teplom obede bude šéf dobre naladený a rozhodne prístupnejší vašej žiadosti.
Neodporúčame žiadať o zvýšenie v dobe, kedy má spoločnosť finančné problémy či sa priamo nachádza v kríze. Naopak, podaril sa uskutočniť dobrý obchod, tak nastal váš čas.

Nie ste ohovárač

Za žiadnych okolností neohovárajte kolegov a ani sa neodvolávajte na to, že robia menej ako vy za viac peňazí. Takýmto správaním zhodíte len seba.

 

01 - Modified: 2007-03-23 13:39:00 - Feat.: 0 - Title: Nová technológia pre zisťovanie obezity
01 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 02 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 03 - Modified: 2024-01-29 08:04:25 - Feat.: - Title: Koľko zarobil Zelenskyj v priebehu vojny? V rámci boja proti korupcii zverejnil svoje príjmy za posledné roky 04 - Modified: 2024-01-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Herca z Pirátov z Karibiku si splietli so Spidermanom. Hollanderovi poslali šek so sedemcifernou sumou 05 - Modified: 2023-10-11 08:51:04 - Feat.: - Title: Elitný bek bez hviezdneho platu. Černák odvádza skvelú prácu, všimne si to však len málokto, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 14:32