StoryEditor

Svetová banka odporúča SR reformné kroky

10.11.2002, 23:00
Autor:
SITASITA

Fiškálny deficit a deficit na bežnom účte platobnej bilancie Slovenska sú napriek nedávno zaznamenanému určitému poklesu na príliš vysokých úrovniach, pričom v roku 2002 by mali dosiahnuť približne 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Uvádza sa to v prehľade Svetovej banky (SB) o rozvojovej politike SR. Keďže prebytok na kapitálovom účte SR by mal v tomto roku dosiahnuť 20 % HDP, pre Slovensko nebude podľa SB zvlášť zložité finančne pokryť tieto deficity.
"Priaznivá situácia však nebude trvať stále," varovala SB. Kým doteraz sa v rámci ekonomickej politiky venovala značná pozornosť stimulácii investícií, budúci rast ekonomiky bude závisieť aj od zvyšovania miery zamestnanosti, ktorá je jednou z najnižších spomedzi krajín strednej a východnej Európy (SVE) a dosahuje 50 % populácie v produktívnom veku.
Nasledujúce obdobie, ktoré Slovensko delí od vstupu do Európskej únie (EÚ), ponúka podľa SB krajine príležitosť riešiť mnohé ekonomické problémy. SB odporúča slovenskej vláde obmedziť dotácie pre podniky a iné garančné platby, ktoré sú na úrovni 6 % HDP jedny z najvyšších v SVE. Vláda SR by taktiež mala presmerovať existujúce programy výdavkov namiesto ich rozširovania, aby splnila kritériá pre financovanie zo štrukturálnych fondov. Podľa SB by sa mal zvýšiť dôchodkový vek na 65 rokov pre všetkých s cieľom vyhnúť sa obrovským rozpočtovým deficitom a zabezpečiť stabilitu dôchodkového systému. SB tiež odporúča Slovensku oddialiť redukciu príjmov naplánovanú na základe predvstupového ekonomického programu. Ďalším odporúčaním je presunutie daňového bremena z miezd na iné daňové bázy, ako aj uskutočnenie plánovaného zvýšenia taríf za spotrebu elektrickej energie a plynu v skoršom časovom termíne, ako sa pôvodne uvažovalo. Podľa SB by Slovensko malo využiť privatizačné príjmy zo zahraničia na splácanie zahraničných dlhov namiesto domácich, aby sa vyhlo ďalšej stimulácii domáceho dopytu. SR by tiež mala začať privatizovať sektor výroby energie, ako aj pozemky bez vlastníka. Podľa Svetovej banky je pre SR dôležité aj riešenie problému neflexibility v rámci trhu práce, prípadne opätovná revízia Zákonníka práce. SB odporúča aj odstrániť vnútornú obchodnú hranicu v rámci česko-slovenskej colnej únie pred vstupom ČR a SR do EÚ.
Okrem uvedených bodov zverejnila SB aj odporúčania v oblasti sociálneho zabezpečenia, zdravotníctva a školstva, zamerané na zefektívnenie týchto systémov. Na dosiahnutie úspechu pri realizácii odporúčanej stratégie je podľa SB dôležité uskutočniť reformy systému, ktorého úlohou je implementácia a kontrola reformných opatrení. V tejto súvislosti apeluje SB aj na rozsiahle reformy v súdnictve.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 01:42