Richard SulíkTASR
StoryEditor

Richard Sulík: VÚC voľby: Pozri, kto to zaplatí

16.10.2017, 00:00
Apelujem na voličov, aby sa okrem programu a pekných tvárí na bilbordoch zaujímali aj o zdroje peňazí na kampaň.

Kľúčovým problémom Slovenska sú oligarchovia, bohatí investori v pozadí politikov a politických strán. Začalo sa to už veľmi dávno Robertom Ficom, ktorý podľa audionahrávky zháňal vlastnou hlavou 70 miliónov na rozbeh strany Smer.

V minulých voľbách to bola Sieť na čele s Radoslavom Procházkom, Miroslavom Beblavým a Andrejom Hrnčiarom, ktorá míňala milióny, ktoré si požičala. Ručenie za úver boli akože nejaké pozemky niekde na lazoch, ktoré mali len zlomok hodnoty úveru. Všetci to vedeli, nikto sa nedištancoval a výsledok bol, že prvé, čo strana Sieť spravila, bola obrovská zrada na voličoch. Lebo oligarchovia nakázali, a preto tu máme Fica ďalšie štyri roky.


Dnes je situácia podobná vo VÚC voľbách. Transparentný účet Pavla Freša vykazuje mínus tri eurá, pri príjmoch päť a výdavkoch osem, čiže nič. Druhý kandidát, Rudolf Kusý, síce transparentný účet používa, no zdroj jeho financovania je vrcholne nedôveryhodný. Že vraj založil byt, zdedil po babke, dala mu tetka... presne rovnako nedôveryhodné ako u Procházku, Beblavého a Hrnčiara.


Chápem, že ak je majetok Andreja Kisku desať miliónov, tak dá milión na prezidentskú kampaň s neistým výsledkom. Ale neverím, že Kusý dá celý svoj majetok a ešte sa aj zadlží, aby si zaplatil kampaň vo výške 220-tisíc (oficiálne priznaných) až 300-tisíc (odhad) eur a ak sa aj županom stane, zarobí za päť rokov zhruba 180-tisíc. A zároveň dlhuje firma, kde je ten istý Rudolf Kusý spoločníkom, štátu takmer sedemtisíc eur. Toto môže rozprávať starej mame.


Pravdepodobnejšie je, že zas budú voliči otravovaní obstarávaniami bez verejnej súťaže, predraženými nákupmi a podobne. Kusý preto nie je nezávislý kandidát, ale je už dnes závislý od tých, ktorí mu kampaň financujú. Nakoniec, sám Kusý, namiesto toho, aby vecne vyvrátil uvedené pochybnosti, začal vyťahovať Kočnera. Áno, stretával som sa s týmto pánom, naposledy v decembri 2010, no financovanie kampane pána Kusého nie je za mak dôveryhodnejšie. Naopak, podozrenia skôr potvrdil.


Za SaS môžem povedať, že naše financovanie je čisté, to potvrdzuje aj osem auditov bez výhrad. Naši kandidáti dostali rozpočty, z ktorých si financujú kampaň. I keď aj tu dochádza k nerovnému prístupu, lebo strana smie dokopy na všetkých kandidátov minúť 500-tisíc eur a akože nezávislý kandidát smie minúť 500-tisíc len na seba. Ale budiš, s tým budem vedieť žiť, ak aspoň budú voliči vedieť, kto komu financuje kampaň.


Preto apelujem na voličov, aby sa okrem programu a pekných tvárí na bilbordoch zaujímali aj o zdroje peňazí na kampaň. Inak môžu byť prekvapení, že zase raz tu vládnu oligarchovia.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
24. apríl 2024 13:04