Samotné mrazenie nepredstavuje veľký problém, problém je po rozmrazení. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Prebuďte ma o sto rokov. Dočkáme sa doby, kedy sa bude dať zmraziť a opäť bezpečne rozmraziť človek?

30.01.2024, 00:00
  • Robia si z toho srandu Woody Allen aj Cimrman. Čo sa zatiaľ dá len v sci-fi filmoch, môže byť však do budúcnosti realitou.
  • Vedci prenikajú do tajov procedúr, ktorými je možné bunky, orgány i celé organizmy zmraziť, skladovať po neobmedzene dlhú dobu a následne ich rozmrazením opäť prebudiť k životu.
  • Ide to zatiaľ pomaly. Ale ide to, píše portál Lidovky.cz.

Vo filme Večne mladý z roku 1992 sa skúšobný pilot Daniel McCormick v podaní Mela Gibsona bez väčších problémov prebúdza z polstoročia dlhého zmrazenia. Ani s odstupom tridsiatich rokov však nie je také uloženie človeka „k ľadu“ nič viac než číra fikcia.

A rovnako sme na tom aj s víziou posádok kozmických lodí cestujúcich vesmírom v podchladenom stave podľa vzoru astronautov z Kubrickovej filmovej klasiky 2001: Vesmírna odysea z roku 1968.

image

Raz ich snáď nejako oživíme. V Arizone na to čaká viac ako 200 zmrazených tiel

Problém po rozmrazení

Samotné mrazenie nepredstavuje veľký problém, problém je po rozmrazení. Zraziť teplotu živých buniek, tkanív, orgánov, či dokonca celých organizmov hlboko pod bod mrazu tak, aby to prežili bez ťažkého a nezvratného poškodenia, sa nedarí. Obvykle platí, že čím väčší objekt sa mrazí, tým sú škody napáchané nízkymi teplotami závažnejšie.

Mraziť mikroskopické objekty, ako sú spermie, vajíčka alebo embryá zvierat či ľudí, sa darí bez problémov. Špeciálnymi postupmi označovanými ako kryokonzervácia je možné bunky ochladiť na teplotu tekutého dusíka, teda na −196 °C, kde ich možno držať v nezmenenom stave ľubovoľne dlhú dobu.

Je to bežná prax aj v humánnej medicíne pri liečbe neplodnosti umelým oplodnením. Na klinikách sa každoročne pacientkám prenášajú desaťtisíce embryí vzniknutých oplodnením „v skúmavke“ a následne uchovávaných po nejakú dobu v tekutom dusíku.

Zárodky staré pár dní je možné v mrazenom stave skladovať po prakticky neobmedzenú dobu bez toho, aby sa to prejavilo na ich kvalite. V USA sa narodili zdravé deti z embryí, ktorá strávili v mrazenom stave plných tridsať rokov.

Ale už kryokonzervácia obličky tak, aby ju mohli chirurgovia v prípade potreby rozmraziť a použiť na transplantáciu, zostáva orieškom.

Problémy, s ktorými sa súčasné technológie zmrazovania stretávajú, celkom okázalo ignorujú vyznávači kryoniky, kontroverzné...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-13 09:06:11 - Feat.: 0 - Title: Raz ich snáď nejako oživíme. V Arizone na to čaká viac ako 200 zmrazených tiel
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 14:09