Je náhradníkom za Andreja Medveckého, ktorý sa vzdal mandátu. Súdia ho totiž za rasistický útok na Dominikánca v Námestove. Novodosadený 22-ročný Mazurek sa stane najmladším parlamentným poslancom. Pravidelne sa zúčastňuje na straníckych akciách proti Rómom a imigrantom. Na sociálnej sieti Facebook, ktorý si však v piatok skryl, prezentoval rasistické názory, popieral holokaust či obhajoval Hitlera. Vlani v lete v deň pochodu proti imigrantom vulgárne nadával moslimským ženám a deťom, do ktorých hádzal dlažobné kocky. Bil sa do pŕs a vykrikoval: „Dvesto rokov ste nás okupovali tureckou armádou a viac už nebudete! Dokým dýcham, tak už nebudete!“ Mazurek pracuje ako predavač v e-shope.
StoryEditor

Posun v obvinení Mazureka. Vyšetrovateľ spracoval návrh na obžalobu

15.08.2017, 16:19
Autor:
TASRTASRchocho
Návrh na podanie obžaloby vyšetrovateľ spracoval 14. augusta 2017.

Problém obvineného poslanca Milana Mazureka z ĽSNS nabral nový rozmer. Vyšetrovateľ spracoval návrh na podanie žaloby, informuje RTVS.

Prokurátor si musí naštudovať spis

Návrh na podanie obžaloby vyšetrovateľ spracoval 14. augusta 2017, RTVS informáciu potvrdilo Prezídium policajného zboru SR. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zatiaľ v Mazurekovom prípade obžalobu nepodal. V prípade však už polícia ukončila vyšetrovanie. TASR informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

„Spisový materiál spolu s návrhom na podanie obžaloby bol dnes doručený na Úrad špeciálnej prokuratúry,“ potvrdila Tökölyová pre TASR.

Obžaloba však v prípade podaná nebola. Podľa zákona prokurátor po naštudovaní spisu môže napríklad vec vrátiť vyšetrovateľovi na doplnenie vyšetrovania, podať obžalobu, alebo rozhodnúť iným spôsobom.

Čo sa týka jeho straníckeho kolegu Stanislava Mizíka, v jeho prípade ešte stále prebiehajú procesné úkony v prípravnom konaní.

Známy bol už skôr, ako sa stal poslancom

Polícia Mazureka obvinila z extrémizmu ešte v apríli tohto roka. Konkrétne Mazureka obvinili z apartheidu (politika rasovej odlúčenosti) a diskriminácie skupiny osôb, za čo mu hrozí 8 až 15 rokov za mrežami.

Trestného činu sa mal dopustiť počas vystúpenia v žilinskom súkromnom rádiu Frontinus v októbri 2016. V diskusii mal Mazurek vysloviť viaceré výroky na adresu Rómov, imigrantov, Arabov i islamu. Za reláciu bolo pokutou 15-tisíc eur potrestané aj rádio.

Mazurek sa zviditeľnil už pred vstupom na parlamentnú pôdu. Pripisujú mu facebookový status, ktorý znie: „História je úplne prekrútená víťazmi a Chazarmi. Neobhajujem žiadny režim, ale o Tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá.“

Okrem toho je Mazurek známy aj z videa, na ktorom je zachytený, ako počas protestu proti islamizácii v Bratislave pred Hlavnou stanicou oduševnene a vulgárne kričí na arabskú rodinu s malými deťmi.

Vystúpenie Mazureka sa začína v čase 13:50:

01 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 02 - Modified: 2024-05-01 07:16:55 - Feat.: - Title: Prípravu reorganizácie Policajného zboru má riadiť nový viceprezident 03 - Modified: 2024-04-30 13:14:44 - Feat.: - Title: V Londýne útočil muž s mečom. Zabil trinásťročného chlapca, napadol aj policajtov 04 - Modified: 2024-04-30 09:12:27 - Feat.: - Title: Na Orave urobili historicky najväčší záchyt falzifikátov elektronických cigariet 05 - Modified: 2024-04-30 04:55:33 - Feat.: - Title: Pri zatýkaní hľadaného muža v USA zahynuli traja policajti, ďalší je v kritickom stave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 02:26