StoryEditor

Zločin vládne v Bratislave, najbezpečnejšia je Rožňava

Nachádzate sa práve v druhom bratislavskom okrese? Nikde inde vám viac nehrozí, že sa stanete obeťou kriminality. Vlani tu zločinci každý deň spáchali 17 trestných činov - najviac v republike. Krádeže áut, "vlámačky" do bytov, ekonomická kriminalita, prevažne podvody.

Nachádzate sa práve v druhom bratislavskom okrese? Nikde inde vám viac nehrozí, že sa stanete obeťou kriminality. Vlani tu zločinci každý deň spáchali 17 trestných činov - najviac v republike. Krádeže áut, "vlámačky" do bytov, ekonomická kriminalita, prevažne podvody. To sú zločiny, v ktorých okres Bratislava II jednoznačne dominuje Slovensku.

Problém s cezpoľnými
"Rozsiahla trestná činnosť vyplýva z veľkosti okresu," povedal pre HN okresný policajný riaditeľ Csaba Farago. Pripomenul, že k mestským častiam Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice pribudol v rámci reorganizácie pod tento policajný okres aj mimobratislavský Senec. Ten má podľa neho bohatú kriminálnu minulosť. Úspech autičkárov pripisuje rastúcemu počtu nákupných centier v okolí bratislavského letiska, pri ktorých parkuje čoraz viac áut. V slovenskom centre kriminality majú aj ďalší problém - "cezpoľných" zločincov. "Páchať trestnú činnosť nám sem chodia aj ľudia z okolia," dodáva šéf okresnej polície. Kritickú situáciu si uvedomuje aj miestna samospráva. Starosta Ružinova Pavol Kubovič vidí riešenie v zintenzívnení práce polície a prevencie. "Sme pripravení to podporiť."

Recidivisti za mrežami
Rožňava - práve z tohto juhovýchodného okresu robia policajné štatistiky najbezpečnejšie miesto na Slovensku. Vlani sa tu denne stali v priemere iba tri trestné činy. Vysvetlenie? Polícii sa podarilo "odstaviť" recidivistov. "V roku 2004 bolo viac páchateľov stíhaných väzobne. To sa odzrkadlilo v zníženej kriminalite v roku 2005, keďže trestné činy majetkového charakteru páchajú spravidla tí istí páchatelia," vysvetľuje hovorkyňa krajskej košickej polície Jana Demjanovičová. Rožňavskí policajti sa navyše v minulom roku zamerali na monitorovanie lokalít, kde sa v minulosti najčastejšie páchala kriminalita.

Mapa kriminality
Ekonomická kriminalita prekvitá v Bratislave. Korupcia bujnie v Trenčíne. Vraždám sa "darí" vo Zvolene. Najviac násilia hrozí v Košiciach. Zhruba takto vyzerá slovenská mapa kriminality. Vytvorili ju čísla z aktuálnej štatistiky kriminality za minulý rok.

Prichytení pri čine
Hlavné mesto nie je len centrom biznisu, ale aj ekonomickej trestnej činnosti. Podvodníci sú úspešní najmä v druhom bratislavskom okrese. Rovnako to hodnotí aj polícia. "V Bratislave dochádza v najväčšej miere k zásahom zločineckých skupín do legálnej ekonomiky. Ide o snahy o podplácanie a manipulovanie štátnych zamestnancov. Dokážu ovplyvniť aj chod podnikateľského sektora," zdôrazňuje pre HN policajný viceprezident Jaroslav Spišiak. Páchatelia sa vlani zamerali prevažne na lízingové podvody so spotrebným tovarom, podvody na kapitálovom trhu, ale aj pri predaji nehnuteľností. "Došlo k nárastu úverových podvodov v bankách," dodáva Alena Toševová z Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. V troch prípadoch sa minulý rok policajtom podarilo úverových podvodníkov chytiť dokonca priamo na mieste činu. Rozohrané mali podvody za 13 miliónov korún.

O odvážnom občanovi
Každý šiesty úplatok sa vlani vyplácal v okrese Trenčín. Policajti tu odhalili rekordných 40 prípadov - dvakrát viac ako v ostatných najskorumpovanejších okresoch. "Je to vďaka ochote a odvahe občanov, ktorí sa prihlásili a spolupracovali s Úradom boja proti korupcii," vysvetľuje Jana Pôbišová z ministerstva vnútra. Trenčín sa zviditeľnil najmä prípadom bývalého primára ortopedického oddelenia miestnej nemocnice s poliklinikou. Od 38 pacientov si mal za operácie vypýtať celkovo 1,2 milióna korún. V niektorých okresoch podľa štatistík korupciu nepoznajú. V Liptovskom Mikuláši, Brezne či Rožňave nezaznamenali ani jeden prípad úplatkárstva. "Ide o latentnú trestnú činnosť," pripomína však Pôbišová.

Vraždy a sociálny podtón
Každá desiata vražda sa minulý rok stala v policajnom okrese Zvolen, pod ktorý patrí aj Krupina a Detva. Polícia ich tu riešila až desať. "Viaceré z nich mali sociálny podtón, stali sa v chudobných regiónoch," pripúšťa hovorkyňa krajskej polície v Banskej Bystrici Mária Faltániová. K niektorým vraždám vraj došlo doslova kvôli "pár korunám". V násilných trestných činoch dominuje druhý košický okres, kde sa odohralo aj najviac lúpežných prepadnutí a drobných krádeží. "Vo veľkej miere sa tu vyskytujú sociálne skupiny, ktoré páchajú tzv. hladovú kriminalitu," upozorňuje hovorkyňa košickej polície Jana Demjanovičová. Práve v tomto okrese sídli aj známe rómske sídlisko Lunik IX.

Objasnenosť trestných činov v krajoch
1. Trenčín - z 8584 trestných činov objasnili 59 %
2. Žilina - z 14146 trestných činov objasnili 55,76 %
3. Banská Bystrica - z 14 720 trestných činov objasnili 54,93 %
4. Prešov - z 14 258 trestných činov objasnili 54,2 %
5. Nitra - z 11 519 trestných činov objasnili 52,5 %
6. Trnava - z 11 484 trestných činov objasnili 52,3 %
7. Košice - z 22 377 trestných činov objasnili 43,25 %
8. Bratislava - z 23 523 trestných činov objasnili 31,8 %
Zdrov: PZ SR


Mapa kriminality - najnebezpečnejšie miesta v republike
násilné trestné činy - Košice II (603 trestných činov)
vraždy - Zvolen (10 trestných činov)
lúpeže - Košice II (148 trestných činov)
mravnostné trestné činy - Poprad (89 trestných činov)
znásilnenia - Poprad (19 trestných činov)
majetkové trestné činy - Košice II (3 983 trestných činov)
krádeže vlámaním - Prešov (927 trestných činov)
vlámania do bytov - Bratislava II (163 trestných činov)
krádeže motorových vozidiel - Bratislava II (622 trestných činov)
ekonomické trestné činy - Bratislava II (892 trestných činov)
podvod - Bratislava II (892 trestných činov)
korupcia - Trenčín (40 trestných činov)
Graf: hn, Zdroj: MV SR, 2005

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 22:52