StoryEditor

Korupcia v politike: Polícia čelí lavíne trestných oznámení

29.09.2005, 00:00
Podozreniami z kupovania poslancov sa začne zaoberať polícia aj prokuratúra. K šéfovi poslaneckého klubu ANO Ľubomírovi Lintnerovi a predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi sa pridal aj minister vnútra Vladimír Palko.

Podozreniami z kupovania poslancov sa začne zaoberať polícia aj prokuratúra. K šéfovi poslaneckého klubu ANO Ľubomírovi Lintnerovi a predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi sa pridal aj minister vnútra Vladimír Palko. Všetci traja žiadajú prešetriť údajnú korupciu v NR SR. Podozrenia vyvolal prestup poslancov ĽS-HZDS - Eduarda Kolesára a Karola Džupu - ku koalícii. Zatiaľ je isté len jedno. "Linterovo, Palkovo a ani Mečiarovo podanie doteraz na Generálnej prokuratúre SR ani na Úrade špeciálneho prokurátora neevidujeme," informovala hovorkyňa GP Svetlana Husárová. Prví dvaja si stoja za svojím - trestné oznámenia sme podali. Hovorkyňa ĽS-HZDS Magdaléna Fajtová nevie, či sa už Mečiar na políciu obrátil.
Na bode mrazu
Právnici sú však skeptickí. "Trestný čin korupcie je možné ťažko preskúmať. Závisí to od dôkazov," pripomína tajomník Slovenskej advokátskej komory Andrej Popovec. Právnik Milan Galanda upozorňuje: zistiť obsah stretnutia medzi štyrmi očami je často nemožné. O výsledku vyšetrovania má pochybnosti aj Mečiar. "Propaganda zakryla možnosť nájsť sprostredkovateľov a tých, čo tento prestup zaplatili." Podľa Galandu politici iba takto naháňajú politické body. Ako však zdôraznil, ťažké preukazovanie korupcie a klientelizmu sa dá politicky zneužívať. Inak povedané, podozrievaný prominent verejne podá trestné oznámenie, no vopred ráta so zastavením vyšetrovania. Napriek tomu sa takto očistí v očiach občanov. "V situácii, keď sa verejne hovorí o páchaní trestnej činnosti, minister vnútra takýto podnet musí dať," oponuje predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik.
Pozor na privatizáciu
Podľa Mečiara to boli práve Lintner a Jirko Malchárek, ktorí "obrátili" Kolesára a Džupu. S výpoveďou na polícii nemá Malchárek problém. "Poviem im, že mi je ľúto, že sa musia zaoberať takými nezmyslami." Čo sa teda v NR SR stalo? Malchárek oslovil spomínaných poslancov, pretože si všimol ich údajnú nespokojnosť. "A to mi vnuklo myšlienku osloviť ich."
Nech sa už vyšetrovanie skončí akokoľvek, KDH chce sledovať prípadné privatizačné aktivity Džupu a Kolesára. Prvý z nich mal zvažovať záujem o privatizáciu nemocnice v Michalovciach. "Ak by bol úspešný, a mali by sme pochybnosti o kvalite projektu, bol by to pre nás vážny signál, že nie je všetko v poriadku," hovorí Minárik. Džupa však tvrdí: ja ani nikto z príbuzných nič privatizovať nebudeme. Odmieta aj Mečiarovo avízo, že by mohol skončiť v diplomacii. "Nemám na to potrebné jazykové ani odborné predpoklady."
Skúsenosti z minulosti
Doteraz sa len jedno podozrenie z politickej korupcie podarilo dotiahnuť do konca. Minister zdravotníctva Rudolf Zajac v júni 2004 podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý mal kupovať hlasy opozičných alebo nezávislých poslancov. Zajac tak reagoval na výroky niektorých politikov, podľa ktorých "kupčenie s hlasmi niektorých poslancov pri Zajacových reformných zákonoch zostáva zatiaľ kompetentnými orgánmi nepovšimnuté." Úplatkárstvo ani prijímanie inej nenáležitej výhody sa však nepotvrdilo. Špeciálna prokuratúra preto zastavila v januári 2005 trestné stíhanie.

Súdnych dohier politických sporov pribúda
Počet trestných oznámení medzi politikmi má v posledných rokoch rastúcu tendenciu. Počet súdnych sporov medzi politikmi a politickými stranami má rastúcu tendenciu. Tento fakt potvrdzuje aj správa o činnosti prokuratúry za rok 2003. Ten bol podľa prokuratúry charakteristický veľkým množstvom podaných trestných oznámení ústavných činiteľov, pričom väčšinou išlo skôr o politické spory ako o trestnoprávnu záležitosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 16:02